وي افزود: اين موافقت اصولي در 12 بند تهيه شده و هدف آن حفاظت فيزيکي از بنا، حفظ و ارتقاي ارزشهاي تاريخي، فرهنگي، اجتماعي، هنري، ساختاري، طبيعي و معنوي اثر با بهره گيري از ظرفيتها و مزيتهاي تاريخي، فرهنگي، اجتماعي و اقتصادي آن براي پاسخگوي به نيازهاي معاصر و انطباق کاربري مورد نظر با قوانين و مقررات ناظر بر موضوع است .
مدير عامل صندوق احيا و بهره برداري از اماکن تاريخي تصريح کرد : در اين موافقت اصولي صادر شده، به مالک خانه تاريخي موتمن الاطبا واقع در خيابان پامنار تهران اجازه داده شد تا بناي تحت اختيار خود را در قالب کاربري اقامتي و پذيرايي با رعايت ضوابط و مقررات حاکم بر حفاظت يک اثر تاريخي و فرهنگي به بهره برداري برساند .
پرهيزکار خاطر نشان کرد: خانه موتمن الاطبا همچون ديگر بناهاي تاريخي باقيمانده از دوران قاجار، شامل بخشهاي اندروني و بيروني است که بخشهايي از آن با گذشت زمان تغيير يافته و در محل حمام اختصاصي اين بنا، در حال حاضر يک بناي سه طبقه ساخته شده است و باغي که در گذشته متصل به بنا بوده از کل بنا تفکيک شده و در هياهوي بافت تجاري منطقه پامنار که از انبارهاي بزرگ تشکيل شده، جاي گرفته است.
وي افزود: خانه موتمن الاطبا در منطقه پامنار تهران به شماره 3104 در فهرست آثار ملي ايران به ثبت رسيده است . اين خانه که در سال 1300 قمري ساخته شد، با 800 متر مربع مساحت در کوي نوري زاده پامنار واقع شده است و با ستون ها و ايوانها و بافت معماري خود، يک نمونه از معماري و خانههاي سنتي دوران قاجار است .
بنا بر اين گزارش، ميرزا زين العابدين خان دنبلي ضرابي ملقب به موتمن الاطبا فرزند ميرزا محمد خان و نواده ميرزا احمد خان صبور، پزشک حضور ناصرالدين شاه بود . وي نخستين فارغ التحصيل دارالفنون و شاگرد دکتر تلوزان فرانسوي بوده و از پزشکان نامي ايران در دوره قاجار به شمار ميرود . وي از بزرگترين جراحان زمان خود بوده و از تخصص و مهارت بالاي وي در بيرون آوردن سنگ از مثانه در کتب و مقالههاي متعددي سخن به ميان آمده است . همچنين آشنايي کامل با شعر و ادبيات داشته و مخصوصاً به شاهنامه و شعرهاي فردوسي عشق مي ورزيد . بسياري از استادان امروز چون همايون کاتوزيان، محمود روح الاميني، محمدعلي سپانلو ، مهدي محقق، بهرام بيضائي، خسرو سينايي، نادر ابراهيمي قاجار، احمد اشرف، عباس پهلوان، محمد شفيعي کدکني ، علي دهباشي ، نوذر پرنگ، داريوش آشوري، پرويز مستشيري شاگردان ديروز او هستند .
گفتني است ؛ در ماده 114 قانون برنامه چهارم در بند \" ز \" به سازمان ميراث فرهنگي و گردشگري اجازه داده شده به منظور اعطاي مجوز کاربري و بهره برداري مناسب از بناها و اماکن قابل احيا با هدف سرمايه گذاري بخش خصوصي داخلي و خارجي ، صندوق احيا و بهره برداري از بناها و اماکن تاريخي و فرهنگي را ايجاد کند . در همين راستا صندوق احيا با هدف تعيين کاربري و اعطاي مجوز کاربري و بهره برداري از اماکن تاريخي و فرهنگي کشور قوانين و مقرات مربوط به آنرا در دو دستورالعمل ؛ اصول تشخيص قابليت احياي بناها و اماکن تاريخي و فرهنگي و اصول و ضوابط نحوه تعيين کاربري بناها و اماکن فرهنگي و تاريخي را زير نظر مجربترين کارشناسان سازمان ميراث فرهنگي تهيه و تدوين کرده است ./120
انتهای پیام/