شکوه هنر و معماري آذربايجان‌شرقي زير گنبد کبود مراغه روايت مي‌شود

به گزارش ميراث آريا (chtn)، به نقل از روابط عمومي اداره کل ميراث فرهنگي، صنايع دستي و گردشگري آذربايجان‌شرقي «تراب محمدي» افزود: اين منشور 10‌وجهي آجري سرشار از انواع هنرهاي ايراني مانند تزييناتي مرکب از آجر، سفال و کاشي‌هاي فيروزه‌اي رنگ در طرح‌هاي هندسي، مقرنس‌کاري، خط نسخ و گچ‌بري‌هاي زيباست.

وي تشريح کرد: گنبد کبود مراغه برجي 10 ضلعي است که زواياي 10گانه آن ستوني مدور با تزيينات تخميري تعبيه شده و در زير گنبد يک حاشيه از کتيبه گچ‌بري به چشم مي‌خورد که اطراف مقبره را دور مي‌زند.


محمدي تزيينات به کار رفته در اين بنا را در مقايسه با ساير آثار دوره ايلخاني کم نظير توصيف کرد و گفت: اين اثر سومين مزار از قبرهاي 5‌گانه شهرستان مراغه به شمار مي‌رود که بنا بر برخي روايات و کتيبه موجود در آن، قبر مادر هلاکو نيز خوانده مي‌شود.

رئيس شوراي ثبت آثار تاريخي و فرهنگي استان با بيان اين که قبر منسوب به مادر هلاکو زير اين گنبد واقع شده است، گفت: داخل بنا، دور تا دور زير گنبد بر حاشيه پهن از گچ، با خط نسخ قسمتي از آيه اول سوره 67 قرآن کريم نوشته شده است.

محمدي يادآور شد: هر ضلع اين گنبد بيش از 6 متر و مشتمل بر طاق‌نمايي بلند است.

وي اين گنبد را از نظر ترکيب کلي مشابه ساير مزارهاي موجود در شهرستان مراغه عنوان کرد و گفت: گنبد کبود مراغه با شماره 135 در فهرست آثار ملي به ثبت رسيده است.

محمدي خاطرنشان کرد: گنبد کبود مانند ساير آثار تاريخي اين شهرستان در ايام نوروز آماده بازديد گردشگران است.

مراغه يکي از قديمي‌ترين شهرستا‌ن‌هاي آذربايجان‌شرقي است که گنبدهاي کبود، سرخ، غفاريه، مدور، رصدخانه، غار هامپوئيل، معبد مهر، مقبره اوحدي مراغه‌اي و موزه سنگ‌نگاره‌ها بخشي از آثار و جاذبه‌هاي تاريخي و فرهنگي اين استان را تشکيل مي‌دهند.
ص/112

انتهای پیام/

کد خبر 1391010340