مجدالدين رحيمي اضافه کرد: هم اکنون تهيه طرح مرمت نقش برجسته چشمه علي به تصويب رسيده و در صورت تأمين اعتبار عمليات اجرايي آن آغاز ميشود.
وي از جمله عوامل تهديد کننده نقش برجسته چشمه علي به تأثيرات ناشي از انفجارهاي صورت گرفته در پيرامون آن توسط کارخانه سيمان و وجود دائمي رطوبت اشاره کرد و گفت: ساختار عناصر و مصالح طبيعي موجود در سنگ نشانگر مقاوم نبودن اين سنگ در برابر عوامل محيطي است.
رحيمي روند فرسايشي اين سنگ به علت وجود رگههاي متعدد و عوامل آسيب رسان جدي همچون رطوبت ناشي از فوارههاي ايجاد شده توسط شهرداري در مقابل آن را از ديگر تهديدات جدي اين اثر برشمرد.
به گفته اين کارشناس ارشد مرمت و احياي بناها و بافتهاي تاريخي، تاکنون مطالعات تخصصي شامل فتوگرامتري برد کوتاه از وضعيت موجود و مستندنگاري اين اثر انجام شده است.
وي از ضروري ترين اقدامات پيش بيني شده به جلوگيري از حرکت روان آبهاي سطحي ناشي از نزولات جوي فراز و روي نقش برجسته و کتيبهها اشاره کرد و گفت: بدين منظور مسير حرکت روان آبهاي سطحي فراز نقش برجسته به گونهاي بايد هدايت شود که از گسيل آن روي نقش برجسته جلوگيري و رگههاي موجود در اين امتداد را به طور اصولي مسدود کند.
رحيمي ايجاد طرح شرايط موزهاي(سايت موزه) به عنوان يک طرح پايلوت را با توجه به شدت اضمحلال و فروپاشي اين نقش برجسته ضروري دانست و گفت: اين طرح در صورت موفقيت ميتواند الگوي مناسبي براي حفاظت از ساير نقش برجستههاي ارزشمند کشورمان شود.
وي با بيان اينکه در اين طرح ايجاد يک ويترين بزرگ در مقابل نقش برجسته پشنهاد شده است، گفت: فضاي داخلي ويترين نيز به منظور کنترل ميزان رطوبت محيطي، دما و تابش، مورد پايش و مانيتورينگ قرار ميگيرد.
هنرمند پايه سه رشته مرمت از شوراي ارزشيابي هنرمندان هنرهاي سنتي کشور ادامه داد: در صورت ايجاد اين ويترين علاوه بر جذب گردشگر، معرفي اصولي بخشهاي مختلف اين نقش برجسته ارزشمند تاريخي نيز امکان پذير خواهد شد.
وي بازسازي مجازي بخشهاي تخريب شده نيز با تمهيدات و بهره گيري از علوم نويني همچون ليزر پيشنهاد کرد و گفت: در گام اول پيشگيري و سپس درمان عارضه به وجود آمده توصيه ميشود.
اين کارشناس ارشد مرمت ايزولاسيون سريع بخش بالايي نقش برجسته و دورکردن عوامل خلل رسان را بسيار ضروري عنوان کرد.
119/
انتهای پیام/