گفتني است: اين بنا در استان خوزستان ، شهرستان خرمشهر واقع شده است. در منتها اليه جلگه خوزستان و جايي که خوزستان به آبهاي آزادمتصل مي شود ؛ جلگه خوزستان از رسوبات نرم رودخانه ها که رشته هاي چين خورده زاگرس را پوشانده اند ، به وجود آمده است. با توجه به اينکه اين شهر از قديم الأيام محل تردد بازرگاناني که اکثراً از مسلمانان کشورهاي همسايه و شيخ نشينهاي خليج فارس بوده و محل تجمع مسلمين و اهالي منطقه بوده است. اين مسجد بيش از120 سال قدمت دارد ولي از مؤسس و باني آن اطلاع دقيقي در دست نيست.
از نظرساخت و ساز به صورت آجر و خشت و با سقف تيرهاي چوبي از درختهاي چندل که از جنگلهاي آفريقا به اين منطقه از طريق دريا آورده اند ساخته شده بود و بعد از چندي ، از آنجائيکه موقعيت مسجد در کنارنهر بزرگ منشعب از رودخانه اروند که شهر را بصورت کمربندي احاطه مي کند) نهر چاسبي( قرار داشت
به همين علت، بعنوان مسجد لب شاخه معروف بود . از طرفي مسجد درمبادي ورودي بازار بزرگ اصناف )صفا ( قرار داشته ، به گونه اي که محل تردد مردم از صحن مسجد بوده و به اين دليل تغييري درساخت و ساز آن انجام پذيرفت و عقب نشيني مختصري نمود و بعدها در سال 1348 ، قطعه زميني از ضلع غربي به مسجداضافه و بصورت فعلي تجديد بنا شد .
همچنين مساحت عرصه 1209 متر مربع و با توجه به طبقات موجود 1028 متر مربع اعياني در اثر جنگ تحميلي 40 درصد تخريب شده ، به گونه اي که دو گلدسته آن کاملاً تخريب و گنبد بزرگ نيز بر اثر توپ دشمن آسيب ديده و در حال حاضر از اعتبارات بازسازي پس از پذيرش قطعنامه 1367 همه ساله مبالغي تخصيص يافته و هزينه گرديده و در ضمن توسط حفظ آثار و ارزشهاي دفاع مقدس جهت طرح توسعه مسجد جامع مقدار 4000 متر مربع از ضلع شمالي مسجد خريداري و تملک گرديد و با احداث مهمان سرائي جهت زائرين و رواق گذر عابر پياده در دو ضلع شرقي و غربي و ايجاد محل تجاري وحوض آب نما شد.
مسجد جامع داراي نماي آجري و حدود 1000 متر مربع کاشي آيات خشتي و 770 مترمربع کاشيکاري معرق ميباشد. و داراي دوگلدسته با ارتفاع 28 متر از کف زمين و دو گنبد بزرگ و کوچک که گنبد بزرگ و گلدسته ها با کاشي معرق تزيين گرديده است./106
انتهای پیام/