به گزارش روابط عمومی مجموعه فرهنگی تاریخی نیاوران، آفرین امامی مدیر این مجموعه اظهار داشت: کمیته ملی موزههای ایران(ایکوم)، در مراسمی که از طرف این کمیته به مناسب روز جهانی موزه در خانه هنرمندان ایران برگزار شد، مجموعه فرهنگی تاریخی نیاوران را به علت تلاش ها و پیگیری های مستمر و درخور توجه در دو حوزه «تلاش برای بقا» و «حفاظت و مرمت» به عنوان موزه برتر کشور معرفی کرد.
وی درباره چگونگی انتخاب موزهها افزود: در ابتدا فراخوان برای همهی موزهها اعلام و بر اساس شیوه نامه اجرایی فایلهای ارسال شده، ارزیابی شد. 277 متقضی برای شرکت در این ارزیابی وجود داشت که 70 فایل به دلیل نقص حذف شد و 207 موزه به بخش مسابقه راه پیدا کردند که در نهایت انتخاب موزههای برتر در 12 رشته با داوری 15 موزهدار و اعضای ایکوم اعلام شد.
مدیر مجموعه فرهنگی تاریخی نیاوران با تشریح عملکرد مجموعه فرهنگی تاریخی نیاوران که منجر به برتری در دو حوزه «تلاش برای بقا» و «حفاظت و مرمت» شد، از احیای باغ نیاوران تا افزایش فضای موزهای و نمایشی در این مجموعه خبر داد و افزود: پس از تغییر مدیریتی در این مجموعه، موضوع پاکسازی و احیاء باغ نیاوران به عنوان یکی از مهمترین موضوعات در دستور کار قرار گرفت که جمعآوری سازههای الحاقی که فضای باغ نیاوران را به هم ریخته بود و احیا فضای سبز مجموعه با همکاری اداره کل پشتیبانی و حمایت های اداره کل موزهها طی این مدت به انجام رسیده است.
وی از خروج 52 کامیون برگ خشک از مجموعه نیاوران خبر داد و گفت: نخالههای موجود در کاخ نیاوران بوی نامطبوع و خطرات بسیاری برای باغ نیاوران ایجاد کرده بود که به همین دلیل با سرعت مقدمات خروج برگهای خشک انجام شد.
امامی با اشاره به کاشت 150 اصله نهال در مجموعه فرهنگی تاریخی نیاوران یادآور شد: کاشت این نهالها به صورت سلیقهای نبوده و تلاش شد تا در هر مکانی که درختی خشک شده و از بین رفته است نهالی از همان نوع قبلی کاشته شود.
وی تصریح کرد: من قبل از اینکه یک مدیر باشم، یک موزه دار هستم و رو به زوال رفتن یک موزه را به خوبی درک می کنم؛ رو به زوال رفتن یک موزه و مجموعه فرهنگی تاریخی تنها کاهش حجم بازدید نیست، بلکه زمانی که یک بازدید کننده با مراجعه به این مجموعه مشاهده کند که باغ و مجموعه ای فرهنگی تاریخی زنده ای دستخوش بی توجهی و بی مهری قرار گرفته، این زمان است که رو به زوال رفتن مجموعه آغاز می شود.
مدیر مجموعه فرهنگی تاریخی نیاوران رسیدگی به وضعیت نگهداری اموال تاریخی را از دیگر اقدامات ماههای گذشته عنوان کرد و افزود: طی چند ماه اخیر فضای مخزن نگهداری اموال در کاخ صاحبقرانیه توسعه پیدا کرد و همزمان با این اقدام ساماندهی و پاکسازی اموال انجام شد.
امامی ادامه داد: توسعه فضای مخزن کاخ اختصاصی نیاوران برنامه بعدی ما در این مجموعه است که بدون وارد کردن صدمه به بناها و با حذف دیوارهای کاذب و الحاقی به بنا انجام خواهد شد.
