وي با اشاره به اينکه مواد موثر در بادرنجبويه اثر آرامبخشي اعصاب و درمان بيماريهاي معدي و قلبي را ايفا ميکند، تصريح کرد: استحصال عرق اين گياه در خانههاي استان به ويژه شهرستان اروميه توسط بانوان به روش سنتي صورت ميگيرد.
اين مقام مسوول اعلام کرد: پرونده فناوري استحصال عرق بادرنجبوبه و بيدمشک پس از ماهها تلاش در سالهاي قبل و اوايل امسال آماده و براي معرفي و ثبت در فهرست ميراث معنوي به پنجمين همايش شوراي سياستگذاري ثبت ميراث فرهنگي ارسال شده تا پس از دفاعيه در اين شورا شماره ثبت دريافت کند.
اين پژوهشگر مردمشناس اظهار داشت: در صورت تحقق اين امر، سازمانها، نهادها و دستگاههاي ذيربط بايد در راستاي فرهنگسازي بيش از پيش و برگزاري جشنوارهها که ميتواند پشتوانه حمايت و حفاظت از دانشهاي بومي باشد گام بردارند.
سپهرفر تاکيد کرد: معيارهاي ثبت اثر در اين پرونده به لحاظ حفظ هويتهاي فرهنگي، دانش و فنون تجربي مردم در شيوههاي استحصال سنتي (که همين امر موجب پيشرفتهايي در توليد دستگاههاي نسبتا پيشرفته شده)، مزاياي پزشکي و درمان برخي از بيماريها، استفاده از شربت اين عرق در مهمانيها و اعياد رسمي توسط خانوادهها مورد توجه قرار گرفته است.
خاطرنشان ميشود؛ آذربايجان غربي يکي از استانهاي غني در استحصال عرقيات گياهي است. در شيوه سنتي استحصال عرقيات به ويژه بيدمشک و بادرنجبويه، از دستگاهي به نام «ني قازان» استفاده ميشود. «ني قازان» شامل يک ديگ و يک کلاهک است که کلاهک آن به شکل مخروط ساخته شده و داراي يک محفظه آب سرد است که به محض گرم شدن عوض ميشود.
بادرنجبويه نوعي گياه ساقه بلند است که گلهاي آن بسيار خوشبو و معطر است. مليساMELHSSA OFFCANALHS نام علمي بادرنجبويه است که از واژهاي يوناني، به معناي زنبور گرفته شده است. اين گياه بيش از 2000 سال است که در نواحي مديترانه ميرويد.
122/
انتهای پیام/