اخبار ميراث فرهنگي از صفحه حوادث خارج شوند

به گزارش ميراث آريا(chtn)حميد بقايي در اين نشست، با اشاره به لزوم تغيير نگاه همه رسانه‌ها نسبت به حادثه ساز کردن موضوعات ميراث فرهنگي خواستار خارج شدن اخبار ميراث فرهنگي از صفحه حوادث شد.

وي در پاسخ به پرسش يکي از خبرنگاران در مورد دزديده شدن کتيبه مساجد يزد و وکيل شيراز گفت: مسئوليت و متولي مسجد وکيل، سازمان ميراث فرهنگي نيست و سازمان ميراث فرهنگي فقط وظيفه نظارت بر آن را دارد.

بقايي در ادامه خاطرنشان کرد: براساس قانون، مسئوليت حفاظت و نگهداري از اماکن مذهبي بر عهده ميراث فرهنگي نيست فقط مسئوليت حفاظت و نگهداري آثار و بناهاي تحت شمول خود را دارد.

وي با بيان اينکه سياست سازمان ميراث فرهنگي انبارداري نيست افزود: وظيفه سازمان ميراث فرهنگي آماده کردن اماکن تاريخي و تعيين هيأت امناي شايسته براي حفاظت و نگهداري از آنهاست.

اين مقام مسئول همچنين حادثه ساز کردن دزديده شدن کتيبه يزد توسط خبرنگاران را مورد انتقاد قرار داد و گفت:رسانه‌ها مي توانند با درج مشخصات و عکس کتيبه دزديده شده در خبر خود براي يافتن سريعتر آن نقش مؤثرتري ايفا کنند.

بقايي در پاسخ به سؤال يک از خبرنگاران در مورد اينکه سازمان ميراث فرهنگي درباره تقويت هويت ملي با استفاده از ميراث فرهنگي چه اقداماتي انجام داده است گفت: يکي از آسيب هاي ميراث فرهنگي اين است که ساير کشورها مباحث فرهنگي ايران را به نام خود مصادره مي‌کنند، هماکنون اولين اقدام در اين مورد يعني شناسايي اين موضوعات، سپس اقدامات سريع براي ثبت و شناسنامه دار کردن آنها به نام ميراث ايران آغاز شده است.

وي اقدام بعدي در زمينه نگهداري و حفاظت از ميراث فرهنگي را اطلاع رساني درست به مردم عنوان کرد و گفت: ميراث فرهنگي به تنهايي نمي‌‌تواند متولي حفاظت و نگهداري اين آثار باشد به همين دليل بايد مردم در اين زمينه آموزش ديده و خود حساس و مسئول نگهداري ميراث فرهنگي کشور باشند.

بقايي درپاسخ به سوال يکي از خبرنگاران در مورد مقاوم‌سازي موزه‌ها و ساماندهي اشياي موزه‌اي پاسخ داد:‌اقدامات مقاوم‌سازي در کاخ گلستان در سال 85 آغاز شد و هم‌اکنون به بهترين مکان براي نگهداري اموال و اشياي تاريخي در کاخ گلستان تبديل شده به طوريکه علاوه بر مقاوم بودن در مقابل زلزله داراي درهايي است که در مقابل انفجار نيز مقاوم هستند.

وي با بيان اينکه ابتدا بايد اشياي موجود در موزه ملي ايران ساماندهي شوند افزود: هم‌اکنون صورت پردازي اشياي موجود در موزه ملي درحال انجام است و پس از آن بخش مقاوم سازي در دستور کار قرار مي‌گيرد.

اين مقام مسئول با اشاره به پيدا شدن تعدادي از کاشي هاي گنبد سلطانيه در کاخ گلستان از افتتاح موزه زاهدان پس از 40 سال خبر داد.

به گفته اين مقام مسئول در سازمان ميراث فرهنگي؛ درحال حاضر بخش مخزن بسياري از موزه‌ها به تکنيک‌هاي روز مجهز هستند.

بقايي در پاسخ به يکي از خبرنگاران در مورد اولويت بندي براي ثبت ملي گفت: تلاش مي‌کنيم اولويت‌بندي آثار با توجه به مناسبت‌هاي تقويمي مانند ثبت ملي خطبه حضرت زهرا به مناسبت شب ميلاد آن حضرت، ثبت ملي نقالي به مناسبت روز بزرگداشت حکيم ابوالقاسم فردوسي و ثبت ملي تقويم جلالي به مناسبت بزرگداشت خيام انجام شود.

وي با بيان اينکه ثبت آثار در سطح ملي بر اساس محلي، ناحيه‌اي، منطقه‌اي و ملي درجه‌بندي شده است افزود: آثاري که واجد شأن ملي باشند ثبت ملي آنها صورت مي‌گيرد.

اين مقام مسئول افزود: در مورد ثبت جهاني نيز فهرست آثار نيازمند پاسداشت فوري در يک سطح دسته بندي مي‌شوند که از جمله آن مي‌توان به نقالي، زري بافي و مخمل بافي اشاره کرد.برخي از آثار نيز در فهرست نمونه قرار مي گيرند که بر اساس اولويت بندي شوراي ثبت در فهرست ثبت ملي ثبت مي‌شوند.

