سازه‌هاي آبي شوشتر در انتظار جهاني شدن

با بازديد کارشناسان يونسکو از سازه‌هاي آبي شوشتر، قابليت ثبت جهاني اين آثار در سال 2009 اعلام شد.

بنا به گفته رئيس سازمان ميراث فرهنگي، صنايع‌دستي و گردشگري استان خوزستان، با تلاش شبانه‌روزي کارشناسان ميراث فرهنگي، ظرف سه ماه آينده، پرونده ثبت جهاني سازه‌هاي آبي شوشتر به يونسکو ارسال مي‌شود.

بايد منتظر ماند و ديد آيا تلاش شبانه‌روزي کارشناسان ميراث فرهنگي منجر به ثبت جهاني سازه‌هاي آبي شوشتر در سال 2009 خواهد شد؟

ايجاد اولين اکو موزه طبيعي کشور در خجير

ايجاد اولين اکو موزه طبيعي کشور در خجير، خبر قابل توجهي بود که اواخر هفته گذشته ازسوي مديرکل اداره موزه‌ها اعلام شد. اين اکوموزه که با همکاري ادامه کل موزه‌ها و کميته ملي طبيعت‌گري ايجاد مي‌شود اولين گام جدي در راستاي توسعه اکو موزه‌هاي طبيعي قلمداد مي‌شود.

کم‌لطفي به ميمند

نبود اعتبارات کافي، مشکلي است که تقريباً تمام پايگاه‌هاي ميراث فرهنگي از آن مي‌نالند، اما اين بار اين موضوع در پايگاه ميراث فرهنگي ميمند به حدي پررنگ شده که به تعطيلي کليه فعاليت‌هاي اين پايگاه منجر شده است.

آيا روستايي که در مسابقات معماري جهاني رتبه‌هاي برتر را کسب کرده شايسته اين همه بي‌توجهي مسئولان است.

تهيه طرح جامع ساماندهي عرصه بيستون

با وجود ثبت بيستون در فهرست ميراث جهاني اما هيچگاه عرصه اين مجموعه در شأن شهرت جهاني بيستون نبوده و مشکلات فراواني ازجمله مشخص نبودن مسير گردشگري و عدم امکانات لازم براي گردشگران بيش از هر مشکل ديگري در اين مجمموعه جهاني قد علم کرده است.

در هفته‌اي که گذشت خبر اميدوارکننده‌اي ازسوي مديريت پايگاه ميراث فرهنگي بيستون مبني بر تهيه طرح جامع ساماندهي عرصه بيستون اعلام شد.

بنا به گفته دانشيان، سال آينده مطالعات طرح جامع ساماندهي عرصه بيستون به اتمام خواهد رسيد و امکانات گردشگري در شأن اين اثر جهاني در محوطه تاريخي ايجاد خواهد شد.

تشکيل کميته ساماندهي عودلاجان

بالاخره بعد از گذشت چندين سال کميته بازسازي و ساماندهي عودلاجان با حضور نمايندگاني از شهرداري، طرح جامع، معاونت ميراث فرهنگي و کارشناسان سازمان ميراث فرهنگي استان تهران تشکيل شد.

ناظم رضوي زماني خبر از تشکيل اين کميته داده است که ساکنان اين بافت از حضور معتادين و اراذل و اوباش دراين منطقه شکايت دارند و خواهان ترک بافت هستند اما رييس سازمان ميراث فرهنگي معتقد است با ساماندهي اين بافت 110 هکتاري قطعا ساکنان اين بافت عهد ناصري از تصميم خود پشيمان شده و حتي تعدادي از متمولان بازاري نيز در اين بافت ساکن خواهد شد.

