وي تصريح کرد: علم دستمالي متعلق به روستاي اسفنجان اسکو، توغ عزاداري روستاي خشکناب هريس، توغ عزاداري روستاي تازهکند هريس، علم عزاداري روستاي ليوارجان جلفا و دو علم موسوم به حضرت عباس روستاهاي زاويه و سيه سران شهرستان جلفا تعدادي از توغ و علمهاي اين موزهاند.
محمدي افزود: علامت عزاداري(بايراق) روستاي آرباطان هريس، علامت عزاداري موسوم به حجله قاسم هشترود، علامت عزاداري مراغه و توغ شهر بخشايش شهرستان هريس ديگر توغ و علمهاي نگهداري شده در موزه محرم هستند.
محمدي خاطرنشان کرد: زمان آذينبندي علمها از پنجم ماه محرم يا شب تاسوعا و علم واچيني نيز بعد از 28 ماه صفر است.
وي يادآور شد: علمهاي بنامي در شهرستانهاي مراغه، عجبشير، بناب، هريس، جلفا، اسکو و آذرشهر وجود دارد که هرساله در ماه محرم به ويژه روز عاشورا مقابل هياتهاي مذهبي گردانده ميشوند.
محمدي اظهار داشت: علاوه بر شهرستانها، 13 محله قديمي تبريز علمهاي معروفي دارند که هياتهاي مذهبي و علمها به نام همان محله نامگذاري شدهاند. يکي از معروفترين علمهاي استان علم محله اميرخيزي تبريز است.
محمدي يادآور شد: توغ نيز از زمان سلجوقيان در جنگها به دست فرماندهان حمل ميشده که از زمان صفويه با رسمي شدن مذهب تشيع در ايران، به عنوان يک نماد وارد مراسم عزاداري محرم شد.
وي تصريح کرد: توغ واژهاي ترکي و به معناي بيرق است که از يک تيغه به نام سرتوغ و زبانه فولادي بلندي تشکيل شده که روي صندوقچه فلزي کوچک ضريحمانندي بر پايه چوب يا فلز به شکل چليپا استوار ميشود.
اين مقام مسوول افزود: توغ داراي تيغه گلابيشکل يا سرو مانندي است که روي آن آيات قرآني و جملات دعايي به خصوص آيه «انا فتحنا» حکاکي شده و در مراسم توغگرداني مانند توغگرداني محله پاسکوويچ آذرشهر در صبحگاه تاسوعا گردانده ميشود.
وي تاکيد کرد: در موزه محرم بخشي از نمادها و نشانههاي مراسم و آيينهاي ماه محرم در آذربايجان شرقي به نمايش گذاشته شده است.
/110
انتهای پیام/