فهرست 443 آلبوم شبيه‌نامه در کتابخانه مجلس تهيه شد

مسوول تنظيم و شماره‌گذار مجموعه شبيه نامه‌هاي گنجينه خطي کتابخانه مجلس در گفتگو با ميراث آريا(chtn) افزود: مجموعه شبيه نامه‌ها پيش از سال 1330 در گنجينه خطي کتابخانه مجلس شوراي اسلامي به صورت برگه‌هاي پراکنده و انباشته شده برروي هم نگهداري مي‌شدند.

رضا کوچک زاده با اشاره به کشف اين مجموعه توسط فرخ غفاري يکي از کارشناسان سابق کتابخانه مجلس، گفت: هدف وي و همکارانش از پژوهش بر روي اين مجموعه، زنده کردن دوباره آئين‌هاي نمايشي کهن از جمله شبيه نامه‌ها و شبيه‌ خواني‌ها و نمايش شاد و عاميانه بود .

وي با بيان اين‌که پس از متوقف شدن پژوهش به دليل وقوع انقلاب، عنايت شهيدي پژوهش برروي اين مجموعه شبيه‌نامه را آغاز کرد، بيان داشت: وي به منظور دسترسي راحت تر، پس از جداسازي ابتدائي مجموعه، برگه‌هاي مجلس واحد را در پاکت نامه هايي قرار داده و نامگذاري ابتدايي بر روي آن انجام شده است.

وي اضافه کرد: عنايت شهيدي نزديک به 220 نسخه مجلس تعزيه را آماده و نتيجه پژوهش هايش را در کتاب\"تعزيه از آغاز تا پايان دوره قاجار\" منتشر کرد.

اين مقام مسوول با اشاره به قرار نگرفتن اين مجموعه در اختيار مراجعه کنندگان و نگهداري بدون ثبت و شماره در کتابخانه تا به امروز، اظهار داشت: از زمستان سال گذشته به صورت متمرکز با جمع آوري نسخه هاي جدا شده فهرستي از اين مجموعه تهيه شد.

کوچک زاده اضافه کرد: در تنظيم نهايي مجموعه شبيه نامه ها اقداماتي ازجمله شماره گذاري صفحات هر مجموعه ،جداسازي خط هاي متفاوت و اختصاص آلبوم جداگانه به آن انجام شد.

وي بيان داشت: وجود تنوع نگارش در يک مجموعه واحد و نگرش هاي متفاوت شبيه نامه نويس‌ها مي‌تواند براي پژوهشگران اين حوزه جالب توجه باشد.

وي با بيان اينکه همزمان با شماره گذاري مجلس آن عمليات مرمت نيز انجام شد، گفت: بخشي از صفحات اين آلبوم ها تاحدود 12 تکه جدا شده از هم بود که به يک صفحه واحد تبديل شد.

وي با اشاره به آماده سازي فهرست نهايي به مدت يک ماه، افزود: فهرست نهايي دربرگيرنده 443 نسخه با تمام جزئيات، مهرها و حاشيه ها، عنوان شخصيت ها، اسباب مجلس و ديگر ويژگي هاي اين شبيه نامه، تا يک ماه ديگر منتشر مي شود.

به گفته کوچک زاده؛ اين شبيه نامه‌ها فقط در پژوهش‌هاي نمايش شناسي ايراني مورد استفاده قرار نمي‌گيرند در واقع شبيه نامه‌ها تنها اسناد مکتوب از دوره‌اي هستند که کمتر کسي به وقايع عاميانه و هنرهاي عاميانه مي‌پرداخته است.

وي گفت: شبيه خوان‌ها نخستين پيشتازان ساده نويسي در زبان فارسي در دوره قاجار بودند که در آن زمان هيچکس به زبان صريح فارسي صحبت نمي‌کرد و کلمات عربي به صورت پيچيده در نامه نگاري هاي اداري منعکس شده بود.

کوچک زاده با بيان اينکه مجموعه شبيه نامه ها به عنوان نخستين اسناد مکتوب در دوره قاجار مي تواند در پژوهش هاي مردم شناسي، جامعه شناسي و ادبيات عاميانه استفاده شوند، افزود: شبيه نامه ها نه تنها پژوهشگران نمايشي بلکه حوزه هاي مختلفي را مي تواند پوشش دهد.

وي با اشاره به متفاوت بودن فهرست اين مجموعه با تمام فهرست کتابخانه مجلس، بيان داشت: اين مجموعه نخستين فهرست موضوعي و تخصصي کتابخانه مجلس است که از ويژگي‌هاي آن مي‌توان به فهرست راهنما و اوليه آن اشاره کرد که شماره هر سند و عنوان آن درصفحات اول فهرست آمده است.

وي با بيان اينکه هم اکنون مجموعه شبيه نامه ها آلبوم شده و به زودي پس از اسکن در سايت کتابخانه قرار خواهد گرفت، افزود: درحال حاضر فهرست توصيفي اين مجموعه آماده چاپ است.

کوچک زاده يادآور شد: مجموعه شبيه نام هاي کتابخانه مجلس پس از کتابخانه واتيکان با 154 نسخه شبيه نامه، بيشترين تنوع و تعداد را در مجموعه شبيه نامه هاي دنيا دارد و براي نخستين بار است که پس از انقلاب اين تعداد شبيه نامه به صورت آماده در اختيار پژ وهشگران قرار مي گيرد./119

انتهای پیام/

کد خبر 1389060812