وی با اشاره به خروج تعداد زیادی از اشیا موجود در مخازن و افزودن این اشیا به فضای موزهای گفت: اشیایی که قابلیت نمایش در فضای موزهای را دارند با حفظ شرایط امنیتی و حفاظتی به صورت دورهای و دائمی در مجموعه نیاوران به معرض نمایش گذاشته می شوند.
مدیر مجموعه فرهنگی تاریخی نیاوران از راهاندازی مرکز اسناد خبر داد و افزود: در دورههای پیشین برخی اقدامات عمرانی برای راهاندازی مرکز اسناد صورت گرفته بود که با پیگیریهای جدی در چند ماه گذشته ملزومات مخزن برآورد شد و پس از تکمیل اعتبارات مورد نیاز ساماندهی حفاظتی در این مرکز به انجام رسید و در مورد برخی از اسناد، ساماندهی حفاظتی و اطلاعاتی و شمارهگذاری به طور همزمان صورت گرفت و همینجا بود که به مرکز اسناد زندگی دوباره بخشیده شد.
وی هدف از انجام این اقدامات در مرکز اسناد مجموعه فرهنگی تاریخی نیاوران را ایجاد زمینه و فضای مناسب برای مطالعات و تحقیق پژوهشگران دانست.
مدیر مجموعه فرهنگی تاریخی نیاوران در ادامه از کاهش فضاهای اداری و افزودن به فضای نمایشی مجموعه نیاوران خبر داد و افزود: ما مجاز به افزایش اتاقهای اداری و کاستن از فضای موزهای نیستیم و در همین راستا با بررسی وضعیت موجود فضای اداری را به حالت چیدمان قبلی بازگرداندیم.
امامی مرمتهای اضطراری در مجموعه کاخ نیاوران را از دیگر اقدامات صورت گرفته طی ماه های گذشته دانست و گفت: بر اثر بارندگیهای شدید در زمستان سال گذشته، کوشک احمدشاهی دچار آسیب شد که با همکاری کارشناسان اداره کل موزهها و دفتر حفظ و احیاء معاونت میراث فرهنگی این آسیب دیدگی برطرف شد.
مدیر مجموعه فرهنگی تاریخی نیاوران با اشاره به تلاش و فعالیت هایی که در واحد حفاظت و مرمت این مجموعه در زمینه های مختلف انجام شده توضیح داد: حفاظت پیشگیرانه جهت تابلوهای نقاشی، بافته ها و آثار چوبی، حفاظت و مرمت آثار نمایشگاه های دوره ای از آثار موزه ها، کنترل دما، رطوبت و تهویه، مبارزه با آفات موزه ای، مطالعات تاریخی، هنری و تطبیقی، مطالعات آزمایشگاهی، حفاظت و مرمت آثار عاج، نقاشی، پارچه، کاغذ و عکس، تهیه و تنظیم شناسنامه های تخصصی و حفاظتی، مستند نگاری و آسیب شناسی آثار نقاشی، لاکی، عاج و بافته، مستند نگاری رایانه ای، ساماندهی حفاظتی مخزن کاخ صاحبقرانیه و برنامه های معرفی و آموزش حفاظت و مرمت برای عموم مردم و کارمندان از جمله این فعالیت ها است.
وی افزود: آسیب شناسی و بررسی استحکام و ساختار اتصالات آثار نمایشی موزه جهان نما، کاخ صاحبقرانیه و کاخ اختصاصی نیاوران از دیگر فعالیت های مهم حفاظت پیشگیرانه در این مجموعه بوده است.
امامی با بیان اینکه امسال، سال پویایی و تعالی هرچه بیشتر مجموعه فرهنگی تاریخی نیاوران است تصریح کرد: همچنین در مراسم بزرگداشت روز جهانی موزه و هفته میراث فرهنگی که از سوی سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری در تالار حافظیه سعدآباد برگزار شد، در بخش مسئولین موزه برتر، مهناز اسدی، مسئول موزه جهان نما و در بخش راهنمای موزه برتر، مریم شریفی از راهنمایان کاخ صاحبقرانیه که از این مجموعه معرفی شده بودند به عنوان نفرات برتر انتخاب شدند.
انتهای پیام/