معاون میراث فرهنگی از عزم و اراده جدی سازمان برای حیات دوباره انجمن های میراث فرهنگی در 31 استان کشور تا پایان اردیبهشت ماه خبر داد.

به گزارش میراث آریا(chtn)؛محمد حسن طالبیان در اولین جلسه مطبوعاتی خود در سال جدید که روز یکشنبه 29 فروردین  به مناسبت روز جهانی بافت ها،بناها و محوطه های تاریخی؛با اظهار امیدواری که امسال،سال بهتری برای حفاظت از میراث فرهنگی باشد،گفت:ساختار انجمن های میراث فرهنگی  فعالیت در 4 قسمت مرکز استان ها،شهرستان ها،بخش ها و روستاها است.

اوبا اشاره به این که تا سال 84 انجمن های میراث فرهنگی 16 هزار عضو داشتند اظهار داشت:با عضویت افراد با نفوذ محلی و  قابل اعتماد ،فرمانداران،استانداران،صداو سیما و  مدیران سازمان ها و ادارت مختلف موجب می شود اقدامات مورد نیاز برای حفاظت از میراث فرهنگی را راحت‌تر انجام دهیم.

طالبیان تاکید کرد که براساس مصوبه سال 1373 توانستیم برای فعالیت مجدد انجمن های میراث فرهنگی قدم برداریم.

او  سپس گفت:حفاظت از بناهای تاریخی موضوعی است که باید با همکاری دستگاهها و مردم انجام  شود.

معاون میراث فرهنگی همچنین متذکر شد: امسال برنامه تقویت نیروهای یگان حفاظت را داریم و تلاش می‌کنیم تا سیستم امنیتی شبکه استان‌ها نیز بیش از گذشته متصل باشد.

معاون میراث فرهنگی در زمینه حفظ و احیای بناهای تاریخی از تشکیل سیستم گزارش گیری الکترونیکی و نقشه های ماهواره ای خبرداد.

احداث موزه های جدید

او در ادامه به احداث موزه های جدید و منطقه ای اشاره کرد و اظهار داشت: می توان از سرمایه‌ای که داریم برای احیای فضاهای تاریخی استفاده کنیم،در خوزستان ساختمانی برای ایجاد موزه در نظر گرفته ایم،در استان یزد نیز 5 خانه تاریخی را به این امر اختصاص خواهیم داد.

طالبیان با اشاره به بازگشت کارخانه ریسبافت به دولت و تملک آن توسط وزارت راه و شهرسازی گفت: در نظر داریم تا کارخانه ریسبافت در استان اصفهان به دولت برگردد و در اختیار موزه منطقه‌ای قرار گرفته و وزارت راه و شهرسازی تملک آن را به عهده بگیرد.

معاون میراث فرهنگی کشور درباره موزه‌های جدید بیان کرد: چرا موزه جدید بسازیم که تا ۲۰ سال راه اندازی نشود. به عنوان مثال در خوزستان تلاش می شود یک ساختمان تاریخی احیا و به موزه منطقه ای تبدیل شود حتی در استان یزد نیز چند خانه تاریخی بین امارت امیر چخماق در مسجد جامع یزد در حال نهایی شدن برای احیا و تبدیل به موزه منطقه ای است.

همکاری های منطقه ای

او  سپس تصریح کرد:هیچ محدودیتی برای همکاری با مراکز علمی کشورهای منطقه ای در بخش حفاظت نداریم،و توسعه همکاری های منطقه ای در اولویت کارهای ما قرار دارد،در حال حاضریک گروه ایتالیایی در پاساگارد با گروه ایرانی همکاری می کنند.

طالبیان تاکید کرد :این همکاری با حضور تیمی از داشگاهیان و مراکز علمی کشور انجام خواهد شد.

ثبت اموال منقول

او همچنین از ثبت 10 اثر منقول در فهرست میراث ملی خبر داد و گفت: به سرعت در حال ثبت آثاری منقولی  هستیم که ثبت نشده اند.

کارگاههای آموزشی

برگزاری کارگاههای داخلی و بین المللی از سوی مرکز میراث ناملموس جهانی در تهران موضوع دیگری بود که معاون میراث فرهنگی به اشاره کرد و گفت: افزایش سه کشور شرکت کننده به 14 کشور نشان می دهد که کشورها دیگر مایلند اینجا به عنوان مرکز میراث ناملموس جهانی مطرح شود.

تشکیل دفاتر فنی

طالبیان با اشاره به کم شدن تعداد استادکاران تجربی در سراسر کشور گفت: کار (مرمت و حفاظت) میدانی در استان‌ها وضعیت خوبی دارد، اما کار امانی و استادکارانی که به صورت تجربی کار می‌کنند، بسیار کم هستند.

او افزود: تصمیم داریم تعداد کارگاه‌ها را بیشتر کرده و با تشکیل دفاتر فنی در معاونت‌های میراث فرهنگی از این کار حمایت کنیم.

طالبیان اعلام کرد: براساس مصوبه‌ای که در شورای عالی معماری گرفته‌ایم چند استاد کار از هر بخش آماده و در اختیار میراث فرهنگی قرار داده می‌شود، که در مواقع لزوم از تجربیات آنها استفاده کنیم.

ثبت جهانی  بیابان لوت و بافت تاریخی یزد

او  در ادامه گفت:پرونده بیابان لوت به عنوان اولین اثر طبیعی و قنات ایران که شامل ۱۱ قنات است در دستور کار ثبت جهانی قرار گرفته است،این پرونده ها با همکاری  دستگاه های مختلفی از جمله محیط زیست، وزارت نیرو، جهاد دانشگاه و منابع طبیعی همراه خواهد بود.

