به گزارش ميراث آريا (chtn) به نقل از وب‌دا مشاور پژوهشکده علوم غدد و متابوليسم دانشگاه تهران، با بيان اين مطلب در خصوص فرآيند پيوند پانکراس گفت: سلول هاي انسولين ساز و سازنده ديگر هورمن هاي مورد نياز، از پانکراس بيماري که دچار مرگ مغزي شده جدا و در کبد بيمار گيرنده تزريق مي شود و در آنجا هم انسولين و هم هورمون هاي مورد نياز را ترشح مي کند.

وي افزود: با اين اقدام، سلول هاي انسولين ساز به بدن بيماران تزريق مي‌شود و بسته به اين که تا چه مدت زمان ماندگاري داشته باشند، که ممکن است ساليان زيادي هم به طول بيانجامد، بيماران ديابتي مي توانند انسولين مورد نياز بدن را تامين کنند.

دکتر شرقي با اشاره به انجام پيوند پانکراس براي اولين بار در کشور بيان داشت: تصور نکنيد اين مرحله پايان راه است، هنوز در ابتداي راه قرار داريم که اميدوارم به پيشرفت هاي بيشتري نيز دست يابيم.

وي با اشاره به سابقه اين روش درماني در دنيا گفت: 8 مرکز در آمريکاي شمالي و اروپا در اين زمينه وجود دارد. در قاره آسيا نيز، ژاپن و کره در اين زمينه فعاليت دارند و ما سومين کشوري هستيم که به اين توانمندي دست پيدا کرديم. در افريقا و امريکاي جنوبي نيز اين درمان وجود ندارد.

مشاور پژوهشکده علوم غدد و متابوليسم دانشگاه، با بيان اين که علم پيوند جزيره اي از 30 تا 40 سال پيش در دنيا شکل گرفته و علم فعال و باليني آن همزمان با سال 1999 بوجود آمده است يادآور شد: در ايران نيز شروع مطالعات اوليه به سال 1999 بر مي گردد که با دستور دکتر لاريجاني، رييس دانشگاه علوم پزشکي تهران، مطالعه در اين زمينه در پژوهشکده علوم غدد و متابوليسم آغاز شد و بعد از انجام مطالعات تئوري، در سال 2003 بر روي فاز مطالعات عملي آن کار شد.

وي اضافه کرد: در سال 2005 اولين مورد انجام شد که به عللي اين امر موفقيت آميز نبود. در نهايت، بعد از گذشت 10 سال موفق شديم 2 مورد را در يک شب پيوند بزنيم که در دنيا يک اتفاق نادر است.

وي ادامه داد: پيوند دو بيمار در چند ماه محتمل تر است چرا که بايد شرايط اين کار مهيا شود. از جمله گيرنده پيوند و دهنده پيوند و همخوان شدن شرايط گيرنده و دهنده پيوند با هم که خيلي به ندرت همه اين موارد همزمان اتفاق مي افتد ولي خوشبختانه براي ما اين امکان ميسر شد.
دکتر شرقي، کار جدا سازي سلول از بيمار مرگ مغزي و سپس تزريق آن به گيرنده را فرايند پيچيده اي دانست و گفت: پيوند دو بيمار از 7 شب تا 8 صبح ادامه داشت که خوشبختانه بسيار موفقيت آميز و فراتر از حد انتظار بود.

وي افزود: بيماران پس از گذشت 4 ساعت از پيوند مي توانند به راحتي حرکت کنند و پس از 5 روز به فعاليت روزمره خود ادامه دهند.

عضو گروه پيوند دانشگاه با اشاره به شرايط پيوند بيماران گفت: اين روش براي افراد بين 18 تا 65 سال که ديابت نوع 1 دارند و عوارض بيماري عليرغم تزريق انسولين را پيش روي دارند به طوري که بيماران دچار افت قند غير قابل پيش بيني مي‌شوند، مورد استفاده قرار مي گيرد.

وي اعضاي تيم پيوند را 8 نفر برشمرد و ابراز اميدواري کرد پيشرفت هاي بيشتري در اين زمينه حاصل شود.

آزاد شدن انسولين در کبد نتيجه پيوند پانکراس

دکتر قناعتي، عضو ديگر گروه اولين پيوند پانکراس در ايران نيز با اشاره به روند پيوند پانکراس در بيماران گفت: سلول هاي بنيادي پانکراس را از راه پوست وارد مجراي پورت اصلي کرديم و براي حصول اطمينان از قرار گرفتن آن در محل مورد نظر ماده حاجب را تزريق کرديم.

