وي با بيان اينکه تابوت ياد شده پيش از خاک برداري آسيبهاي زيادي ديده و قطعات شکسته آن از استحکام خوبي برخوردار نيست ، گفت : با اين حال بخش فني گروه حفاظت و مرمت که از افراد آموزش ديده و با تجربه شکل گرفته است ، موفق شدند قطعات شکسته شده موجود را با حساسيت زياد از خاک بيرون آورده و به جايگاه قرارگيري اشيا انتقالي در جنوب غربي ساختمان اداري تخت جمشيد منتقل کنند.
به گفته اين مقام مسؤول تابوت ياد شده از استحکام خوبي برخوردار نبوده و شامل بيش از 100 قطعه شکسته شده بزرگ و کوچک است.
رهبر نخستين اقدام گروه حفاظت و مرمت تخت جمشيد را پارهيابي و شناسايي قطعات مربوط به تابوت اعلام کرد و گفت : در مرحله بعدي قطعات به صورت خشکه چين کنار هم قرار گرفتند تا ابعاد و اندازه تابوت مشخص شود.
وي افزود : مشخص شدن ابعاد و اندازه تابوت سفالي به مرمتگران کمک کرد ، بتوانند با توجه به طول و عرض تابوت يک بستر پشتيبان فلزي(ساپورت) با پايه و دستگيره براي آن تهيه کنند.
رهبر گفت : اقدام بعدي مرمتگران تميزکاري قطعات شکسته شده است و در اين مرحله عمليات شستشوي قطعاتي که نياز به پاکسازي بيشتر دارند انجام خواهد شد.
وي افزود : البته بعضي از قطعات شکسته شده نياز به استحکام بخشي دارد که اين اقدام توسط کارشناسان و مرمتگران گروه حفاظت و مرمت انجام ميشود.
به گفته اين کارشناس با توجه به زياد بودن قطعات شکسته شده، سست بودن بعضي از آنها و نبودن بخشهايي از تابوت ممکن است حفاظت و مرمت آن بيش از يک ماه و نيم به طول انجامد.
رهبر با تاکيد بر اين مهم که حفاظت و مرمت اين تابوت را 3 نفر از مرمتگران بسيار با تجربه بر عهده دارند ، افزود : طبق برنامه ريزي انجام شده قرار است اين تابوت که روي يک بستر فلزي قرار ميگيرد بعد از مرمت به گنجينه موزه منتقل شود تا پس از گسترش ساختمان موزه در محل مناسبي گذاشته و در معرض ديد بازديدکنندگان قرار گيرد.
گفتني است کارشناسان گروه حفاظت و مرمت و گروه باستانشناسي همزمان مشغول مطالعه و بررسي خاکهاي درون تابوت، استخوانهاي پوسيده موجود و رسوبات روي سطح تابوت هستند.
تابوت ياد شده تنها تابوت مربوط به دوره فراهخامنشي است که در تخت جمشيد وجود دارد و از اين نظر بسيار حايز اهميت است.گفتني است بين سالهاي 1314 تا 1318 طي خاکبرداريهاي علمي موسسه شرق شناسي دانشگاه شيکاگو به سرپرستي اريک اشميت در اطراف تخت جمشيد نمونههايي از تابوتهاي دوره فراهخامنشي بهدست آمد. ظاهرا در اواخر فعاليت اين گروه، انتقال بعضي از اشيا مکشوفه از ايران براي انجام مطالعات تکميلي در دستور کار هيات اشميت قرار ميگيرد. اما به علت وقوع غير منتظره جنگ جهاني دوم، کشتي حامل تابوتهاي ياد شده و بسياري از اشياي مکشوفه ديگر هنگام انتقال به آمريکا توسط يک زيردريايي مورد اصابت قرار گرفته و کشتي با تمامي اشياي داخل آن به اعماق دريا فرو ميرود. به همين دليل به جز چند گزارش بسيار مختصر، مدرک ديگري از تابوتهاي کشف شده در محوطه پيرامون تخت جمشيد وجود ندارد./122
انتهای پیام/