وي افزود :سقف خانهها در اين بافت بهصورت گنبدي و از مصالحي نظير خشت و گل بنا شدهاند و داراي بادگيريهاي زيبا و متنوع و تعداد کثير اينگونه مساکن شکل و ظاهر خاصي را به شهر داده است و بهعنوان جاذبههاي فرهنگي و تاريخي به شمار ميرود که درصورت تبليغات و حفظ و نگهداري ميتواند باعث جذب گردشگران داخلي و خارجي بي شماري باشد.
کرم پور با اشاره به اينکه کوچههاي پر پيچ و خم، نماهاي کاهگل، سقفهاي گنبدي و بادگيرها از خصوصيات عمده فضاهاي مسکوني بشرويه است گفت :کل بافت تاريخي بشرويه به لحاظ حفظ کوچهها، گذرها، کليه ويژگيهاي شهري و دارا بودن خانهها و معماري منحصربهفرد، واجد ارزش حفاظت است .
به گفته کرمپور معاونت ميراث فرهنگي سازمان تعدادي از بناهاي تاريخي اين محدوده شامل، مسجد ميانده، آب انبار ميانده، مدرسه علميه ميانده، حسينيه حاج علي اشرف، منزل مستوفي، خانه ملاعبدا... توني و... در طي سال جاري و سالهاي گذشته مرمت کرده اما با توجه به ارزشهاي خاص تاريخي و فرهنگي بافت و با توجه به آنکه طرح راهبردي و بهسازي ميدان امام خميني(ره) واقع در بافت تاريخي توسط شهرداري بشرويه و سازمان ميراث فرهنگي، صنايعدستي و گردشگري خراسان جنوبي تهيه شده ،در سال جاري از محل اعتبارات ملي سازمان مبلغي معادل 500 ميليون ريال به بافت تاريخي بشرويه اختصاص يافته که با رعايت سقف اعتبار ،تخصيص طرح در چند مرحله ابلاغ خواهد شد.
قابل ذکر است که در تخصيص اول آن 200 ميليون ريال جهت اجرا، ابلاغ شده و در عين حال با شهرداري منطقه نيز مذاکراتي انجام گرفته که بنا بر همکاري و مساعدت گذاشته شده است.
جدارهسازي و ساماندهي معابر از گزينههاي اول جهت آغاز عمليات اجرايي در بافت تاريخي بشرويه ميباشد.
بافت تاريخي شهر کويري بشرويه، يکي از معدود بافتهاي دستنخوردهاي است که آثار معماري و ويژگيهاي شهري آن از دوره صفويه تاکنون باقي مانده است. خانههاي مسکوني خشتي و گلي با ايوانهاي هلالي و جناغي و فضاسازيهاي مختلف، کوچههاي پرپيچ و خمف مراکز مذهبي و عمومي مانند مسجدها، تکيهها و آب انبارها، از عناصر اين بافت هستند. امروزه تعداد محدودي از خانههاي چهار ايوانهاي هلالي با حياط مرکزي گرد و هشت ضلعي که از قديميترين خانههاي ايراني است در اين بافت باقي مانده که وجود بادگير از مشخصههاي مشترک تمام خانههاي قديمي است.
M/116
انتهای پیام/