پاسداري يونسکو از دانش سنتي پارچه‌هاي مخمل و زربفت

مدير کل حفظ و احياء ميراث معنوي و طبيعي معاونت حفظ، احياء و ثبت آثار تاريخي در گفتگو با ميراث آريا(chtn)، با اعلام اين خبر گفت: دفتر حفظ و احياء ميراث معنوي و طبيعي اولين اقدامات را به منظور ثبت رشته‌هاي در خطر صنايع‌دستي و هنرهاي سنتي در فهرست ميراث معنوي نيازمند پاسداري فوري انجام داده است.

يدالله پرمون تصريح کرد: سازمان يونسکو در قالب دو فهرست نمونه و نيازمند پاسداري فوري نسبت به ثبت جهاني ميراث کشورهاي مختلف اقدام مي‌کند.

وي افزود: تا به حال موفق شده‌ايم تعداد قابل توجهي از پرونده‌هاي مختلف را در فهرست نمونه به ثبت جهاني برسانيم و در حال حاضر نيز سه پرونده به منظور ثبت در فهرست نيازمند پاسداري فوري ارسال شده‌اند.

مدير کل حفظ و احياء ميراث معنوي و طبيعي با اشاره به اينکه نقالي، دانش سنتي بافت پارچه‌هاي مخمل و دانش سنتي بافت پارچه‌هاي زربفت اين سه پرونده را تشکيل مي‌دهند، اظهار داشت: اين رشته‌ها به دلايل مختلفي از نگاه اين اداره کل و سازمان جهاني يونسکو نيازمند پاسداري فوري هستند.

پرمون ادامه داد: دو دانش سنتي مخمل بافي و زري بافي زماني در کل کشور فراگير بودند که متأسفانه به مرور زمان به دليل از دست دادن کاربريشان در معرض فراموشي قرار گرفتند.

وي تأکيد کرد: بافت پارچه‌هاي زربفت از نخ گلابتون که ماده اصلي آن را نخ ابريشم است، به دليل هزينه‌هاي بسيار براي توليدکننده امروز ديگر کمتر مورد توجه قرار مي‌گيرد ضمن اينکه توليد اين دست از پارچه مدت زمان زيادي از وقت استاد و شاگردش را به خود اختصاص مي‌دهد.

اين مقام مسئول با بيان اينکه تعداد استادکاراني که امروز به اين هنر اشتغال دارند انگشت شمار است، افزود: همچنين تعداد کارگاه‌هاي فعال نيز بسيار کم است به همين دليل توليد اين محصولات با مشکل مواجه است.

به گفته مدير کل حفظ و احياء ميراث معنوي و طبيعي تمامي صنايع وابسته به اين هنر به طور تقريبي از ميان رفته‌اند و اين در حالي است که تربيت استادکاران برجسته به دليل سختي آموزش بسيار کند صورت مي‌گيرد.

پرمون همچنين در خصوص وضعيت رشته مخمل بافي نيز يادآور شد: مخمل از جنبه‌هاي بسياري چون کار با دستگاه سنگين که از عهده زنان خارج است، به زري بافي شباهت دارد.

وي در ادامه اظهار داشت: به دليل وسعت و سختي کار توليد پارچه‌هاي مخمل بسيار زمانبر است که به همين دليل هزينه توليد افزايش مي‌يابد.

مدير کل حفظ و احياء ميراث معنوي و طبيعي معاونت حفظ، احياء و ثبت آثار تاريخي اضافه کرد: زمان براي اين اداره کل و کارشناسان آن به منظور تهيه پرونده ثبت جهاني و ضمائم آن که شامل تهيه پرونده به زبان انگليسي، يک فيلم 10 دقيقه‌اي، يک مستند 60 دقيقه‌اي و 30 قطعه عکس به انضمام کتاب و نقشه بود، تنها يک ماه در نظر گرفته شد.

يدالله پرمون خاطرنشان کرد: 11 فروردين ماه پرونده به يونسکو ارسال و اعلام وصول آن دريافت شد که در حال حاضر منتظر بررسي اطلاعات ارسالي و اعلام کامل بودن مطالب هستيم.

وي در پايان گفت: چنانچه طبق معيارهاي يونسکو پيش رفته باشيم در فاصله زماني چند ماه آينده شاهد ثبت جهاني دانش سنتي پارچه‌هاي مخمل و زربفت در اجلاس کشورهاي بين دول خواهيم بود.

111/

انتهای پیام/

کد خبر 138901227