معرفي خانه نوروزي از بناهاي منحصر به فرد شيراز

به گزارش ميراث آريا (chtn) به نقل از روابط عمومي اداره کل ميراث فرهنگي ،‌صنايع دستي و گردشگري استان فارس ورودي خانه در جنوب غربي بنا قرار داشته و پس از آن دالاني به طول 15 متر تا حياط خانه ادامه دارد.

کف دالان موزائيک شده و با توجه به شواهد موجود به نظر مي‌رسد ورودي اصلي خانه در گذشته تخريب و ورودي و دالان و همينطور بالاخانه که بر روي درب ورودي قرار دارد در محل ورودي هشتي قديمي خانه ساخته شده است.

حياط مرکزي اين بنا در سه طرف داراي عمارت است و شاه نشين خانه در ضلع شمالي قرار دارد و بوسيله پلکان سنگي که در گوشه شمال غربي قرار دارد به بالاي ايوان متصل مي‌شود .

ايوان برچهار ستون گچ اندود با سر ستون‌هاي زيباي گچ بري شده و منقش به طرح هاي گل و گياه و سر حيوان استوار شده است .

ايوان پنج دري ضلع شمالي نيز از جلوه وشکوه خاصي برخوردار است. اين ضلع داراي شاه نشين با آجرهاي لعابدار ساده و شومينه گچبري شده زيبايي است و سقف اتاق‌ها به طرز زيبايي توفالکاري و رنگ آميزي شده است.

جلوي ايوان شاه نشين در طرفين ستون‌ها نرده هاي فلزي فرنگي پيچ قرار گرفته و در زير عمارت ضلع شمالي زيرزمين قرار دارد که داراي سه پنجره با نرده هاي فلزي فرنگي پيچ است.

زيبايي چشم انداز جلوي عمارت ضلع شمالي باحوضي نسبتا وسيع دو چندان شده و دسترسي به عمارت ضلع جنوبي نيز از طريق يک پلکان سنگي در وسط ميسر شده است که به دو بالاخانه در طرفين ، راه
مي‌يابد .

درضلع جنوب غربي نيز اتاق هاي سه دري زيبايي با شيشه‌هاي رنگي و گره کاري‌هاي چوبي بنا شده است. در پايين اتاقهاي ضلع جنوبي نيز زيرزمين يکپارچه‌اي قرار دارد. اين زيرزمين در واقع مطبخ خانه بوده و اجاق‌ها و فضاهايي براي امور آشپزي در اين بخش مشاهده مي‌شود.

در سمت غرب حياط نيز عمارتي بنا شده است که از طريق يک رشته پلکان سنگي وارد اتاق‌هاي اين ضلع مي‌شويم . پلکان سنگي داراي دو نورگير مشبک هندسي است . در اين ضلع يک اتاق بزرگ سراسري با سه درب چوبي بزرگ واقع شده است. داخل راهروي ورودي اين ضلع درب ديگري قرار دارد که به اتاق بزرگ بالاي درب ورودي خانه منتهي مي‌شود.

اين ظلع همچنين داراي زيرزمين بزرگ يکپارچه با يک درب ورودي و دو پنجره مشبک فلزي فرنگي پيچ است. در وسط زيرزمين اين قسمت نيز دو ستون قرار دارد که طرفين آن با استفاده از آجر دو طاق گهواره‌اي بسيار زيبا کار شده است. کف فرش حياط خانه آجرهاي مربع است و در تعميرات تازه نيز بندکشي شده است.

به گزارش روابط عمومي اداره کل ميراث فرهنگي صنايع دستي وگردشگري فارس اين اثرتاريخي درسال 1384 مورد بررسي وشناسايي قرارگرفته و به شماره 15325 در فهرست آثار ملي ايران به ثبت رسيده است ./122

انتهای پیام/

کد خبر 138909069