ساماندهي محوطه چهار طاقي نياسر

حسين راعي با بيان اين مطلب به ميراث آريا(chtn)،گفت: براي ساماندهي محوطه چهار طاقي نياسر در حدود 50 ميليون تومان از محل اعتبارات ملي اختصاص يافته است .

راعي افزود: در صورتي که اين مبلغ مصوب شود ساماندهي محوطه چهار طاقي را شروع مي‌کنيم و قرار است نقشه برداري فتوگرامتري و ليزر اسکن چهار طاقي نيز در ادامه آغاز شود .

وي اضافه کرد: براي ساماندهي محوطه چهار طاقي نياسر اقداماتي نظير حذف الحاقات اضافي ، اندودبرداري بدنه، حذف عوامل زيستي، نقشه برداري محوطه و تهيه نقشه‌هاي ليزر اسکن را انجام خواهيم داد .

مدير پايگاه شهر تاريخي نياسر در شهرستان کاشان درباره چهارطاقي نياسر اظهار داشت : چهارطاقي نياسر نمونه کاملي از اسلوب رايج معماري ساساني است، اين بنا در منطقه ييلا‌قي نياسر در ۳۰ کيلومتري کاشان در کنار چشمه آبي قرار گرفته است. ‌

بناي نياسر نمونه کامل يک گنبد ساساني است که بر زير بنايي مربع نهاده شده است.حالت بزرگي و عظمتي که در اين چهار طاقي به چشم مي‌خورد از تعادل عناصر متشکله و توازن و هماهنگي ترکيب بنا نشات مي‌گيرد.

مصالح ساختماني به کار رفته عبارت است از قلوه سنگ‌هايي که ابتدا به صورت درهم با مخلوطي از گچ ساخته شده سپس به نسبتي که احداث بنا پيشرفته دست‌چين شده و سر انجام در قسمت بالا‌يي طاق‌ها آنها را تراشيده و شکل داده‌اند در اين جاست که استفاده از سنگ‌هاي تراشيده به شکل آجر‌هاي بزرگ به چشم مي‌خورد؛ تراش و برشي مبتکرانه که به کمک آن توانسته‌اند خرطومي‌ها و گوشه بندي‌ها را که گنبد بر آنها استوار شده بسازند.

نخستين چينه‌هاي گنبد باز هم از سنگ‌هاي مکعب است، سپس مخلوطي از گچ سنگ‌ريزه که باعث سبکي وزن گنبد شده به کار گرفته شده است. بنا را اندودي از گچ پوشانده و گچ‌بري‌هاي ظريفي داشته که هنوز زير طاق بندي در‌ها مشهود است.

در دوران اسلا‌مي از اين بنا به دليل موقعيت خاص و واقع‌شدن در مسير راه کاشان و دليجان به عنوان در مواقع اضطراري مورد استفاده قرار مي‌گرفت./104

انتهای پیام/

کد خبر 1387043110