اولين فصل مطالعات پژوهشي قلعه ايرج ورامين به پايان رسيد

به گزارش ميراث آريا(chtn) به نقل از روابط عمومي سازمان ميراث فرهنگي، صنايع دستي و گردشگري استان تهران محمدرضا نعمتي سرپرست هيات پژوهشي اين بناي تاريخي ضمن بيان اين مطلب افزود: قلعه ايرج با قلعه گبري ورامين که يکي از بزرگترين بناهاي خشت و گل ايران به شمار مي‌رود در شمال شرقي شهر ورامين و شمال روستاي عسگرآباد قراردارد.

نعمتي در خصوص اين بناي تاريخي گفت: طول قلعه 1240 متر و عرض آن 1150 متر است و در حدود 150 هکتار وسعت دارد. از اين قلعه بزرگ تنها حصار آن با چهار دروازه باقي مانده که اين حصار داراي ضخامتي بين 17 تا 22 متر و بيشترين ارتفاع فعلي آن 16 متر است نماي بيروني حصار در چهار طرف 146 برج و نيم دايره‌اي دارد که حد فاصل هر دو برج با چهار طاقنما تزئين شده که اين طاقنما در بعضي قسمت‌ها به صورت دو طبقه است.

وي در ادامه افزود: مطالعات پژوهشي در قلعه ايرج با يک تيم 12 نفره با تخصص‌هاي مختلف با اهداف مشخص کردن تاريخ ساخت بنا و کاربري آن، تعيين عرصه و حريم آن، بررسي و شناسايي بخش داخلي و بيروني قلعه، ساماندهي کاوش و مرمت دروازه شرقي که به نظر مي‌رسد دروازه اصلي قلعه باشد و در نهايت مستندنگاري وضعيت موجود قلعه از محل اعتبارات استاني سال 1386 از 15 مرداد شروع و به مدت 2 ماه ادامه يافت.

وي خاطرنشان کرد: با کاوش 31 گمانه در بخش بيروني و داخلي هيات پژوهشي موفق به شناسايي خندقي به عرض 30 تا 50 متر و عمق 6 متر در چهار طرف قلعه شد که اين خندق در دوره‌هاي بعدي جهت انجام فعاليت‌هاي کشاورزي پرشده است.

نعمتي تصريح کرد: براساس لايه‌نگاري که در داخل قلعه انجام شد مشخص شد تاريخ ساخت اين بنا به دوره ساساني باز مي‌گردد. در اين لايه‌نگاري‌ها شواهد و مدارکي از قبل و بعد از دوره‌هاي ساساني به دست نيامد و بعد از متروک شدن قلعه استفاده از آن نشده است.

وي اظهار داشت: از مهمترين دستاوردهاي پژوهشي اين فصل در دروازه شرقي کشف اتاق مستطيل شکل به ابعاد 5/2 در 5 متر با کشف خشت فرش و آتشداني در ديواره شمالي دروازه و به دست آمدن شش قطعه سفال نوشته يا استروکا به خط پهلوي ساساني، پنج اثر مهر که يکي از آنها داراي نقش پرنده است، اشيا آهني، سنگ‌هاي وزنه و بيش از هزار قطعه سفال سفال که اغلب متعلق به خمره‌هاي بزرگ ذخيره‌ آذوقه هستند است.

سرپرست هيات پژوهشي اين بناي تاريخي ادامه داد: در بررسي‌هايي که به شعاع 500 الي 700 متر از قلعه انجام شد نيز 11 تپه و محوطه‌ متعلق به دوره‌هاي کالکولتيک، عصر آهن، دوره تاريخي به خصوص ساساني و اوايل اسلام تا قرون هفت و هشت هجري شناسايي شد./120

انتهای پیام/

کد خبر 1387080748