وي با بيان اينکه در دولت هشتم بر اساس قانون مصوب،‌ شهرداري‌هاي سراسر کشور به انجام مرمت بناهاي تاريخي موظف شده‌اند از برگزاري اجلاس شهرداري‌هاي شهرهاي راه ابريشم در روز 29 ارديبهشت ماه خبر داد و بيان داشت: برگزار اين اجلاس در ايران و افزوده شدن ايران در بخش مطالعات راه ابريشم در کميته مطالعاتي دستاورد بزرگي براي کشور ايران است .

بقايي يکي از مشکلات سازمان ميراث فرهنگي را نبود استاندارد مرمتي عنوان کرد و اظهارداشت: معاون حفظ و احيا و ثبت آثار تاريخي تهيه و تدوين استاندارد مرمتي را در دستور کار قرار داده و پيش‌بيني مي‌شود پس از چهار ماه تکميل شود.

مسعود علويان صدر در ادامه اين نشست با اشاره به احياي دو هزار و 400 خانه تاريخي با مشارکت مردم افزود:‌در اين زمينه تفاهم‌نامه‌اي در مراکز استان‌ها با مردم در حال انعقاد است.

وي با بيان اينکه از علاقمندان به مرمت خانه‌هاي تاريخي خود خواسته شده تا به سازمان ميراث فرهنگي مراجعه کنند گفت: 50 درصد از اعتبارات مرمتي اين خانه‌ها توسط سازمان ميراث فرهنگي تخصيص داده مي شود.تعيين کاربري‌هاي متناسب با بنا نيز مي‌تواند در احياي اين خانه‌هاي تاريخي کمک کننده باشد.

بقايي در مورد راه‌اندازي مرکزي در کيش براي خريد و فروش اشياي تاريخي و باستاني و عتيقه گفت: برخي از آثار موجود در دست مردم از جمله کتاب خطي و صنايع دستي قديمي و ... بيش از 100سال قدمت دارند که پيش از اين سيستمي براي خريد آنها وجود نداشت و يا ممکن بود که از کشور خارج شوند. بر اين اساس قرار است با ايجاد بورس و يک مدل نظارتي مديريتي بر روي اين موضوع، اشخاصي که داراي اشياي تاريخي و فرهنگي هستند اقدام به فروش آثارخود کنند.

وي با بيان اينکه در حال حاضر يکي از اماکن موجود در کيش فعال شده است و قرار است حراجي هاي آن را نيز فعال کنيم افزود: در اين زمينه آئين‌نامه‌هايي نيز تنظيم شده که بر اساس اين آئين نامه، گروهي از ميراث فرهنگي در محل مستقر شده و نسبت به شناسايي و مستندسازي آثار و در صورت تاييد فروش انها اقدام مي‌کنند.
اين مقام مسئول راه اندازي اين مراکز را عاملي مؤثر در جمع آوري عتيقه فروشي عنوان کرد و گفت: تشکيل تالارهاي بورس و عتيقه در حد استاندارد در شناسنامه دار شدن آثار و همچنين در تقويت بانک اطلاعاتي عوامل موثري هستند.

بقايي متولي اصلي ساماندهي ميدان مشق را موزه ملي عنوان کرد و گفت: در حال حاضر مشاوري براي اين منظور تعيين شده که در حال احياي طرح مطالعاتي تهيه شده است. علاوه بر اين، مصوبه‌ دولت در مورد ساماندهي ميدان مشق امسال به صورت جدي پيگبري خواهد شد.

وي با اشاره به طولاني شدن عمليات ساماندهي ميدان مشق افزود: سازمان ميراث فرهنگي پيشنهاد مي‌کند ساختمان‌هاي اين مجموعه در دست متوليان باقي بمانند و آنها اين آثار را به موزه تبديل کنند.

بقايي در پاسخ به خبرنگار ميراث آريا در مورد برنامه ريزي‌هاي صورت گرفته در مورد باستان شناسي زير آب گفت: بر اساس مذاکرات انجام شده با سفير يونان قرار شد تا با مشارکت ايران و يونان باستان شناسي خليج فارس و درياي‌خزر راه‌اندازي شود.

وي در پاسخ به پرسش ديگر خبرنگار ميراث آريا گفت: فهرست اماکن نفيس از جمله کاخ گلستان و تخت جمشيد مشخص شده است و تحت نظارت و اختيار سازمان ميراث فرهنگي قرار دارند. با توجه به اساس‌نامه تعيين شده توسط صندوق مرمت و احيا، اماکن غير نفيس از جمله بناهايي که در درجه دوم و سوم ارزش قرار دارند در اختيار شهرداري، دانشگاهها، مردم و بخش خصوصي قرار مي‌گيرند.

اين مقام مسئول با اشاره به شش هزار بازديدکننده از شهر تاريخي شوش و نبود اقامتگاه و امکانات رفاهي براي بازديدکنندگان در اين شهر افزود:‌ تخليه شهر شوش و افزايش حريم آن امري امکان ناپذير است تنها بايد بر روي حريم تاريخي اين شهر نظارت صورت گيرد. در تعيين حريم نيز شرايط اجتماعي و محلي را بايد درنظر گرفت.

وي در مورد ساماندهي اشياي موزه ملي گفت: برخي از اشياي موجود در انبار موزه ملي ايران به شهرستانها منتقل مي‌شوند تا شهرستاني‌ها نيز با اين اشيا آشنا شوند و همچنين حفاظت و نگهداري از اين اشيا نيز افزونتر شود./119

انتهای پیام/

کد خبر 1389022850