وي افزود: قلمکارسازي از اوايل قرن هفتم هجري قمري و همزمان با حمله مغول در ايران رايج شد چنانچه قديميترين قلمکار ابريشمي متعلق به قرن 12 هجري قمري و متعلق به شهر اصفهان است.
هنرمند تهراني يادآور شد: رونق قلمکار سازي ايران از دوره صفوي آغاز و به اواسط دوره قاجار ختم ميشود.
اشکاني با بيان اينکه شهر اصفهان يکي از مراکز عمده اين هنر است، تصريح کرد: در اين شهر هنرمندان قلمکار ساز به توليد و عرضه محصولات مختلف قلمکار با عاليترين کيفيت ميپردازند.
وي در ادامه مراحل کار چاپ پارچه را مورد توجه قرار داد و گفت: صمغگيري از مراحل اصلي چاپ پارچه است که طي آن پارچه را رنگ آميزي کرده سپس مقداري آب و صابون را در ظرف مسي تا 50درجه سانتيگراد حرارت ميدهند.
هنرمند تهراني افزود: پس از اين مرحله پارچه را به مدت نيم ساعت در محلول حاوي کربنات دو سود قرار داده ، ميجوشانند تا کاملا\" سفيد شود و با آب سرد آبکشي ، خشک و اتو ميکنند تا براي چاپ آماده شود .
وي در خصوص ساخت قالب توضيح داد: براي ساختن قالب ، ابتدا نقشه اصلي را روي کاغذ کشيده ، رنگ مي کنند، سپس نقشه را به تفکيک رنگ روي کاغذهاي ديگر کپي کرده ، هرقطعه را با چسب روي تخته سهلا چسبانده و اطراف آن را ميبرند.
اشکاني با بيان اينکه براي طرحهاي ظريف ورقه آهني مناسبتر است افزود: با چسباندن قطعههاي بريده شده روي سطح قالب و افزودن نقش مورد نظر روي آن ، قالب چاپ پارچه آماده ميشود.
اشکاني با اشاره به کاربردهاي چاپ قلمکار تصريح کرد: از اين نوع چاپ در توليد پارچه هاي سفره، دستمال، سجاده، پرده، رو ميزي، رو تختي و کوسن استفاده ميشود.
وي در ادامه از ورود رشته چاپ پارچه به مراکز دانشگاهي ياد کرد و افزود: يک دانشجوي طراحي و چاپ پارچه و لباس بايد هنرهاي تجسمي را بشناسد و داراي خلاقيت و ديد هنري باشد.
اشکاني ادامه داد: هنرجويان بايد بدانند که رشته طراحي و چاپ پارچه و لباس، يک رشته کاربردي است؛ يعني هدف اين رشته، طراحي اصولي پارچه و لباس با حفظ خلاقيت هنري است و در نهايت بايد محصول هنرمند، به صورت توليد انبوه وارد بازار شود، به همين خاطر هنرمنداني که فقط براي خودشان طراحي ميکنند، در اين رشته موفق نميشوند و بهتر است رشته نقاشي را انتخاب کنند.
وي با اشاره به موقعيت شغلي رشته مذکور در ايران تصريح کرد: امروزه صاحبان صنايع متوجه شدهاند که بايد اصول علمي طراحي و رنگبندي را رعايت کنند تا کارشان توان رقابت در بازار را داشته باشد، چنانچه در اين زمينه شرکتهاي خودروسازي نيز به دنبال الگوساز و طراح بافت پارچه براي روکش صندلي خودرو هستند.
هنرمند تهراني افزود: بازار کار طراحي لباس نيز بسيار خوب است و حتي اگر فارغالتحصيل اين گرايش جذب سازمانها و مراکز خصوصي و دولتي نشود، ميتواند با سرمايهاي اندک براي خود کار کند.
114/
انتهای پیام/