وي افزود: به روش گراويمتر( gravimeter) سلول هاي بتاسل پانکراس که از جسد جدا شده بود در شاخه هاي پورتال تزريق شد.

دکتر قناعتي ادامه داد: سلول هاي تزريقي با کمک جريان خون زنده مانده و تکثير مي شوند در نتيجه انسولين در کبد آزاد مي شود.

وي با اشاره به مراقبت هاي حين انجام پيوند گفت: براي جلوگيري از لخته شدن خون در وريد پورت حين انجام کار و بعد از آن تمهيدات لازم در نظر گرفته شده است. هنگام خارج کردن Catheter مسير را با ماده مخصوص مسدود مي کنيم و براي جلوگيري از لخته شدن خون از آنتيکوآگولان و هپارين استفاده مي شود.

عضو تيم پيوند پانکراس با اشاره به مدت زمان اين پيوند گفت: از ساعت 19 شب تا 10 صبح پيوند دو بيمار به طول انجاميد.

وي نتيجه پيوند را موفقيت آميز دانست و گفت: به لطف خدا حال هر دو بيمار خوب است.

12 سال انتظار پيوند کشيدم

حميدرضا کشميري اولين بيمار پيوندي نيز از اين که پزشکان کشور به اين توانمندي دست يافتند ابراز خوشحالي کرد و گفت: 12 سال پيش که پيوند کليه شدم تمايل زيادي داشتم تا گيرنده پيوند پانکراس نيز باشم ولي در آن زمان اين کار هنوز در کشور انجام نمي شد.

وي ادامه داد: از آنجايي که مشکلات و عوارض ديابت طولاني است و به مرور قلب و عروق و کليه ها درگير مي شوند به همين دليل هميشه آمادگي داشتم که اين ريسک را بپذيرم و به عنوان اولين نفر کانديد دريافت پيوند پانکراس باشم.

کشميري با بيان اين که، فکر مي کنم ريسک قابل قبولي انجام دادم گفت: الان که چند ساعت از انجام اين پيوند مي گذرد حال خوبي دارم و از اين که به عنوان اولين نفر داوطلب شدم خوشحال هستم.

وي ضمن تشکر از پزشکان و پرستاران مرکز تصوير برداري و بيمارستان شريعتي افزود: من روزي دوبار انسولين مصرف مي کردم که اگر نتيجه پيوند اثربخش باشد منجر به کاهش مصرف يا قطع مصرف آن مي شود.

حميد رضا کشميري 43 ساله، مشاور شهردار تهران، 28 سال است که به ديابت مبتلاست و 12 سال پيش پيوند کليه شده است. وي اولين نفري است که پيوند پانکراس بر روي او انجام شده است.

خلاصي از 22 سال ديابت

رضا زندي يکي از گيرندگان اين پيوند، درباره بيماري خود و نحوه آشنايي خود با مرکز تصويربرداري گفت: من 50 سال سن دارم از 22سال پيش به ديابت مبتلا هستم،حدود 10 سالي مي شود که پيوند کليه انجام داده ام.

وي ادامه داد: ديابت عوارض زيادي دارد و من شدت گرفتن اين عوارض را در خود احساس مي کردم. بعد از آن که در بيمارستان لبافي نژاد پيوند کليه شدم از آنجا به مرکز تصويربرداري براي پيوند پانکراس معرفي شدم.

دومين گيرنده پيوند پانکراس، با اشاره به اعلام آمادگي خود براي انجام اين پيوند گفت: من خود داوطلبانه براي اين کار حاضر شدم چون مي دانستم که پيوند پانکراس روش پيشرفته اي است که مي تواند به بهبود وضعيتم کمک کند.

وي در ادامه از ارايه خدمات خوب پزشکان و پرستاران مرکز تصوير برداري و بيمارستان شريعتي تشکر کرد.

رضا زندي 50 ساله ، ساکن تهران، داراي شغل آزاد، 22 سال است که به ديابت مبتلاست، 10 سال پيش نيز به دليل عوارض ناشي از ديابت به نارسايي کليه دچار و در نهايت پيوند کليه شده است. وي دومين نفري است که پيوند پانکراس بر روي آن انجام شده است.

گفتني است پيوند پانکراس در اين دو بيمار ديابتي نيمه شب دوشنبه 22 شهريور، ماه در مرکز تصوير برداري بيمارستان امام خميني صورت گرفت./122

انتهای پیام/

کد خبر 1389070420