خوسف، شهر ملی پارچه بافی مله

استان خراسان جنوبی

مله در فرهنگ فارسی عمید به نوعی پنبه زرد رنگ و نوعی پارچه خاکی رنگ ترجمه شده است. این نوع پنبه در زبان محلی سُرخچه ( به دلیل رنگ مایل به سرخ این نوع پنبه ) نیز اطلاق می شود. پنبه مله از تاریخچه و قدمت طولانی برخوردار می باشد و به عنوان گیاه ویژه منطقه خوسف از زمان های گذشته کاشت می شده است می توان تاریخچه این نوع پنبه را همزمان با پنبه سفید دانست با توجه به اظهارات و شواهد موجود صنعت پنبه در خوسف در گذشته ارزش بالایی داشته است.

روش های کاشت، داشت و برداشت پنبه مله همانند پنبه معمولی می باشد، اما به لحاظ کوتاهی الیاف این نوع پنبه، آن را با کمان، حلاجی نمی کنند بلکه با چوبالش بر روی بالشتک حلاجی می­شود. همچنین اعتقاد به خوش یمنی گیاه پنبه مله تا حدی بوده که هرکشاورز در حد توان خود کشت این نمونه پنبه را در کنار پنبه سفید انجام می داده است و اعتقاد داشته اند که اگر آب با عبور از این پنبه به دیگر محصولات( پنبه سفید) برسد در باردهی و برکت زمین موثر خواهد بود.

دانش کشاورزی، فن نخریسی و سنتها و نمودهای شفاهی پنبه مله شهرستان خوسف درتاریخ 23 تیرماه سالجاری در فهرست ملی میراث فرهنگی ناملموس ثبت شده است.

انتهای پیام/

کد خبر 14000318534512

برچسب‌ها