طالبیان درباره ثبت بافت تاریخی یزد عنوان کرد: بستگی به پیشرفت کار دارد تا مجموعه میراث ساسانی فارس نیز در دستور کار قرار گرفته است، این اقدامات توسط کارشناسان در حال انجام است.

او به ارسال پرونده ثبت جهانی کمانچه اشاره کرد و گفت: این پرونده با همکاری خانه موسیقی تدوین شد.

طالبیان اعلام کرد که  پرونده چوگان نیز در حال تدوین است .

او با اشاره به ثبت پرونده بین المللی نوروز با  عضویت 14 کشور،و پرونده نان لواش گفت:  مهارت پخت و آیین نان لواش که توسط ارمنستان در حال ارایه بود در یونسکو مطرح شد ، به این نتیجه رسیدیم که می توان آن را با همکاری کشورهای دیگر به صورت مشترک ثبت کنیم. 

معاون میراث فرهنگی عنوان کرد: ۴ کشور منطقه اعلام آمادگی کردند و پرونده نان لواش نیز به یونسکو ارسال شد.

کارگاه مرمت

طالبیان سپس به برگزاری کارگاههای مختلف اشاره کرد و گفت:سال گذشته ۵۹۰ کارگاه ملی داشتیم که حدود ۴۰۰ کارگاه مرمت استانی نیز وجود داشت، ۳۱۲ کارگاه نیز به صورت مشارکتی برگزار شد، حدود ۲۶۰ کارگاه خانه مسکونی است و ۳۰ کارگاه دیگر نیز به کاربری های دیگر تبدیل شده است، صندوق حفظ و احیای آثار تاریخی ۱۰ مورد را به بهره برداری رسانده ۴ مورد نیز در حال انعقاد قرارداد است.

او سپس در پاسخ به سوال خبرنگاران درباره خرید و فروش اشیا تاریخی گفت: در کشورهای موفق مردم حافظ میراث فرهنگی خود هستند و باید مردم نسبت به داشته‌های میراثی خود حساس شوند.اما بسیاری از این اشیا که می گویید تاریخی نبوده و تقلبی هستند .

محمدرضا کارگر مدیرکل امور موزه ها و  اموال منقول تاریخی نیز گفت: ۹۵ تا ۹۸ درصد اشیایی که در روند خرید و فروش با آنها برخورد می کنیم آثار تقلبی هستند آن چه که در محوطه ها مانند سفال و آهن و چوب،به دست می آید، مورد علاقه قاچاقچیان  نیست .

سرهنگ کربلایی فرمانده یگان حفاظت میراث فرهنگی درباره افزایش حفاری های غیر مجاز بیان کرد:حفاری های غیر مجاز  در سال 92 ثبت شده که 427 مورد است و این آمار در سال 93 به 428 مورد رسید که نشاندهنده یک مورد افزایش است.

او گفت: میزان حفاری ها زیاد شده را تایید نمی کنم نیروی یگان حفاظت با تمام توانی که دارد وظیفه اش را انجام می دهد. در چند روز اخیر نامه رئیس سازمان میراث فرهنگی به رئیس جمهور ینیز درباره ارتقا ساختار سازمانی یگان حفاظت ارسال شد تا نسبت به جذب نیرو و اعتبارات برای جلوگیری از جرائم میراث فرهنگی اقدامات لازم انجام شود.

پایگاههای میراث ملی

طالبیان در پاسخ به سوالی درباره پایگاه های میراث ملی در استان ها نیز گفت: این پایگاه ها مدت‌ها رها شده بودند تا اینکه سال گذشته بر احیای آنها تاکید کردیم حتی ما سال های گذشته ردیف بودجه ای برای پایگاه های استانی داشتیم ولی این بودجه ها به پایگاه ها اختصاص داده نمی شد تا اینکه امسال توانستیم این اعتبارات را به پایگاه های ملی اختصاص دهیم.

همکاری بخش خصوصی و مردم

طالبیان گفت: ما می دانیم با توجه به تعداد زیاد بناها و محوطه ها نیاز است که از سرمایه های اجتماعی و همکاری بخش خصوصی و مردم برای احیای ساختمان هایی که رها شده اند استفاده کنیم.

او افزود: موضوع مهم در حفاظت از میراث فرهنگی این است که این حفاظت ها توسط سازمان میراث فرهنگی به تنهایی انجام نمی شود، سال گذشته تعامل خوبی با شورای عالی شهرسازی و دستگاه های دیگر داشتیم حتی جلسه ای با اعضای شورای عالی و دستگاه هایی مانند اوقاف برگزار خواهیم کرد.

شورای احیای طوس

معاون میراث فرهنگی در پاسخ به سوال خبرنگاران درباره  شورای احیای طوس گفت: این شورا  در سطح عالی در دستور کار ما قرار دارد .

او تاکید کرد: مساله‌ توس، مساله‌ی پول نیست، بلکه بحث همکاری است. هرچند آخرین جلسه شورای احیای توس پس از 16 سال برگزار شد، اما قصد داریم جلسه بعدی را به زودی برگزار کنیم. با این وجود به حرف‌های جدی و مصوبه نیاز داریم.

خانه  ثابت پاسال

طالبیان در پاسخ به سوال دیگری درخصوص ارزش تاریخی خانه ثابت پاسال برای ثبت در فهرست ملی عنوان کرد:ابتدا باید این مورد توسط کارشناسان ثبت در ستاد مرکزی بررسی شود،پس از آن که به شورای فنی آمد اظهار نظر می کنیم.

انتهای پیام/

کد خبر 1394012931