به گزارش مرکز روابط عمومی سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری وکیلی افزود: با عنایت به برنامه اصلی صندوق احیاء در سال 93 و لزوم ایجاد جریان احیاء اماکن تاریخی نسخه واحد برای کارآمد کردن اماکن تاریخی در بافت های ارزشمند شهری نمی توان پیچید ولی راهکارهایی همچون تغییر کاربری و معافیت لازم در این رابطه، حمایت های کارشناسی و فنی، ایجاد محرک های لازم در پهنه های شهری، ایجاد تفاهم با بانک ها برای پذیرش ارزش واقعی اماکن تاریخی و فرصت های اخذ تسهیلات برای مالکان آن در سایه اعتماد و مشارکت سازمان میراث فرهنگی با شهرداری ها می تواند در این طرح راهگشا باشد.
همچنین احسان ایروانی مدیرعامل صندوق احیاء در این جلسه با اشاره به تجربیات احیاء اماکن در پهنه های تاریخی در شهرها گفت: به منظور هم افزایی و مشارکت مؤثر سازمان میراث فرهنگی با شهرداری ها و شورای اسلامی شهرها، سلسله برنامه ها و نشست هایی تنظیم شده تا مجموعه راه حل ها و مشوق های حمایت از مالکان اماکن تاریخی به شور و مشورت گذاشته شده و با توافق و تفاهم های اجرایی مراحل اولیه این طرح محقق شود. ایروانی افزود: در خواست صندوق احیاء از استانداران استان ها حمایت از فعالیت های ترویجی و فرهنگ سازی در این رابطه در هر شهر بوده و به اهمیت این اقدام اعتقاد داریم.
پس از این جلسه در نشستی که با حضور شهرداران و اعضای شورای اسلامی شهرهای سمنان، دامغان، شهمیرزاد، آرادان، گرمسار، ایوانکی، نماینده دفتر امور اجتماعی استانداری، مدیرعامل عمران و مسکن سازان استان و مدیران شهرستان میراث فرهنگی در محل اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری تشکیل شده، کلیه راهکارهای ممکن در حمایت از مالکان اماکن تاریخی مورد بحث و بررسی قرار گرفت.
در این نشست ایروانی با برشمردن شیوه های ایجاد و ارزش افزوده و راهکارهای همکاری و مشارکت مدیریت شهری در زمینه حمایت از مالکان اماکن تاریخی و الگوهای مرتبط، با اشاره به برنامه مشترک سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری و وزارت راه و شهرسازی (شرکت عمران و بهسازی) در زمینه تعیین کاربری های محرک توسعه در بافت های تاریخی، و وفاق بر سر عدم بارگذاری مضاعف جمعیتی در این پهنه ها بر عزم جدی در این خصوص تأکید کرد.
ایروانی افزود: حمایت از مالکان لزوماً از جنس حمایت مالی نبوده و کافی است شرایط ارزشی لازم و هدایت کارشناسی، حقوقی و مالی از سوی مدیریت شهری در رابطه با تغییر کاربری و مشوق های دیگر نسبت به مالکان ایجاد گردد. وی با اشاره به تنوع کاربری های مجاز جهت اعطا به اماکن تاریخی گفت: طیف وسیعی از کاربری های متناسب با شأن اماکن تاریخی توسط صندوق احیاء در قالب یک سنداحصاشده، از جلسه آموزشی، فرهنگی، گردشگری، تجاری و... که امکان بهره¬برداری از آن برقرار است.
ایروانی از اعضاء این نشست در خصوص بازدید از الگوهای موفق دولتی و خصوصی احیاء اماکن تاریخی در استان های دیگر دعوت بعمل آورد و مقرر شد در خرداد ماه سال جاری این مهم در بازدید از شهر یزد محقق شود.
وی افزود: آغاز پروژه شناسایی و ممیزی کردن اماکن تاریخی واجد ارزش ( ثبت شده و ثبت نشده) شهرها علی الخصوص سمنان و دامغان که دارای پهنه های وسیع تاریخی است، اختصاص معافیت های عوارض تغییر کاربری به مالکان و متقاضیان احیا اماکن تاریخی ( که بستر و زمینه آن پیشتر بواسطه اقدام مدبرانه شورای اسلامی شهر سمنان فراهم آمده)، ایجاد شرایط متناسب جهت واگذاری حق انتقال توسعه ساخت و ساز ( تراکم سیار) املاک تاریخی برای مالکان آن به شرط احیاء این اماکن، از جمله اهم تصمیمات مشارکتی اتخاذ شده در این نشست بود و امید است در جهت ارزش گذاری و ارزیابی واقعی کارشناسی اماکن تاریخی واجد ارزش گام جدی برداشته شود تا مالکان آن از مزایای تسهیلات بانکی نیز برای احیاء و بهره برداری برخوردار شوند.
همچنین توافق شد در فاز اول اقدامات اجرایی، اداره کل میراث استان با مشارکت شهرداری ها به گزینش مراکز محله الگو و تعدادی بنای تاریخی قابل احیاء و بهره برداری با مالکیت خصوصی پرداخته و شرایط قانونی و تشویقی تغییر کاربری و احیاء این اماکن ( ایجاد ارزش افزوده) را برای مالکان آن یا متقاضیان خرید و سرمایه گذاری در این اماکن فراهم آورد.
شهرداران و اعضای شورای شهر حاضر در جلسه با تبیین پتانسیل ها و قابلیت های ارزشمند تاریخی شهرهای خود به مصوبات موجود شوراهای شهر خود در زمینه حمایت از ایجاد ارزش افزود: در اماکن تاریخی و ممانعت از تخریب این آثار پرداختند و البته چالش ها وخلأهایقانونی موجود را نیز برشمرده و بر لزوم مشارکت و هم افزایی در این زمینه توافق و تفاهم داشتند.
بحرالعلومی مدیرکل میراث فرهنگی سمنان نیز با اشاره به اهمیت این مشارکت و تبیین الگوی مشارکتی در شهر کاشان و یزد، زمینه های همکاری گسترده اداره کل میراث فرهنگی سمنان و شهرداران شهرهای تاریخی استان را در رابطه با احیاء اماکن تاریخی مساعد برشمرده و مقرر نمود جلسات هماهنگی و همکاری ماهیانه برگزار و ضمن تبیین نتایج حاصله، چالش های موجود نیز بررسی و مرتفع شود.
انتهای پیام/