آيين‌هاي کشاورزي ايران و چين باستان در ترازوي سنجش

به گزارش ميراث آريا (chtn) رييس پيشين پژوهشکده مردم‌شناسي سازمان ميراث فرهنگي، به مقايسه آيين کشاورزي در ايران با زمينه‌هاي اسطوره اي و آيين مشابه آن در چين پرداخت.

محمد ميرشکرايي با بيان اين‌که حوزه‌هاي فرهنگي کشورهاي همسايه بر روي يکديگر تأثير مي‌گذارند، جستجو در يافتن روابط اين فرهنگ‌ها به منظور روشن کردن تاريخ را بسيار حائز اهميت دانست.

وي افزود: آيين‌هاي کشاورزي و اعتقادي در هر سرزمين و فرهنگي بر پايه محصولات عمده کشاورزي شکل مي‌گيرند، محصولي که قوت اصلي آن سرزمين است.

ميرشکرايي گندم را در اعتقادات، باورها و رسم‌هاي ايران تاثير گذار دانست و گفت : گندم در ايران با تقدس همراه است و در آسياي جنوب شرقي و چين، نيز برنج از چنين جايگاهي برخوردار است.

وي اسطوره‌هايي چون خدايان گياهي که شهيد مي‌شوند و خونشان برکت بخش کشتزارها مي‌شود را از مشترکات فرهنگ‌هايي با بنياد کشاورزي دانست که پهنه گسترده اي از سرزمين هاي شرق ايران چون از چين تا ايران و بين النهرين تا به آن سو را در برمي‌گيرد.

اين ايران‌شناس، سياوش را در ايران يک خداي گياهي توصيف کرد و گفت: کهن الگوهاي اساطيري مي‌توانند برخواسته از همانندي شرايط طبيعي، اقليمي، شيوه معيشت و چگونگي نگرش مردمان سرزمين‌ها باشد.

وي اين کهن الگوهاي اساطيري را زاييده مجموعه شرايط فرهنگي و طبيعي هر سرزميني بيان کرد و به مقايسه اسطوره مطرح شده توسط \"ج . ک . کوياجي\" نويسنده اي از پارسان هند با باور اعتقادي ايران در زمينه آيين‌هاي کشاورزي پرداخت.

به گفته اين ايران‌شناس: نويسنده ياد شده در کتاب \" آيين‌ها و افسانه‌هاي ايران و چين باستان\" به مقايسه حماسه ين کيائو شاهزاده چيني و نمونه ايراني اين اسطوره، حماسه سياوش مي‌پردازد.

ميرشکرايي با اشاره به اين‌که از ريزش خون سياووش به زمين، هيچوقت از جوشش باز نمي ايستد و از آن گياه خون سياووشان مي‌رويد ، گفت: ريزش خون ين کيائو نيز موجب برکت زمين‌هاي کشاورزي مي‌شود./119

انتهای پیام/

کد خبر 1389072724