\"حميد بقايي\" قائم مقام سازمان ميراث فرهنگي، صنايع‌دستي و گردشگري با بيان اين مطلب به ميراث آريا (‌‌‌ CHTN) گفت: براي تأسيس پايگاهي به منظور سنجش رطوبت در محوطه آبگيري سد سيوند قرار بود که وزارت نيرو 300 ميليون تومان اعتبار بدهد که هنوز اين اعتبار تأمين نشده است.

وي افزود: در صورتيکه وزارت نيرو اين اعتبار را تأمين بکند، سازمان ميراث فرهنگي به سرعت کار احداث پايگاه را شروع خواهد کرد.

بقايي درباره اينکه هم‌اکنون تغييرات رطوبتي باعث واردآمدن خسارت به محوطه پارسه- پاسارگاد مي‌شود، تصريح کرد:قبل از آبگيري سد سيوند در حدود 380 ميلي‌متر در اين محوطه باران مي‌آمد. هم‌اکنون حداکثر باران در اين محدوده در حدود 400 ميلي‌متر است.بنابراين تغيير رطوبت در اين محل در حدود پنج درصد است.

قائم مقام سازمان ميراث فرهنگي خاطرنشان کرد: همچنين قرار است سازمان طرح مطالعاتي را با عنوان رزينگ سازي (عايق‌کاري )سنگ‌ها شروع کند.

به گفته وي، با اجراي اين طرح‌ها تمامي‌ سنگ‌نبشته‌ها و کتيبه‌ها در سراسر کشور در برابر حوادث و تغييرات جوي حفاظت و نگهداري مي‌شود.

بقايي درباره زمان اجراي اين طرح گفت: مطالعات طرح به زودي توسط پژوهشکده حفاظت و مرمت آغاز مي‌شود و بعد از تکميل مطالعات کارهاي اجرايي آن شروع خواهد شد.

خاطرنشان مي‌شود که چندي پيش \"عبدالرسول وطن‌دوست\" رئيس پژوهشکده حفاظت و مرمت آثار تاريخي خبر از تأسيس يک پايگاه تحقيقاتي در سد سيوند داده بود.

وي گفته بود: کار اصلي اين پايگاه، تحقيق، پژوهش، اندازه‌گيري و پايش فرآيندهاي فرسودگي، قبل از تغيير اقليم، در زمان تغيير اقليم و بعد از تغيير اقليم و ارائه نتايج اين تحقيقات به نهادهاي مختلف از جمله سازمان ميراث فرهنگي، صنايع‌دستي و گردشگري است.

رئيس پژوهشکده حفاظت و مرمت آثار تاريخي معتقد بود که از نتايج اين تحقيقات در چرخه‌هاي زماني، مي‌توان به پاسخ اين پرسش‌ها رسيد که سرعت، نوع، کيفيت و کميت تخريب آثار منطقه در چه وضعيتي است و آيا آن وضعيت قابل کنترل است يا خير.

همچنين بر اساس نتايج تحقيق مي‌توان چگونگي روش‌هاي حفاظت،‌ مرمت و استحکام‌بخشي را براي جلوگيري از تخريب سنجيد. حتي ممکن است نتايج تحقيق اعلام کند که شرايط بسيار بحراني است و نمي‌توان کاري جز متوقف کردن عمليات عمراني انجام داد.

وطن‌دوست با بيان اين نکته که اصولا هر ماده‌اي به مرور زمان و با توجه به عوامل محيطي دچار تخريب مي‌شود، خاطرنشان کرده بود: در بحث رطوبت، مي‌توان گفت افزايش يا کاهش رطوبت ناشي از آبگيري سد ممکن است موجب تبلور نمک‌هاي محلول و غير محلول بر روي آثار سنگي منطقه شود که اين مسأله نيز موجب پوسته پوسته شدن لايه‌هاي سنگي آثار تاريخي خواهد شد.

به گفته وطن‌دوست قرار بود يک هيأت راهبردي متشکل از متخصصان بيولوژيکي، هواشناسي، زمين‌شناسي، گياه‌شناسي، مرمتي و حفاظتي و گروهي از باستان‌شناسان تشکيل شود تا براي تأسيس اين پايگاه مشورت‌هاي لازم صورت گيرد.

همچنين در پايگاه تأسيس شده، دستگاه‌هاي مختلفي مانند دستگاه رطوبت‌سنج، دستگاه سنجش آلاينده محيطي، دستگاه سنجش ذرات ناخواسته هوا، دستگاه سنجش آلودگي‌هاي گازي و اسيدي نيز قرار مي‌گيرد.

115/


انتهای پیام/

کد خبر 1386082174