جبيب شهبازي با بيان اينکه دست بافتههاي ارزشمند فارس به لحاظ سبک و تيپ شناسي در گروه عشايري و روستايي قرارميگيرند ، گفت : زنان ايل قشقايي مهمترين صنعتگران و بافندگان فرش استان به شمار ميروند و چندين دوره نيز مقامهاي جهاني گرفتهاند.
وي گفت : فرشهاي عشاير قشقايي منطقه ي فارس بر روي تار و پودي از پشم بز بافته ميشود.
حبيب شهبازي اضافه کرد: فرش فارس از سابقه و قدمت بسيار طولاني برخوردار بوده و قابليتهاي ثبت در فهرست ميراث معنوي يونسکو را دارد.
وي با بيان اينکه فرش بافي همواره به عنوان يکي از ضروريات زندگي عشاير مردم فارس مطرح بوده است ، گفت : اگر براي اين اثر قدمتي در نظر گرفته شود بازهم سابقه اي قديمي تر از آن را نيز مي توان متصور شد.
شهبازي فرش فارس را مادر فرش ايران نام نهاد و گفت : وجود قاليچه سنگي حجاري شده بر درگاه غربي تالار صد ستون تختجمشيد که اولين بار توسط تيليا باستانشناس ايتاليايي مورد توجه قرار گرفت و مشابهت آن با قالي پازيريک و مشابهت هر دو با نقوش تختجمشيد و در مجموع حجاريهاي دوران هخامنشي، وجود فرشبافي و اعتلاي آن را در فارس آن دوران محقق ميسازد. مورخين يوناني همراه اسکندر مقدوني نيز از فرش ارغواني رنگي ياد مي کنند که در قبر کورش در پاسارگاد گسترده بودهاند.
وي افزود : تاريخ مستند و مکتوب فرش فارس قدمت اين هنر را سده 4هجري روايت ميکند اما عمرقديميترين فرش استان فارس در موزههاي جهان به 300 سال پيش ميرسد.
شهبازي با بيان اينکه سده هشتم هجري را ميتوان روزگارعظمت فرشبافي فارس دانست ، گفت : در سده 8 هجري اين هنر بيش از پيش در مناطق ايل نشين تمرکز يافت، اين تمرکز تا امروز هم ادامه يافته و ويژگي اساسي فرشبافي فارس به شمار مي رود./122
انتهای پیام/