دو اثر منقول تاريخي ميبد هم به ثبت ملي رسيد

مدير پايگاه پژوهشي شهر تاريخي ميبد با بيان اين مطلب به ميراث آريا(chtn)،گفت: دو اثر سنگ قبر دختر خواجه رشيدالدين ميبدي مربوط به تاريخ 562 هجري قمري به شماره ثبتي 26 و زيلوي مسجد جامع ميبد مربوط به تاريخ 808 هجري قمري به شماره ثبتي 27 در فهرست آثار ملي ايران به ثبت رسيده است.

ذات الله نيکزاد افزود: پرونده ثبت اين دو اثر مهم در پايگاه پژوهشي شهر تاريخي ميبد تهيه شد.

وي تصريح کرد:سنگ قبر فاطمه دختر رشيدالدين ميبدي که در محراب گنبدخانه مسجد جامع ميبد نصب بوده است ، از جمله اسناد تاريخي بسيار مهمي است که مفاد آن اشاره به اصل و نسب نويسنده تفسير کشف الاسرار داشته و اثبات مي‌کند که باشنده ميبد بوده است.

نيکزاد اضافه کرد: اين سنگ به ابعاد 46 در 54 و 80 در 81 سانتي متر از جنس آهکي به رنگ روشن با خطوط زيباي کوفي با طرح محرابي سده ششم هجري قمري حکاکي شده است. منقورات آمده در اين اثر عبارتند از: آيه 30 و نيمه آيه 31سوره فصلت در حاشيه اول، بسم الله الرحمن الرحيم، قل هو الله احد...کفوا احد در قوس سنگ، آيه الکرسي، لااله الا الله و محمد رسول الله و ان الدين عند الله الاسلام در حاشيه دوم سنگ ، آيه 18سوره آل عمران و متني حاوي هذا قبرالسعيد فاطمه بنت الامام سعيد رشيد الدين ابي الفضل بن ابي سعد بن احمد مهريزد رحمه الله عليها توفي.. متن با خط کوفي ساده و بدون تزيين نوشته شده است .

وي ادامه داد: اطلاق مهر يزد به ميبد در اين متن مشابه متن سنگ قبر موفق الدين ابي جعفر است که در موزه مردم شناسي ميبد نگهداري مي شود.

نيکزاد با بيان اينکه وجود اين دو سنگ در ميبد و باقي ماندن آن نشان از زندگي خانواده رشيدالدين ابي الفضل ميبدي در ميبد دارد، افزود: بنايي نيز به نام سلطان الرشيد ، منتسب به آرامگاه خواجه رشيدالدين در گورستان قديم ميبد وجود داشت که اکنون اثري از آن برجاي نيست اما محل آن کاملا شناخته شده است.

وي در ادامه گفت: زيلوي مسجدجامع ميبد نيز که پيش از اين در ايوان اين بناي مقدس تاريخي پهن بوده در سال 808 هجري قمري بافته و وقف شده است.

نيکزاد خاطرنشان کرد: با توجه به اسناد موجود اين زيلو قديمي ترين زيلوي شناخته شده در ايران است . طرز بافت و نقوش زيباي زيلو نشان مي دهد که پيشرفت زيادي تا سده هشتم و نهم هجري قمري از ميبد حاصل آمده است و در نتيجه قدمت اين نوع بافته در اين شهر بسيار کهن و در ازاي حياط تاريخي آن بوده است.

مدير پايگاه پژوهشي شهر تاريخي ميبد افزود: زيلوي مسجد جامع به سه رنگ سفيد ، آبي و قرمز با نقش اصلي محرابي به ابعاد 3.14 در 7.40 متري با بيست و چهار نقش سجاده اي ، در دو رديف دوازده تايي با ظرافت هر چه تمام تر از جنس پنبه بافته شده است.

وي ادامه داد: نقش مايه‌هاي به کار رفته در اين زيلوي ارزشمند بسيار متنوع و گاه بي همتاست. از نقش مايه هاي آن مي توان به سينه ريز، مهره لچکي، چشم بلبلي، روکي ، کنگره مداخل اشاره کرد.

نيکزاد اضافه کرد: زيلوي ياد شده در موزه زيلو و پلاس ميبد نگهداري مي شود. با توجه به گذشت ساليان دراز از عمر اين يافته آسيب هايي بدان وارد شده مرمت آن به انجام خواهد رسيد.

وي متذکر شد : ثبت آثار منقول تاريخي گام مهمي در جهت حفاظت و صيانت از اين آثار است . به دنبال ثبت آثار غير منقول تاريخي آثار معنوي و آثار طبيعي – فرهنگي کار ثبت آثار غير منقول شامل اشياي هنري قديم ، کتيبه ها ، ابزار آلات ، يافته ها و جز آن در ايران آغاز شده است. /104

انتهای پیام/

کد خبر 138807122