دکتر «محمد ايزدي» در گفت‌و‌گو با ميراث‌آريا (chtn)، با بيان اين مطلب اظهار داشت: اختلال وابستگي به موبايل از دسته اختلالات کنترل تکانه‌ است که به معني انگيزه آني و ناتواني فرد براي مقاومت دربرابر اين انگيزه است.

عضو هيات علمي جهاد دانشگاهي خوزستان، افزود: زماني که فرد وسوسه مي‌شود، براي لحظاتي درون خود احساس خلاء مي‌کند و در‌‌‌ همان لحظه کوتاه که وسوسه مي‌شود تن به استفاده از موبايل مي‌دهد که اين ميلي مقاومت‌ناپذير است.

«ايزدي» با بيان اين‌که اعتياد به موبايل و اينترنت هم ويژگي‌ اعتياد و هم ويژگي‌ اختلال تکانشي را دارد، تصريح‌کرد: در اختلال «کومار» نيز که نوعي اختلال تکانشي است، فرد مبتلا وسوسه‌اي مقاومت‌ناپذير و ولعي‌ سيري‌ناپذير براي تجربه هيجان از خود نشان مي‌دهد.

اين روان‌شناس ادامه‌داد: در اختلال کومار، فرد مبتلا وارد بازي احتمالات و هيجان برد و باخت مي‌شود و پس از هر باخت، فرد براي جبران باخت‌ها با باخت‌هاي بيشتري مواجه مي‌شود و براي رسيدن به هيجان، ناچار است تجربه‌هاي خود را بيشتر کند تا هيجان بيشتري را تجربه کند که اين امر وابستگي به تلفن همراه را زياد مي‌کند.

عضو هيات‌علمي جهاد دانشگاهي خوزستان افزود: از شباهت‌هاي اعتياد به موبايل و اينترنت و ديگر اعتياد‌ها اين است که فرد مبتلا داراي حالتي ولع‌گونه براي مصرف و انجام کار مي‌شود و با وجود آسيبي که محتمل است، بر مصرف و انجام کار اصرار دارد. مصرف را در اولويت قرار داده و بر همه مسائل زندگي ارجعيت مي‌دهد. ويژگي‌هاي اعتياد به موبايل و اينترنت به اختلالات تکانشي و اعتياد شباهت بسيار دارد.

اين روان‌شناس تصريح‌کرد: اضطراب و انتظار براي زنگ‌ خوردن موبايل از مشخصات افراد داراي اعتياد به موبايل است، به شکلي که فرد مدام منتظر يک اتفاق ناگوار است. فرد در اين حالت دچار طپش قلب و حس تنش و انتظار مي‌شود. در اين حالت فرد، تنش «بجنگ يا بگريز» پيدا مي‌کند.

اين کار‌شناس گفت: اين تنش که ميان انسان و حيوان مشترک است، در حيوان به شکلي است که هر زمان مورد تهديد يا حمله قرار گيرد، دستگاه بدني حيوان دچار اين نوع تنش مي‌شود، ولي تفاوت اين مکانيزم ميان انسان و حيوان در اين است که وجود آن در حيوان طبيعي است و هميشه صادق است اما در انسان در مواقع بسياري اشتباه عمل مي‌کند و انسان را در حالت تحريک قرار مي‌دهد.

وي ادامه داد: افراد معتاد به موبايل و اينترنت هميشه در حالت آماده‌باش و بيدارباش دائمي هستند و براي کنارگذاشتن موبايل ناتوان هستند. هم‌چنين اين افراد دائما موبايل خود را چک مي‌کنند و مراقب آن هستند.

اين روان‌شناس اظهارداشت: از عوارض و آسيب‌هاي اعتياد به موبايل اين است که افراد در همه مواقع و حتي زمان‌هايي که بحث مهمي وجود دارد، تمرکز و حواسشان به موبايل است و به‌ويژه دانشجويان، که از درس و تحصيل خود غافل مي‌شوند. افرادي که هميشه منتظر زنگ ‌خوردن موبايل خود هستند، حتي زماني که در يک حس قوي قرار دارند، با زنگ خوردن موبايل حس آن‌ها از بين رفته و از آن حالت خارج مي‌شوند.

ايزدي گفت: استفاده بيش از حد از موبايل، افراد را هرچه بيشتر سطحي‌‌نگر کرده و از عمق‌نگري دور مي‌کند. بروز مسائل و مشکلاتي در زندگي زناشويي از ديگر عوارض و آسيب‌هاي اعتياد به موبايل و اينترنت است. موبايل موجب شده افراد هميشه در دسترس ديگران باشند و هر زمان امکان دارد خلوت افراد را به‌هم بزند. اين مساله در برخي خانواده‌ها موجب ايجاد تنش و درگيري مي‌شود.

عضو هيات‌علمي جهاد دانشگاهي خوزستان افزود: روابط خارج از زندگي زناشويي مساله ديگري است که بايد به آن توجه کرد و موبايل در اين مورد، ارتباط را بسيار راحت کرده است. باوجود ارتباط‌هاي موبايلي و اينترنتي، مساله ازدواج موفق بسيار در خطر است. هم‌چنين اعتياد به موبايل زمان و وقت بسياري را از بين مي‌برد و طبيعتاً اين امر هزينه زيادي را هم به بار مي‌آورد.

اين روان‌شناس تصريح‌کرد: ايجاد اختلال در خواب هم از بد‌ترين آسيب‌هايي است که اعتياد به اينترنت و موبايل در فرد ايجاد مي‌کند. اختلال در خواب مساله مهمي است که هميشه مورد توجه متخصصان علم روان‌شناسي بوده‌ است. هم‌چنين بي‌خوابي زياد باعث مي‌شود سيستم ايمني بدن ضعيف و بدن پذيراي بيماري‌هاي مختلف شود.

ايزدي خاطرنشان‌کرد: در مکانيزم «آرميدگي» که در مقابل مکانيزم «بجنگ يا بگريز» قرار دارد، شخص موتور جستجوي خود را خاموش مي‌کند و همه چيز را براي مدتي کوتاه و در حدود نيم ‌ساعت‌‌ رها مي‌کند که افراد معتاد به موبايل نمي‌توانند اين‌کار را انجام دهند.

اين روان‌شناس در بيان ويژگي‌هاي افراد معتاد به موبايل گفت: اين افراد زماني که نمي‌توانند از موبايل استفاده کنند، ذهنشان مدام مشغول آن است و اگر پيام‌ها را چک نکنند يا موبايل خود را خاموش کنند، دچار اضطراب مي‌شوند. هم‌چنين سرکردن بدون موبايل، احساس گم‌گشتگي در آن‌ها ايجاد مي‌کند.
/118

انتهای پیام/

کد خبر 1390051932