به گزارش ميراث آريا( CHTN)، مرتضي رضوانفر رئيس پژوهشکده مردم شناسي در اين مراسم با تجليل از فعاليت‌هاي هنري کمال خان، از اقدامات پژوهشکده مردم شناسي در استان سيستان و بلوچستان خبر داد.

وي قوم بلوچ را از جمله کهن‌ترين و اصيل‌ترين اقوام ايراني برشمرد و پيوند عميق و گسترده فرهنگ قوم بلوچ با موسيقي را از ويژگي‌هاي فرهنگي اين قوم برشمرد.

به گفته وي تا کنون مردم نگاري هشت شهر استان سيستان و بلوچستان از جمله خاش، زاهدان، ميرجاوه، نيک شهر، سراوان ، سيستان ، چابهار و ايرانشهر در قالب گفتگو، معرفي گياهان منطقه، قصه ها، شيوه‌هاي آبياري، نجوم، گاهشماري، پوشاک، عشاير بلوچ، مساکن سنتي، معرفي آيينهاي پير پتر و گواتي ،صورت گرفته و قرار است مطالب گردآوري شده به صورت مجموعه‌هايي چاپ و در اختيار علاقه‌مندان قرار گيرد.

رضوانفر همچنين چاپ دو جلد کتاب با عناوين حماسه‌هاي قوم بلوچ و افسانه‌هاي بلوچ را از اقدامات اين پژوهشکده در راستاي ثبت مواريث شفاهي و فرهنگ اقوام عنوان کرد.

وي با اشاره به تهيه و تدوين فهرست هزار و 500 اثر معنوي به منظور ثبت جهاني از سوي پژوهشکده مردم شناسي از معرفي مواريث زنده همچون استاد اسپندار و کمال خان که راوي روايات، حماسه‌ها و تاريخ و فرهنگ اقوام اين سرزمين کهن هستند جهت ثبت در اين فهرست خبر داد.

احمد مسجد جامعي رئيس کميسيون فرهنگي شوراي شهر تهران نيز در سخناني با تقدير از استاد کمال خان به عنوان شاعر، حافظ تاريخ شفاهي، فرهنگ اساطير قوم بلوچ و مرحوم استاد يادگاري در تدوين افسانه‌هاي بلوچي خواستارضيط تاريخ شفاهي شد.

بنا بر اين گزارش، استاد کمال خان هوت فرزند مراد در سال 1320 هجري شمسي در روستاي لايدان از توابع دشتياري در يک خانواده کشاورز به دنيا آمد. او با آنکه به مدرسه نرفته خواندن و نوشتن مي داند و حافظه خوبي در يادگيري اشعار و آنچه مي شنود دارد. علاقه وي به شعر و موسيقي از نوجواني آغاز شده و تا کنون نيز ادامه دارد. کمال خان جوان شعرها و ملودي‏ها را به خاطر مي‏سپرد و مي‏خواند.حافظه گسترده، استعداد شگرف، صدا و آواز وي در همان روز ها مورد استقبال اطرافيانش قرار گرفت.

اين موسيقي شناس برجسته بلوچ پس از آن با اعتماد به نفس و انگيزه‏ي بيشتر شعر و موسيقي را دنبال کرد.
اشعار را به خاطر مي‏سپرد، آهنگ‏ها را تمرين مي‏کرد و شعر مي‏سرود. کمال خان در طي زندگي هنري‏اش با خوانندگان، نوازندگان و شاعران زيادي آشنا شده، آموخته و آموزش داده است. اين هنرمند بلوچ در حدود 1000 شعر را از حفظ مي داند. و راوي حکايات و افسانه هاي بلوچ در قالب موسيقي است.

سبک خوانندگي کمال خان پهلواني است. اين سبک از اصيل‏ترين و قديمي‏ترين گونه‏هاي موسيقي رايج در بلوچستان بلوچستان به شمار مي رود و اعتبار و ارزش بسياري نزد بلوچ‏ها دارد.

کمال خان در حال حاضر کامل‏ترين گنجينه موسيقي و ادبيات شفاهي است و حضورش طي ساليان دراز زندگي هنري‏اش، تداوم‏بخش روايت تاريخ و قصه‏ها و ترانه‏هاي بلوچستان بوده است.

مراسم تقدير و سپاس از استاد کمال خان عصر روز گذشته با حضوراحمد مسجد جامعي ، عبدالغفور ايرانژاد نماينده مردم چابهار در مجلس شوراي اسلامي، حسيني استاندار سابق استان سيستان و بلوچستان، بهزاديان نژاد رئيس موسسه مطالعات ايران زمين، ملازهي مفسر سياسي صدا و سيما، حميرا ريگي بخشدار سابق مرکزي چابهار، مرتضي رضوانفر رئيس و کارشناسان پژوهشکده مردم شناسي سازمان ميراث فرهنگي، صنايع دستي برگزار شد.

نگارش کتاب زندگينامه وي به تازگي از سوي شهين برهان زهي کارشناس پزوهشکده مردم شناسي به پايان رسيده و اين کارشناس بلوچي درصدد است بخشي از فرهنگ شفاهي قوم بلوچ را که استاد کمال خان به صورت شعر، افسانه و حماسه در حافظه خود دارد ضبط و جمع آوري نمايد.

115/

انتهای پیام/

کد خبر 1386080251