چغا آهوان،بزرگ‌ترين محوطه پيش از تاريخ در دشت مهران

اردشير جوانمردزاده در معرفي اين محوطه به ميراث آريا(chtn) گفت:چغا آهوان در شمال شهر مهران و حدود يک کيلومتري شرق جاده ارتباطي ايلام- مهران واقع شده است. اين محوطه بزرگترين و البته معروفترين محوطه پيش از تاريخ در دشت مهران مي‌باشد که نخستين‌بار در سال 1375 توسط مرحوم علي محمد خليليان شناسايي شده است.

وي افزود:چغاآهوان طي بررسي باستان شناسي پيش از تاريخ دشت مهران در فروردين ماه سال جاري دوباره مورد بررسي واقع شد و بهترين محوطه جهت مطالعه گاه‌نگاري پيش از تاريخ دشت مهران تشخيص داده شد.

جوانمردزاده گفت:يافته‌هاي سطحي نشان از استقرارهاي مداوم از اواخر هزاره هفتم تا اوايل هزاره سوم قبل از ميلاد در اين محوطه دارند. به نظر مي رسد در اين محوطه مي‌توان مراحل اوليه شهرنشيني را مورد مطالعه قرار داد.

سرپرست پروژه لايه نگاري چغا آهوان يادآور شد:بر اساس يافته‌هاي سطحي، بخش جنوبي محوطه احتمالا در اواخر هزاره هفتم مورد سکونت واقع گشته و با گذشت زمان و در دوره‌هاي بعدي استقرار آن گسترش يافته است به طوري که در دوره اوروک و جمدت نصر محوطه‌اي بالغ بر 30 هکتار مورد سکونت بوده است،در اين دو دوره بخش جنوبي چغاآهوان مرکز صنعتي و محل توليد سفال بوده است.

به گفته اين باستان شناس؛بالاخره اين موارد و اهميت بالاي محوطه باعث شد تا جهت مشخص شدن وضعيت و توالي استقرار در آْن از اوايل آبان ماه امسال دو گمانه لايه‌نگاري در بخش شمالي محوطه ايجاد شود. اين گمانه‌زني هنوز در مراحل اوليه بوده و تاکنون لايه‌هاي استقراري دوره‌هاي جمدت نصر، اوروک و عبيد جديد مشخص شده‌اند.

وي با بيان اينکه همزمان با اين گمانه‌زني سعي بر آن است عرصه و حريم محوطه نيز مشخص شود،گفت:با توجه به ضخامت بالغ بر 10 متر نهشته‌هاي محوطه و نيز وجود يافته‌هاي سفالي قديمي‌تر اميد آن مي‌رود تا دوره‌هاي استقراري قديمي‌تر نيز مورد کاوش قرار بگيرند.

جوانمردزاده ادامه داد:با اتمام اين گمانه‌زني قطعاً مي‌توان يک بستر بسيار مناسب را براي گاه‌نگاري و سير توالي استقرارهاي پيش از تاريخي دشت مهران ايجاد کرد. با توجه به اينکه در بررسي دشت محوطه‌هاي متعددي شناسايي شده، اين گمانه‌زني جهت تعيين الگوي استقراري دشت مهران در دوره‌هاي گوناگون پيش از تاريخ نقش بسزايي ايفا مي‌کند.

وي اظهار داشت:از سوي ديگر محوطه چغاآهوان داراي بقاياي معماري بسيار جالب توجهي در سطح خود بوده که در صورت کاوش گسترده ضمن شناخت هر چه بهتر از وضعيت بافت استقرار آن، فرصتي مناسب را براي جذب توريست و گردشگر فراهم مي آورد. علاوه بر اين محوطه ي کليدي، چندين محوطه مهم ديگر در دشت مهران وجود دارند که در صورت کاوش، نقاط تاريک باستان شناسي پيش از تاريخ آن روشن خواهند شد.

/117

انتهای پیام/

کد خبر 138909067