وي با طرح اين سؤال که چرا بايد کاوش و مرمت در سلطانيه انجام شود، گفت: اينها مسائلي هستند که اگر به آنها پرداخته نشود مرمت تبديل به امر کارگاهي و روزمره خواهد شد.
رازقي با بيان اينکه وقتي صبحت از معماري اسلامي ميکنيم صحبت از يک تفکر است گفت: معماري پس از زبان بارزترين تجلي فرهنگ يک ملت است.
مدير پايگاه ميراث جهاني گنبد سلطانيه معرفي اين اثر تاريخي به مردم بومي را حائز اهميت دانست و گفت: به عنوان نمونه بايد عمق مفاهيم نهفته در آيات قرآني موجود در تزئينات به مردم معرفي شود.
وي تصريح کرد: اگر مردم ما اتصال اين بنا و ارزش و قداست آن را بدانند آن زمان است که اين بنا خود را معرفي کرده است.
رازقي با اشاره به اينکه وظيفه ما است که رويکردمان را نسبت به معماري اسلامي تغيير دهيم گفت: گنبد سلطانيه اثري است که صرفاً کالبد نيست بلکه روح دارد.
وي تأکيد کرد: مردم سلطانيه بايد بدانند که اين گنبد چه چيزي در خود نهفته دارد و ما هم در شناساندن ارزشهاي اين اثر تلاش ميکنيم و اين رويکرد در برنامههاي سال 89 گنجانده شده است.
مدير پايگاه ميراث جهاني سلطانيه در ادامه از مسئولان سلطانيه،مردم محلي، مسئولان اداره کل ميراث فرهنگي زنجان، سازمان ميراث فرهنگي کشور و مشاور رئيس سازمان ميراث فرهنگي کشور در امور پايگاهها تشکر و قدرداني کرد.
وي افزود: از تلاشهاي مهمي که طي دو ماهه اخير صورت گرفته است ميتوان به انتقال 14 قطعه کاشي از موزه ملي به گنبد سلطانيه اشاره کرد.
اين مقام مسئول با اشاره به اينکه اين کاشيها را ميتوان در تربتخانه فضايي که کاشيها به آن تعلق دارند جايگذاري کرد، گفت: اگر اثري در بستر خود جاي گيرد بار معنايي و هويتي پيدا ميکند.
وي ادامه داد: انتقال کاشيها از موزه ملي به گنبد به عنوان يکي از نخستين اقدامات چشمگير صورت گرفته در اين دوره مديريتي است.
وي ادامه داد: همچنين مرمت و تثبيت اين قطعه کاشيها انجام گرفته است و طي چند روز گذشته با حضور مسئولان استاني جلسهاي در موزه ملي برگزار شد و اين کاشيها تحويل گرفته شد و امروز قرار است در ويترينهاي پيشبيني شده نگهداري شوند.
رازقي ابراز اميدواري کرد که ديگر اشيايي که از مکان اصلي خود دور شدهاند به اين بنا بازگردانده شوند و در جمع مردم و کالبد اصلي بنا جايگيرد.
وي در ادامه به ارائه گزارشي از اقدامات انجام گرفته در اين مجموعه تاريخي پرداخت و گفت: ثبت گنبد در فهرست آثار تاريخي، انجام نخستين مرمتها توسط اداره کل حفاظت و سازمان ملي حفاظت از آثار باستاني، مطالعات باستانشناسي سلطانيه و تپه نور، طرح آزادسازي گنبد و مطالعات در اين ارگ و محوطه و مشخص شدن کامل برجهاي 16 گانه و 16 فصل کاوش در محدوده شهر و عرصه تاريخي ارگ و مستندسازي آثار مکشوفه از جمله اقدامات انجام گرفته طي اين مدت است.
وي در ادامه به معرفي اقدامات صورت گرفته از تشکيل پايگاه گنبد سلطانيه تا اخذ عنوان پروژه بزرگ ميراث فرهنگي کشور پرداخت.
اين مقام مسئول همچنين به معرفي اقدامات انجام گرفته جهت ثبت اين اثر در فهرست ميراث جهاني پرداخت و تصريح کرد: تنظيم پلان مديريت به دو زبان، گزارش کامل فعاليتهاي انجام شده جهت تکميل پرونده و بازديد کارشناسان ايکوموس در سالهاي 81 و 82 از جمله اين اقدامات هستند.
رازقي در ادامه به ارائه گزارشي از اقدامات انجام گرفته پس از ثبت در فهرست ميراث جهاني يونسکو تا خرداد 89 پرداخت و گفت: از جمله اقدامات در اين مدت ميتوان به ثبت گنبد، تحقيقات فني و سازهاي اوليه گنبد، مطالعات تأثير انرژي باد در بدنههاي خارجي گنبد، مستند سازي جاذبههاي گنبد سلطانيه، مطالعه آسيبشناسي مرمت و احيا تربت خانه و غيره اشاره کرد.
رازقي يادآورد شد: از خردادماه سال جاري تلاشهاي بسياري توسط کارشناسان و گروه مديريتي پايگاه انجام گرفته که از آن جمله ميتوان به انتقال تزيينات گچي برداشته شده توسط تيم ايتاليايي به فضاي خارج از گنبد، تخليه و آزادسازي ايوانهاي شمالي وذغربي طبقه همکف به منظور بهبود کيفيت بازديد از بنا، انجام مرمتهاي داخلي کارگاه، راهاندازي و تجهيز مجدد کتابخانه و انتقال و دستهبندي کتابها اشاره کرد.
وي متذکر شد: تهيه فهرست کتب و مجلات مورد نياز، راهاندازي و تجهيز دفتر فني مرمت و تزئينات، سمپاشي محوطه و حذف علفهاي هرز و پيشبيني جلوگيري از رويش مجدد آنها افزايش نيروهاي يگان حفاظت، ساماندهي روشنايي وروديهاي گنبد و سرويسهاي بهداشتي به منظور رفاه حال بازديدکنندگان و تداوم آزاد سازي برج و باروي ضلع شمالي توسط گروه باستانشناسي از ديگر اقدامات انجام شده اشت.
وي در پايان ابراز اميدواري کرد که روند اقدامات انجام گرفته طي 2 ماه در سالهاي آتي افزايش پيدا کند./117
انتهای پیام/