تاسيس مرکز مطالعات ميراث معنوي در منطقه

مرکز مطالعات ميراث معنوي در منطقه تشکيل مي‌شود. اين خبر را سيد طه هاشمي، معاون رئيس و رئيس پژوهشگاه ميراث فرهنگي سازمان ميراث فرهنگي، صنايع‌دستي و گردشگري، در روز خداحافظي مدير منطقه‌اي يونسکو در تهران داد. اين مرکز در شرايطي احداث مي‌شود که هنوز يونسکو قوانين ثبت ميراث معنوي را اعلام نکرده است. همچنين هيچ يک از آثار ايران به عنوان ميراث معنوي هنوز نه در فهرست ملي و نه در فهرست جهاني ثبت شده است. اين در حالي است که هاشمي بارها از تشکيل کميته‌هايي خاص براي شناسايي ثبت ميراث معنوي خبر داده است.

خداحافظي عبدين صالح از ايران

عبدين صالح مدير منطقه‌اي يونسکو در تهران که کار خود را از ژانويه 2003 در تهران شروع کرده و نقش بسيار مهمي در ثبت جهاني آثاري چون بيستون داشت طي مراسمي با حضور مشايي، معاونان وزاري کشور و جمعي از علاقه‌مندان به وي، رسما از اين سمت برکنار و به کشور خود سودان بازگشت. وي در اين مراسم با ابراز علاقه بسيار زياد نسبت به فرهنگ غني ايران اعلام کرد: \"در مدت چند سال حضور تحت تأثير فرهنگ غني ايران قرار گرفته و بخشي از فرهنگ ايران شده‌ام\".

در مراسم خداحافظي عبدين صالح، چونلي هان به عنوان رييس جديد دفتر منطقه‌اي يونسکو در تهران انتخاب شد.

بودجه، حلال مشکلات

مشکل بودجه و تأمين اعتبارات براي فعاليت‌هاي ميراثي با وجود بيش از يک ميليون آثار تاريخي در ايران، غير منتظره نيست. اما آيا بهتر نيست که مسئولان ميراث فرهنگي به جاي صدور مجوز مرمت، کاوش و..... که در آخر فعاليت‌ها، پروژه‌ها به خاطر کمبود بودجه مورد نياز، متوقف مي‌شود تعداد کمتري مجوز با بودجه بيشتر صادر شود تا پروژه‌ها با نتيجه مطلوب به پايان برسد.

از اين جمله مي
‌توان به کاوش‌هاي باستان شناسي در حوزه آبگيري سد کلان ملاير در همدان اشاره کرد که تا پايان تيرماه، 4ماه از فعاليت‌هاي اين طرح مي‌گذرد و سرپرست کاوش از نبود و پرداخت بودجه کافي براي ادامه اين پروژه خبر مي‌دهد. همچنين ماليات‌هاي کسر شده بسياري که به اعتبارات تخصيص يافته اين پروژه‌ها مي‌خورد، خود مشکل ساز است. نيمه کاره رها کردن کاوش ها نه تنها حفظ آثار را با مشکل مواجه مي کند بلکه آسيب بيشتري به آن‌ها وارد مي کند.

جاده ولايت، مدينه تا مرو

با هجرت امام رضا (ع) در دوره خلفاي عباسي به مشهد، استان خراسان رضوي آبان ماه امسال، سومين همايش بين‌المللي علمي، پژوهشي جاده ولايت را برگزار خواهد کرد. در همايش جاده ولايت مسير هجرت امام هشتم از مدينه تا مرو، قدمگاه امام در نيشابور، توغان، سناباد و آداب زيارت امام رضا (ع) تعريف و بررسي مي‌شود.

تنوع گويش‌ها در سمنان

هفته گذشته در کاخ سعدآباد تهران، استان سمنان به مدت يک هفته معرفي شد. در اين شب‌ها پيشنهاد تأسيس خانه اقوام ايراني در سمنان براي آشنايي جوانان با قوميت و فرهنگ‌هاي ايراني همچنين معرفي سايت‌هاي هر استان براي شناسايي بهتر آن‌ها و نيز اينکه سمنان از لحاظ گويش‌ها داراي تنوع بسياري است مورد بررسي قرار گرفت.

انتهای پیام/

کد خبر 1386043160