وي در هنگام بررسيهاي خود دريافت افغانستان ميراث غني و ارزشمندي از تاريخي کهن را در خود حفظ کرده است و تيم او موفق به کشف آثار ساخته شده توسط بودائيان شدند.
به تازگي تارزي به همراه \"ميشل راکوتوزونيا\"، يکي از باستانشناسان گروه خود، وارد منطقهاي از خانههاي آجري خشتي شدند و آثاري از دو برج قديمي را يافتند که در ميان ديوارهاي گلي محصور شده بودند.
\"تارزي\" بر اين باور است که از ميان اين دو برج دري به سوي شهر پادشاهي با ميان باز ميشد و اين مکان با قدمت 1500 سال محل اقامت تنديسسازان بودايي بود که تنديسهاي ارزشمند آنها در جنگ طالبان تخريب شد.
اين تيم بررسيهاي خود را در فصلهاي تابستان و پاييز در شهر پادشاهي بوداييان ادامه خواهند داد و پس به کاوشگري در نزديکي شارگلگلا قلعه امپراتوري گريد- از پيروان بودا- ميپردازند.
براساس افسانهاي، تپه سفيد شهر باميان در قرن 13 هنگام فتح چنگيزخان تخريب شد. در بخش شمالي شهر باستانشناسان شهر بلخ را بررسي کردند. آنها حدس ميزنند اين شهر محل تولد \"زرتشت\" پيامبر و جايگاه ازدواج \"اسکندر بارکسانا\" در سال 327 پيش از ميلاد مسيح بوده است. بنابراين بلخ از اهميت تاريخي برخوردار است و مطمئناً آثار ارزشمندي را در خود نهفته است.
\"نصير مودابر\"، از دپارتمان باستانشناسي باميان در اين مورد گفت: براي کشف ميراث باستاني و جلوگيري از سرقت اين آثار ارزشمند بايد مراحل کاوشگري سريعتر انجام شود. اگر بخواهيم ارزش آثار مسروقه را در دو دهه اخير تخمين بزنيم مبلغي معادل 7 ميليارد دلار را از دست داده ايم.
از سوي ديگر ارزشهاي ملي و فرهنگ غني خود را در اختيار غارتگراني گذاشتهايم که تنها جنبه اقتصادي قضيه برايشان مهم است.
با توجه به بررسيهاي تيم باستانشناسي در باميان، پادشاه بودا در قرنهاي سوم تا دهم پس از ميلاد مسيح در اين منطقه حکمراني ميکرده است. بر همين اساس ميراث ارزشمندي در منطقه باميان از بوداييان برجا مانده است.
\"محمد رسولي\"، مدير دپارتمان باستان شناسي کابل نيز گفت: حدود 5/4 تن از ميراث باستاني ارزشمندي را از دست دادهايم به طوري که برخي از آنها در بازارهاي داخلي و برخي در موزههاي خارجي حراج شدند.
امروز چشم افغانستان به دستان باستانشناسان است تا موفق به کشف آثار مدفون در اعماق زمين شوند.
R/109
انتهای پیام/