عبدالرضا مهاجرينژاد در ادامه خاطرنشان کرد:بيرون آوردن بناي مطبق ساخته شده از سنگ تراش هاي سبز رنگ منسوب به ارغون شاه در تپههاي نور گنبد سلطانيه و پلان کامل جمعه مسجد از ديگر اهداف اين فصل کاوش است.
وي در مورد مقبره ارغون شاه گفت:در دهه پنجاه \" سعيد گنجوي\" با کاوش در تپه باستاني نور به فضاي مطبقي برخورد و با کاوش در بخش کوچکي در آن احتمال مقبره بودن اين فضا و تعلق آن به ارغون شاه را مطرح کرد.
عضو هيأت علمي پژوهشکده باستانشناسي در ادامه افزود: با توپوگرافي صورت گرفته و شناسايي صفههاي مطبق وجود مقبره متعلق به فردي مهم در اين فضاي معماري محرز شد.
وي اضافه کرد:شالوده اين بناي معماري از سنگ و ملات گچ و آهک و نماي آن از سنگهاي لاشه و سنگهاي بزرگ تراش است.
مهاجرينژاد با بيان اين که کاوشها در شارستان گنبد سلطانيه با بيرون آوردن پلان کامل جمعه مسجد ادامه خواهد يافت تصريح کرد: در نخستين فصل کاوشهاي باستان شناسي اين محوطه، شارستان شهر تاريخي سلطانيه به همراه بخشي از مسجد جمعه کشف شد.
محوطه معروف به جمعه مسجد با 85 هکتار يکي از مهمترين محوطههاي تاريخي در عرصه ميراث جهاني گنبد سلطانيه است. براي کاوش در اين محوطه 40 گمانه و پنج ترانشه باستان شناسي که همگي داراي آثار باستاني بودند باز شد.
گنبد سلطانيه که تير ماه سال 1384 به عنان هفتمين اثر ايراني در فهرست ميراث جهاني به ثبت رسيد به عنوان اولين و بزرگترين گنبد آجري جهان در بين سالهاي 704-712 هجري قمري به دستور سلطان محمد خدابنده ( الجايتو ) ساخته شد.
اين بنا که از نظر معماري و تزئينات، يکي از شاهکارهاي معماري ايران و جهان داراي دو دوره کاربري مذهبي و سياسي بوده است.
سلطانيه به فرمان الجايتو، برادر کوچک و جانشين غازان خان ( 1304- 1316 ميلادي ) در جلگههاي باز و زيباي سلطانيه بنا و پايتخت حکومت ايلخانان شد.
بناي اين شهر در 1305 ميلادي شروع و در 1313 ميلادي به پايان رسيد. اين بناي تاريخي در تير ماه سال 1384 به عنوان هفتمين اثر تاريخي ايران در فهرست ميراث جهاني به ثبت رسيد./118
انتهای پیام/