رفع معضل زباله‌هاي توليد شده در طبيعت نيازمند آموزش است

افسانه احساني؛ مدير آموزشي موسسه آواي طبيعت پايدار در گفتگو با ميراث‌آريا(chtn) درباره معضل زباله‌هاي توليد شده در طبيعت و نبود متولي در اين زمينه گفت: پيش از اينکه فعاليت خود را در حوزه طبيعت و طبيعت‌گردي آغاز کنم تصور مي‌کردم در رابطه با زباله‌هاي توليد شده در طبيعت همه چيز بايد طبق اصول و آخرين استانداردهاي جهاني باشد، اما بيش از 10 سالي که در اين حوزه وارد کار شده‌ام دريافتم که بايد واقع‌بينانه به اين موضوع نگاه کرد، چراکه ما در اين زمينه با استانداردهاي جهاني فاصله زيادي داريم.

وي در ادامه از باطري به عنوان يکي از بيشترين و خطرناک‌ترين زباله‌هاي توليدي در کشور ياد کرد و افزود: ما در کشور از سيستم بازيافت باطري که تاثير بسيار مخربي بر طبيعت دارد برخوردار نيستيم؛ اين درحالي است که باطري‌هاي بي‌کيفيت چيني که درصد آلايندگي آنها بسيار بالا است در بازارهاي کشور به وفور يافت مي‌شوند و ايران به نوعي به ميزبان اين نوع باطري‌ها تبديل شده است.

احساني ادامه داد: متاسفانه فرهنگ‌سازي اصولي در اين زمينه در کشور انجام نشده است و نهايت فرهنگ‌سازي و آموزش مردم گفتن اين جمله است که \"در سفر به طبيعت زباله‌ها را در کيسه زباله بريزيد\"؛ اما اينکه با کيسه زباله پر شده چه بايد کرد هنوز براي بسياري جاي سوال دارد.

وي معتقد است که در رابطه با فرهنگ‌سازي مردم بايد از کارشناسان متخصص در اين زمينه بهره‌برد تا با برنامه‌ريزي اصولي بگويند در اين شرايط بايد چگونه رفتار کرد و يک راهکار بر اساس فرهنگ موجود در جامعه نسبت به سفر مردم ارائه دهند تا چگونه با زباله‌هاي توليدي خود در طبيعت برخورد کنند.

احساني تصريح کرد: بسياري از کارشناسان حوزه طبيعت‌گردي با سوزاندن زباله در طبيعت مخالف و با دفن آن موافقند، اما شايد در برخي مناطق چاره‌اي جز سوزاندن زباله نباشد، چراکه به دليل شرايط اقليمي و جغرافيايي و زمان بر بودن دفن، باد زباله‌ها را به اطراف مي‌برد، علاوه بر اينکه در سفرهاي کوتاه مدت نيز دفن کردن زباله وقت زيادي از طبيعت‌گردان مي‌گيرد.

وي اضافه کرد: شايد يکي از اين روش‌ها اين باشد که مردم در طبيعت زباله‌هاي خشک و تر خود را در جايي که به منظر طبيعت آسيب نمي‌رساند دفن کنند و پلاستيک‌ها را بسوزانند، اما اين به نظر کارشناسان محيط ‌زيست بستگي دارد.

مدير آموزشي موسسه آواي طبيعت پايدار با اشاره به جايگاه آموزش در اين حوزه گفت: متاسفانه آموزش ما در اين خلاصه شده است که به مردم بگوييم در طبيعت زباله‌ها را دور نريزيد، اما نمي‌گوييم که کجا بريزيد؛ يا اينکه کيسه زباله رايگان به مردم مي‌دهيم و نمي‌گوييم با کيسه زباله خود چه کنيد؛ مردم نيز تنها ياد گرفته‌اند که کيسه زباله خود را پر کنند.

احساني خاطرنشان کرد: با توجه به اينکه در زمينه جمع‌آوري زباله‌هاي توليد شده در طبيعت هيچ متولي مستقيمي وجود ندارد و هيچ ارگان و سازماني مسئول اين امر نيست، پس بايد آموزش کارشناسانه مورد توجه قرار گيرد تا علاوه بر آموزش مردم نسبت به نحوه برخورد با زباله‌هاي توليد شده آنان را با پيامدهاي رهاسازي زباله در طبيعت آشنا کرد.

/115

انتهای پیام/

کد خبر 1389011645