باغ کتيبهها در اين رهگذر ميتواند کلاس درسي براي دانشجويان، دانش آموزان و نمايشگاهي براي عموم مردم به منظور آشنايي با تطور 5 هزار ساله خط و زبانهاي دورههاي مختلف تاريخي و پيش از تاريخي در ايران باشد .
اين کتيبهها مربوط به دورههاي پيش از تاريخ و آغاز تاريخ 15 تا 2 هزار سال قبل از ميلاد، دوره ماد (549-647پيش از ميلاد)، کتيبههاي دوره هخامنشي (331-549 پيش از ميلاد)، اشکاني (247 تا پيش از ميلاد 224)، ساساني و اسلامي است.
در اين مجموعه نشانههاي خطي سطري و اشکال مختلف خطهاي ميخي اکدي، عيلامي، آشوري، اورارتو و فارسي باستان و انواع خطوط الفبايي همچون پارتي، نمونههاي خط پهلوي تا انواع خطهاي اسلامي کوفي، نسخ، نستعليق و... برگرفته از صخرههاي واقع در ارتفاعات، درهها و غارها، به صورت مولاژ يا همانندسازي شده به صورت مستند و سلسلهوار و واژه به واژه خطوط ياد شده را در بستر پنج هزار ساله، موضوع مطالعه و پژوهش محققين و پژوهشگران رشته هاي هنر، تاريخ، اديان، خط و زبان قرار داده است.
اين کتيبهها از طريق مستندسازي به روش همانندسازي و تهيه مولاژ (قالبگيري) از سال 1368 در مرکز باستانشناسي وقت آغاز شد و در پژوهشکده زبانشناسي، کتيبهها و متون ادامه يافت.
هماکنون در اين باغ 50 نمونه از مولاژهاي کتيبهها از دوره پيش تاريخ تا تاريخي هستند که قديميترين مولاژ اين مجموعه مربوط به کتيبه آنوباني واقع در سر پل ذهاب کرمانشاه به خط و زبان اکدي متعلق به سالهاي 2010 -2000 پيش از ميلاد است.نشتبان، رازليق و سقندل از ديگر کتيبه هايي هستند که در اين باغ به نمايش در آمدهاند.
براي نخستين بار باغ کتيبهها در بهمن ماه سال 1387 همزمان با دهه مبارک فجر پيروزي انقلاب اسلامي پس از سالها فعاليت مطالعاتي و تحقيقاتي مرکز مطالعات کتيبهشناسي سازمان ميراث فرهنگي در مجموعه فرهنگي تاريخي نياوران افتتاح و با توجه به استقبال چشمگيري که تاکنون از آن به عمل آمده توسعه آن در دستورکار قرار دارد.
بناهاي مجموعه فرهنگي تاريخي نياوران، يکي از کاخ موزههاي شمال شهر تهران که متعلق به دوران قاجار و پهلوي است شامل کاخهاي نياوران، صاحبقرانيه، کوشک احمدشاهي، موزه و نگارخانه جهان نما، باغ کتيبهها، کتابخانه اختصاصي، گلخانهها و مدرسه اختصاصي پهلوي است. باغ کتيبهها در ضلع جنوب شرقي کاخ صاحبقرانيه واقع شده است./118
انتهای پیام/