مديريت بافت‌هاي تاريخي به شهرداري‌ها واگذار مي‌شود

به گزارش ميراث آريا( CHTN)، فريبرز دولت‌آبادي معاون ميراث فرهنگي صبح امروز در گفتگو با خبرنگاران ضمن تشريح اقدامات انجام‌شده در حوزه بافت‌هاي تاريخي در سال گذشته با اعلام اين مطلب گفت: براساس برنامه سوم و چهارم توسعه و همچنين به لحاظ منطقه‌اي حضور و ورود دستگاه‌هاي مديريت شهري در عرصه بافت‌هاي تاريخي ضروري است و بدون حضور شهرداري امکان ارتقاي بافت‌هاي تاريخي وجود ندارد.

وي افزود: به همين دليل در سال گذشته سازمان ميراث‌فرهنگي،صنايع‌دستي و گردشگري با سازمان شهرداري‌ها تفاهم‌نامه‌اي را به امضا رسانده است و بر اين اساس تا پايان برنامه چهارم توسعه مديريت بافت‌هاي تاريخي به شهرداري‌ها واگذار مي‌شود.

دولت‌آبادي با اشاره به اينکه سال گذشته را معاونت ميراث فرهنگي سال بافت‌ها معرفي کرده است، اظهار داشت: بافت‌هاي تاريخي در کشور ما به دليل نداشتن نقشه‌هاي مدون و مشخص نبودن محدوده‌ شهرهاي تاريخي با چالش اساسي مواجه است.بنابراين از سال گذشته تعابل با دستگاه‌هاي اجرايي کشور در جهت احياي بافت‌هاي تاريخي شروع راکرده‌‌ايم.

به گفته معاون ميراث‌فرهنگي انعقاد چهار تفاهم‌نامه در اين راستا از جمله اقدامات معاونت ميراث‌فرهنگي در حوزه حفظ و احياي بافت‌هاي تاريخي بوده است. ضمن آنکه در اين مدت موفق شده‌ايم تا همزمان با تغيير نگاه مديران شهري نسبت به بافت‌ها، محدوده‌ شهرهاي تاريخي را هم تعيين و تعريف کنيم.

وي تأکيد کرد: محدوده‌هاي تعيين و مشخص‌شده تا پايان تيرماه 1387(پايان سال مالي) اعلام و معرفي خواهد شد.

معاون ميراث‌فرهنگي خاطرنشان کرد: شهرداري‌ها تصور و نظرشان در حوزه بافت‌هاي تاريخي مطابق با نظر سازمان ميراث فرهنگي نيست. تصور آنها اين است که اگر ميراث فرهنگي بافتي را ثبت کند به معناي جلوگيري از ساخت و ساز و دخالت در محدوده بافت است.اين تصورها باعث شده هويت و تاريخ شهرها و بافت‌هاي تاريخي به سمت امحاء شدن برود.

تدوين نظام مديريت بافت‌هاي تاريخي ايران

تدوين نظام مديريت بافت‌هاي تاريخي و شهري از ديگر اقدامات معاونت ميراث‌فرهنگي است که دولت‌آبادي به آن اشاره کرد و گفت: در همين راستاشوراهاي بافت تاريخي شهرها و استان‌هاي کشور است با حضور نمايندگان و کارشناسان دستگاه‌هاي مختلف تشکيل شده است. همچنين نظام برنامه‌ريزي شهرها براي بافت‌هاي تاريخي ساماندهي شده است.

وي با بيان اينکه در حوزه ساماندهي نظام برنامه‌ريزي شهرها بيشترين اقدامات براي طرح جامع و تفضيلي شهر تهران انجام شده است،افزود: سال گذشته در تدوين طرح جامع و تفضيلي شهر تهران بيشتر نظرات سازمان ميراث‌فرهنگي،صنايع‌دستي و گردشگري در اين طرح‌ها اعمال شده است. البته ما در صدد هستيم تا با تفاهم صورت‌گرفته با وزارت مسکن و شهرسازي ، شرح خدمات طرح‌هاي تفضيلي و جامع از ابتدا به گونه‌اي باشد که ارزش‌ها و هويت شهرهاي تاريخي حفظ شود.

تعامل معاونت ميراث‌فرهنگي با شرکت عمران و بهسازي از ديگر موضوعاتي بود که دولت‌آبادي ضمن اشاره به آن تصريح کرد: قرار شده در تعامل با شرکت عمران وبهسازي براي هر شهري که محدوده‌‌اش مشخص شده است، اين شرکت با مشارکت سازمان مشاور طرح را انتخاب کند. شرح خدمات نيز از سوي سازمان ميراث‌فرهنگي،صنايع‌دستي و گردشگري به مشاور ابلاغ شود.

شناسايي 780 شهر و 12 هزار روستاي تاريخي در ايران

در ادامه اين نشست عليرضا قلي‌نژاد مدير کل دفتر بافت‌هاي تاريخي با اشاره به بررسي 64 طرح در سال گذشته در زمينه بافت‌هاي تاريخي گفت: در زمينه احيا و ساماندهي بافت‌هاي تاريخي يک ميليارد و 700 ميليون تومان اعتبار ملي به استان‌هاي کشور ابلاغ شده است.

وي ادامه داد: آسيب‌شناسي چالش‌هاي بافت‌هاي تاريخي، مديريت، اعمال قوانين و ارتقاي نيروي انساني و کارشناسي از جمله اقدامات دفتر بافت‌ها در سال گذشته بوده است.

