نادر سليماني گفت: با توجه به اين که بخش شمال شرقي اين محوطه ،هم جوار با بافت روستايي قرار دارد، بنابراين محوطه يادشده، همواره مورد تعرض کشاورزان و ساخت و ساز آنها قرار گرفته است.
ناظرمرمت آثار معماري شهر قديم جيرفتدر پايان تاکيد کرد: در اين راستا، تخصيص بودجه کافي براي حصارکشي اين محوطه امري لازم و ضروري به نظر مي رسد .
اين باستان شناس در ادامه خاطر نشان کرد: حمله غزها باعث از رونق افتادن اعتبار شهرقديم جيرفت شده ، چراکه که اين شهر مرکز زمستاني حکومت سلاجقه کرمان بوده است .
وي با شاره به اين که جيرفت با توجه به موقعيت بسيار استراتژيکي که داشته بر سر راه کاروان هاي تجاري واقع شده بوداظهار داشت: بر اساس منابع تاريخي جغرافي نويسان ايراني و عرب اين شهر،مدخل ورودي کالاهايي از کشورهاي مصر ،زنگبار ،حبشه،يونان ، روم ، چين و هند و مرکز صادرات اين کالاها به کشورهاي آسياي ميانه امروزو مرکز ايران بوده است.
سليماني در پايان تاکيد کرد: عمده ترين دوره ورنق جيرفت مربوط به اوائل دوره اسلامي تا قرن 6 هجري بوده است .
بر اساس اين گزارش، مورخين و جهانگردان براين باورند که شهر جيرفت در اثر سيل بنيان کني نابود گرديده و خرابههاي شهر قديمي جيرفت در يک کيلومتري جيرفت فعلي (سبزواران) قرار دارد.آنها خرابههاي شهر قديم را به عهد دقيانوس نسبت داده اند.
جيرفت از دو کلمه (جير) به معني پست و پايين و (افت) به معني افتاده تشکيل شده و به طور کلي جيرفت به معناي (جلگه پست آبرفتي) است.
نام جيرفت در سال 35 هجري قمري براي اولين بار به مناسبت تصرف آن توسط مجاشع بن مسعود در تاريخ ثبت شده و در تاريخ نيز بارها از آن شهر نام برده شده است.
به استناد گفته ياقوت حموي، جيرفت (جرودس) نام داشته است.
مارکوپولو تاجر و صياح ونيزي از اين شهر به نام (کاماداي) يادکرده است. ظاهراً در زمان عبور وي اين شهر به کلي ويران شده بود./118
انتهای پیام/