فرزانه قائيني در ادامه خاطرنشان کرد: دوران صفوي، دوران رواج و رونق سفر سياحان و جهانگردان به ايران است بنابراين جهشي که در اين دوران صورت گرفت، موجب آمدن سياحت اروپايي به ايران شد، به طوري که بيشتر سفرنامههايي که درباره ايران نوشته شده، مربوط به دوران صفويه و بعد از آن است.
وي با اشاره به اين که همواره آثار معماري، خطاطي و پارچه مربوط به دوره صفويه مورد توجه اروپاييان قرار داشت اظهار داشت: نمايشگاه آثار دوران صفويه در بريتانيا که توسط سازمان ميراث فرهنگي، صنايع دستي و گردشگري برگزار مي شود، فرصتي است تا آنها از نزديک با اين آثار و اشيا آشنا شوند.
دوران صفويه و ثبات و امنيت اجتماعي و اقتصادي حکومت شاه عباس اول، اصفهان پايتخت ايران را به يکي از بزرگترين، پررونقترين و پرجاذبهترين شهرهاي جهان تبديل کرد. در اين دوران تاجران بسياري از سراسر دنيا براي خريد و فروش مال التجاره خود راهي اصفهان شده و در آن اقامت گزيدند. اصفهان شاه عباسي به مرکزي بينالمللي براي مراودات اقتصادي و فرهنگي تبديل و شهرونداني با مليتهاي مختلف را پذيرا شد.
از اين دوره از تاريخ ايران سفرنامههاي بسياري در دست است که به دليل راه يابي اروپاييان به دربار شاهان و ارتباط ايشان با سطوح بالاي قدرت و ديد نکته سنج آنان از اوضاع و احوال حاکم بر کشور، از اهميت و جايگاه ويژه اي برخوردار است. چنان که در موارد بسياري گزارش خارجيان بر نوشتههاي تاريخي منشيان درباري ايران برتري دارد.
از سفرنامههاي مهم اين دوران ميتوان به سفرنامههاي پيترو دلاواله، توماس هربرت، ژان شاردن، انگلبرت کمپفر، آدام اولئاريوس، تاورنيه، دوليه ده لاند، ژان ته ونو اشاره کرد که هر کدام از جهاتي خاص حائز اهميت است./118
انتهای پیام/