موزه  آب و مردم شناسی قاین

استان خراسان جنوبی

موزه مردم شناسی قاین

موزه مردم شناسی قاین در طبقه همکف خانه تاریخی سلطانی که از بناهای تاریخی شهر قاین است، طراحی شده و در اردیبهشت ماه سال 1384 افتتاح گردید.

بنای منزل قدیمی سلطانی در خیابان جانبازان و در محدودة بافت تاریخی شهر قاین واقع شده و اطراف آن را بافتی منسجم و سالم در بر گرفته است. این منزل قدیمی، متعلق به خانوادة سلطانی از ملاکین و بزرگان قاین بوده است. اصل بنا متعلق به دورة زندیه بوده و در دورة قاجار دورة پهلوی نیز تغییراتی در آن به‌وجود آمده و فضاهایی به آن اضافه شده است.

این موزه در بخش های مختلفی چون: مراسم شب یلدا(کف‌زنی)، دستاسی، جاجیم‌بافی، کاشت، داشت و برداشت زعفران، ریسندگی، حلّاجی و جِلَک‌ریسی، مراسم سنتی کشاورزی، تُلُم‌زنی(تهیه مواد لبنی) و مراسم سنتی عروسی همراه ساز و دهل و رقص محلی(اجرای موسیقی مقامی قاینات و خراسان جنوبی) با استفاده از مانکن با پوشش محلی که بیانگر آداب و رسوم کهن منطقه می‌باشد، طراحی شده است.
 

موزه آب قاین

موزه آب شهرستان قاین در آبان ماه سال 1386، همزمان با سفر دوم هیأت محترم دولت نهم و دهم به این شهرستان، پس از انجام عملیات مرمتی توسط سازمان میراث فرهنگی قاین در آب انبار بازار این شهر افتتاح گردید.

 این آب انبار در ابتدای کوچه سنگی که بازار قدیم در آن واقع بوده، قرار دارد و به همین دلیل به آب انبار بازار معروف است، که از قنات(کهناب) آبگیری می‌شده. بنای آب‌انبار دارای کلیه قسمت‌ها و مشخصات اصلی آب‌انبارها می‌باشد و دارای راه‌پله ایست که به پاشیر منتهی می‌شود. با توجه به پوشش آب‌انبار و شواهد تاریخی موجود بنای آب‌انبار مربوط به دوره تیموری بوده ‌است.

این موزه که تنها موزة آب استان می‌باشد، شامل نمایش شاهراه‌های آبی مرتبط به دوره‌های تاریخی و مجموعه‌ای از تصاویر مرتبط به تأسیسات آبی(سدها، آب انبارها، قنوات و ...)، وقف‌نامه‌ها و ... می‌باشد.

 
 
 
 
 
 

انتهای پیام/

کد خبر 1400022319

برچسب‌ها