قلي‌نژاد به انعقاد تفاهم‌نامه با نهادهايي همچون بنياد مسکن و شهرسازي،‌جهاد کشاورزي، وزارت مسکن و شهرسازي اشاره کرد و گفت: در راستاي تعامل با دستگاه‌هاي مرتبط موفق به شناسايي 780 شهر و 12 هزار روستا شده‌ايم. اميدوار هستيم تا پايان تيرماه 1387 (پايان سال مالي) محدوده 780 شهر تاريخي مشخص شود و در سال جاري محدوده روستاهاي تاريخي را در نتيجه تعامل با بنياد مسکن مشخص کنيم.

هيچ نگاه تبعيضي در زمينه حفاظت از بناهاي مقدس وجود ندارد

دولت‌آبادي در پاسخ به سوال خبرنگاري مبني بر تخريب برخي از بناهاي مقدس اقليت‌هاي ايراني تصريح کرد: رفتار محافظتي و نگهداري از بناهاي مقد
س متعلق به همه اديان هيچ تفاوتي ندارد و سازمان نگاه تبعيضي نداشته و نخواهد داشت.

وي با بيان اينکه نامزد ثبت جهاني نهمين اثر تاريخي ايران مجموعه کليساهاي تاريخي است، ادامه داد: سازمان در مقابل هيچ تخريبي مصالحه نمي‌کند و تا حد توان نيز در برابر هر گونه تخريب بناي تاريخي و مقدس مقابله خواهد کرد.

دولت‌آبادي ضمن اظهار بي‌اطلاعي از محل تخريب کنيسه‌هاي واقع‌شده در عودلاجان گفت: در زمينه تخريب کنيسه‌هاي محله عودلاجان بايد بگويم که هنوز اطلاع کاملي و دقيقي از ارزش تاريخي اين کنيسه‌ها ندارم. اما سعي مي‌کنيم اگر قسمت‌‌هايي از کنيسه‌هاي عودلاجان باقي مانده باشد در طرح بازسازي اين محله، کنيسه‌ها را احيا و بازسازي کنيم تا حداقل خاطره آن براي هموطنان يهودي ما باقي بماند.

معاون ميراث‌فرهنگي با اشاره به اين نکته که بسياري از بناهاي مقدس ايران علاوه بر وجوه کالبدي و معماري آن به دليل وجوه معنوي و اعتقادي ثبت ملي شده است، تأکيد کرد: انجام کار فرهنگي براي حفظ و معرفي اماکن مقدس و پيگيري تخريب بناهاي ثبت‌شده در سالي که با عنوان ميراث ديني و اماکن مقدس نامگذاري شده است، وظيفه قانوني سازمان ميراث‌فرهنگي به حساب مي‌آيد.


تسلط سازمان ميراث‌فرهنگي بر ساخت وسازهاي اطراف حرم امام رضا(ع)

دولت‌آبادي در پاسخ به خبرنگاري در زمينه ساخت و سازهاي اطراف حرم امام رضا (ع) گفت: با هماهنگي‌هاي صورت‌گرفته با وزارت مسکن و شهرسازي و شرکت عمران و بهسازي در شهر مشهد کميته‌اي با حضور نماينده سازمان ميراث‌فرهنگي و به منظور نظارت اين سازمان بر کيفيت‌ ساخت‌ و سازهاي اطراف حرم امام رضا (ع) تشکيل شده است.

وي با بيان اينکه بافت اطراف حرم امام رضا (ع) بافتي تاريخي است، افزود: بازسازي بافت اطراف حرم براساس مصوبه شوراي عالي شهرسازي و معماري تصويب شده است،‌ اما بر اساس همين مصوبه تمامي دستگاه‌هاي اجرايي موظف شده‌اند تا براي انجام اقدامات بازسازي، تمامي طرح‌هاي خود را به تصويب سازمان ميراث‌فرهنگي، صنايع دستي و گردشگري برسانند. خوشبختانه در سال جاري تسلط سازمان به ساخت‌ و سازهاي اطراف حرم امام رضا( ع) نسبت به سال گذشته بسيار بيشتر شده است

وي در بخش ديگري از صحبت‌هاي خود با اشاره به اينکه در داخل حرم امام رضا(ع) هيچ تخريب فيزيکي صورت نمي‌گيرد، افزود: در داخل حرم با بحث توسعه حرم امام رضا(ع) مواجه هستيم و هيچ‌گونه تخريب فيزيکي در داخل حرم صورت نمي‌گيرد. اما بحث مورد نظر ما اين است که توسعه در بناهاي مذهبي به چه شکل بايد باشد تا هويت کالبدي بناها مخدوش نشود.

معماري هتل‌هاي ساخته‌شده بايد مطابق با هويت تاريخي باشد

معاون ميراث‌فرهنگي در پاسخ به سوال خبرنگاري درباره ارتباط معاونت ميراث‌فرهنگي با معاونت گردشگري گفت: ميراث فرهنگي يکي از ظرفيت‌هاي اصلي توسعه گردشگري ايران است. اينکه صنعت گردشگري بايد چگونه خودش را با ظرفيت‌هاي ميراث فرهنگي و تاريخي تطبيق دهد يا برگزاري تورهاي تخصصي براي گردشگران از موضوعاتي قابل بررسي در سال جاري ميان معاونت ميراث‌فرهنگي و گردشگري است.

وي با بيان اينکه تعاملات جديدي ميان اين دو معاونت ايجاد شده است، خاطرنشان کرد: سازمان ميراث‌فرهنگي،صنايع‌دستي و گردشگري درصدد ساخت هتل‌هايي جديدي در سراسر کشور است و قرار است در نتيجه تعامل دو معاونت ميراث فرهنگي و گردشگري معماري هتل‌ها به گونه‌اي باشد که هويت تاريخي شهرهاي ايران مخدوش نشود.

115/

انتهای پیام/

کد خبر 1387012634