اجراي هنري شاخص‌ترين سوگينه‌هاي عاشورايي اقوام ايراني در ارگ آزادي

به گزارش ميراث آريا(chtn)، به نقل از اداره کل روابط عمومي،امور فرهنگي و اجتماعي سازمان ميراث فرهنگي،صنايع دستي و گردشگري؛ «جهانگير نصري اشرفي» با بيان اينکه آيين‌ها،مراسم و الحان عاشورايي ميراث مهم مذهبي،معنوي و تاريخي کشور هستند افزود: آيين‌هاي عاشورايي در حقيقت انعکاس بخشي از اعتقادات ملتي است که در همه تاريخ به دينداري و حماسه آفريني شهره اند.

دبير علمي و پژوهشي سوگواره عاشورايي با بيان اين مطلب گفت: سوگواره عاشورايي فرصت مناسبي براي معرفي تاثيرگذارترين آيين‌هاي مربوط به سوگ و عزا در قالب هنرهاي وزين و فاخر از سوي اقوام مختلف در سراسر کشور بود که در آن نمايش و موسيقي مذهبي به عنوان ميراث و يادمان پر ارج ارائه شد.

جهانگير نصري اشرفي،درباره ادبيات و متن موسيقي ديني که از سوي اقوام مختلف در اين سوگواره به اجرا در آمد، افزود: اجراي سوگينه‌هاي اقوام مختلف،کرنا نوازي و شهادت خواني،بحر طويل،اشتلم و گوشه و مخمس آل عبا از جمله ادبيات و موسيقي ديني اقوام و عشاير کشورمان است که با آداب و رسوم خاص هر منطقه در مراسم سوگواري اجرا مي‌شود.

اشرفي با بيان اينکه سوگينه‌ها،آوازها و لحن‌هاي سوگ آميز اقوام مختلف ايراني است که در مراسم تعزيه و سوگ‌هاي قومي خوانده مي شود، افزود: در حقيقت وقتي رهبران،بزرگان،سلحشوران و يا نامداران از يک قوم يا عشيره فوت مي‌کردند لحني سوزناک با عنوان سوگينه براي آنها خوانده مي‌شد.

دبير علمي و پژوهشي سوگواره عاشورايي خاطرنشان کرد:سوگينه آذري ،سوگينه بختياري،سوگينه تبري،سوگينه خوزي،سوگينه فارس ،سوگينه قشقايي و سوگينه لري و لکي از جمله لحن‌هاي سوگ آميز است که در هر منطقه همراه با اشعاري در رثاي سالار شهيدان و حوادث اندهبار صحراي کربلا خوانده مي‌شود.

او تاکيد کرد: اين لحن‌ها در مناطق و ميان اقوام مختلف ايران شيوه خاص خود را داشته و دارد همچنين به دليل ظرفيت‌هاي خاص و منحصربفرد حماسه بزرگ عاشورا در تاريخ اسلام و بشريت در دوران متاخر در عزاي حضرت ابا عبدالله الحسين براساس آداب و رسوم هر قوم و منطقه خوانده مي‌شود.

اشرفي در ادامه با اشاره به اجراي بحر طويل،اشتلم و گوشه از سوي اقوام مختلف در اين سوگواره يادآور شد:بحر طويل علاوه براينکه فرم ادبي و شعري مشخص در ادبيات ايران است ،از صنايع و فرم‌هاي ادبي موثر در تعزيه نيز به شمار مي‌رود.

او با بيان اينکه اين فرم در بسياري از رجزها،مخالف خواني‌ها و برخي زره پوشي‌ها مورد استفاده قرار مي‌گيرد، افزود: بي ترديد قوي ترين انواع بحر طويل‌ها در ادبيات ايران توسط نسخه نويسان تعزيه خلق شده است.

دبير علمي و پژوهشي سوگواره عاشورايي گفت: اين صنعت ادبي در هر منطقه و ميان اقوام مختلف ايران شکل خاص خود را دارد. به عنوان نمونه نقال‌ها در تهران ، تات‌ها،کردها و ترک‌ها در کرمانج و شمال خراسان اشعاري را در قالب بحر طويل در رثاي حضرت اباعبدالله الحسين و حوادث کربلا مي‌خوانند.

ويژه‌ برنامه‌ سوگواره‌ عاشورايي با اجراي آيين‌هاي سوگ اقوام و عشاير ايراني تا 10 محرم برابر با 15 آذر از ساعت 17:30 تا 19:30 در فضاي سياه‌چادرهاي ارگ آزادي تهران واقع در خيابان آزادي، تقاطع يادگار امام (ره)، سازمان ميراث فرهنگي با پذيرايي نذورات محلي اقوام برگزار مي‌شود.
/104

انتهای پیام/

کد خبر 1390091327