زلزله بم نيز يکي از اين رويدادها بود. اين زلزله علاوه بر خسارتها و لطمات جبران ناپذيري که داشت ميراث بم را نيز از ما گرفت. لطمات زلزله بم به اين ميراث جهاني به حدي بود که پس از گذشت چند سال هنوز کارگاههاي مرمتي مشغول به نجات بخشي آثار موجود هستند.
زمين لرزه در کنار سيل و فرسايش مهمترين عواملي هستند که به آثار و بناهاي تاريخي آسيب ميرسانند. متأسفانه اين دست از تخريبها که اکثر آنها جبرانناپذير هستند بدون اطلاعرساني قبلي دست به تخريب ميزنند. زمين لرزه چين نيز شاهدي ديگر بر اين مدعاست. زمين لرزه تنها آثار باستاني را تخريب نميکند بلکه موجب تخريب موزهها، آثار و اشياء موجود در موزهها نيز ميشود.
عواملي که به صورت عادي موجب تخريب بناها و محوطههاي تاريخي ميشوند قابل کنترل هستند. اما هنوز به درستي راهي براي مقابله با اين ميهمانان ناخوانده يافت نشده است. به طور يقين اگر راهي بود که از چنين لطماتي جلوگيري ميکرد. کشورهايي نظير ايتاليا از آن بهره برده و اينک نظارهگر ويرانههاي معروفترين بناهاي تاريخي کشورشان نبودند.
خاطرنشان ميشود؛ چهار کليساي دوره رنسانس و رومي و يک قلعه قرن شانزدهمي در شهر تاريخي لاکيلا (laquila) در نزديکي رم، بخشي از صحن کليساي جامع سانتاماريا، يکي از معروفترين بناهاي رومي اين کشور با معماري گوتيک و زيباي آن، از جمله خسارات وارد آمده بر بناهاي تاريخي ايتاليا بود.
حمامهاي رومي کاراکان که در سالهاي 212 تا 216 ميلادي بنا شده و يکي از جاذبههاي توريستي رم به شمار ميرفتهاند نيز خسارت بسياري را متحمل شدند.
/120
انتهای پیام/