\"سوسن چراغچي\" معاون مديرکل حقوقي سازمان ميراث فرهنگي و گردشگري با بيان اين مطلب به ميراث آريا( CHTN) گفت: اين تابلو با موافقت رئيس سازمان ميراث فرهنگي، صنايع‌دستي و گردشگري و به منظور آگاهي يافتن گردشگران داخلي و خارجي در جالي خالي سر سرباز در پلکان شرقي کاخ آپادانا و روي پيکره اين اثر نصب مي‌شود.

وي درباره متن اين تابلو گفت: در اين تابلو شرح ماوقع اثر، يعني از تاريخ دزديده شدن اثر تا زماني که اين اثر در يک حراجي به يک خانم فرانسوي فروخته شده و نيز پيگيري مسائل قضايي توسط ايران بعد از 30 سال و حکم دادگاه انگليسي مبني بر بازنگشتن اين اثر به ايران ، به تفصيل به دو زبان انگليسي و فارسي نوشته مي‌شود.

به گفته چراغچي ،همچنين سازمان ميراث فرهنگي در راستاي آگاه سازي و تنوير افکار عمومي اقدامات تبليغاتي ديگري را انجام مي‌دهد.

وي ادامه داد:يکي از اقدامات سازمان انتشار مطلبي درباره حمايت نکردن يونسکو براي بازگرداندن اين اثر تاريخي به ايران و اعتراض به حکم دادگاه انگليسي در رسانه‌هاي داخلي و خارجي است.

معاون مدير کل حقوقي سازمان ميراث فرهنگي با بيان اينکه همه مردم دنيا و همه دوستداران ميراث فرهنگي بايد از اين موضوع آگاه باشند، تصريح کرد: ايران سه اقدام ديپلماتيک، قضايي و مکاتبات رسمي با يونسکو را براي بازگرداندن اين اثر تاريخي انجام داد، اما متأسفانه حکم دادگاه انگليسي باعث شد که اين اثر تاريخي به کشور بازگردانده نشود.

چراغچي درباره حمايت نکردن يونسکو گفت: ما با يونسکو مکاتبه کرديم، اما اين سازمان اعلام کرده که چون انگلستان در سال 1982 به عضويت کنوانسيون 1970 درآمده، ايران نمي‌تواند در قالب کنوانسيون 1970 اقدام به بازگرداندن سرسرباز هخامنشي بکند.

وي افزود: قراردادهاي بين‌المللي و کنوانسيون‌ها قابل استناد به گذشته نمي‌شود. يعني کشورها بعد از عضويت در کنوانسيون و اتفاقات بعد از آن مسئوليت دارند.

اين اقدامات سازمان ميراث فرهنگي، صنايع‌دستي و گردشگري در حالي صورت مي‌گيرد که قرار است سوم آبان (25 اکتبر) قسمت سر و نوک نيزه باقيمانده از نقش سنگي برجسته يک سرباز در حراجي \"کريستي\" لندن در معرض فروش قرار گيرد.

مؤسسه کريستي بهاي تقريبي اين اثر باستاني سنگتراشي شده متعلق به کاخ تخت جمشيد را که قدمت آن به قرن پنجم پيش از ميلاد باز مي‌گردد، تا 800 هزار پوند تعيين کرد.

نقش برجسته سرباز هخامنشي در سال 1933در حفاري‌هاي باستان شناسي کشف شده است.

بر همين اساس،دادگاه انگليسي دي ماه سال گذشته شکايت ايران درخصوص بازگرداندن سنگ برجسته سر سرباز هخامنشي به کشور را رد کرد.

با توجه به اينکه سر سرباز هخامنشي، سال 1974 توسط مالک کنوني آن خريداري شده‌است، موضوع شامل مرور زمان شده و تقاضاي استرداد آن از نظر دادگاه انگليسي پذيرفتني نبود.

به گفته\" اميد غنمي\"، مدير کل امور حقوقي سازمان ميراث فرهنگي، صنايع‌دستي و گردشگري، در مارس 2005 ميلادي، اداره کل حقوقي سازمان ميراث فرهنگي، صنايع‌دستي و گردشگري از طريق سفارت جمهوري اسلامي ايران در لندن از به حراج گذاشته‌شدن يک قطعه سنگ متعلق به مجموعه تخت جمشيد در آوريل همان سال مطلع شد.

وي افزود: در جريان تحقيقات اوليه مشخص شد سنگ مورد نظر متعلق به پله شماره 19 از پلکان شرقي کاخ آپاداناي تخت جمشيد است که در سال 1974 توسط حراجي ساتبي نيويورک به حراج گذاشته شده‌ و توسط خانم برند خريداري و به مدت 30 سال در منزل شخصي وي در فرانسه نگهداري ‌شده ‌است.

115/

انتهای پیام/

کد خبر 1386061345