به گزارش روابط عمومی اداره کل میراث فرهنگی ،صنایع دستی و گردشگری مرکزی؛ سید محمد حسینی مدیر کل میراث فرهنگی این اداره کل در حاشیه این مراسم گفت: آیین بیل گردانی از جمله ورزش های بومی و محلی استان مرکزی است و به عنوان اثر معنوی این استان در میراث معنوی کشور ثبت شده است.
وی افزود: این آیین که در سال 89 به عنوان میراث معنوی کشور به ثبت رسیده، به طور سنتی هر ساله در اواخر فروردین ماه برگزار می شود.
وی افزود : بیل گردانی جشنی است مربوط به آب و آبیاری که منشاء آن جنگ دیرینه ای است که بر سر آب بین انسان و طبیعت وجود داشته و بدلیل اهمیت آبیاری در ایران صورت گرفته است.
حسینی گفت: اين آيين امسال با حضور 21 نفر برگزار شد که در ابتداي آن پيشکسوتان اين رشته به اجراي اين آيين پرداخته و پس ازآن، شرکت کنندگان مسابقه را آغاز کردند و سه نفر برتر با انتخاب هيئت 5 نفره داوران که از پيشکسوتان اين آيين هستند انتخاب و معرفي شدند.
همچنين، از يکي از پيشکسوتان مراسم بيل گرداني شهر نيم ور با اهداء لوح تلاش و هديه، توسط اداره کل ميراث فرهنگي، صنايع دستي و گردشگري استان تقدير به عمل آمد ودر پايان اين مراسم سنتي به نفر اول يک رأس گوسفند اهداء شد
بیل گردانی در شهر باستانی نیم ور محلات بعد از پایان طرح های لایروبی قنات و جویبارها اجرا می شود.
آیین بیل گردانی در واقع نمادی از تلاش و همدلی، همه ساله در آستانه فصل آبیاری مزارع، آیینی نمایشی برای تشکر الهه آب ونشانی برای بیان زور و پهلوانی به دشمنان بوده و به اعتقاد مردم منطقه نیم ور این آیین به برکت و زیادی آب کمکی کند.
همچنین، برای صیانت و حفظ این رسم معنوی هر سال در مواقعی که مسیر جوی های آب توسط گل و لای و یا رشد گیاهان و علف های هرز در ماه اسفند و اوایل فصل بهار مسدود می شده و آبرسانی به مزارع این شهر به کندی انجام می گرفته، با اعلام بزرگان شهر، مردم با کمک یکدیگر به پاکسازی حریم جوی می پرداختند.
گفتنی است، آیین بیل گردانی چندین روز طول می کشد و قبل از شروع مراسم بیل گردانی، لایروبان همراه با بیل های خود تا محل برگزاری آیین که بر روی سکویی مخصوصی در مرکز شهر نیمور است، رژه می روند.
بعد از مراسم مخصوص برنامه لایروبان، دو دسته بیل را که با طنابی به هم متصل شده به گونه ای دور سر خود بچرخاند که این دو دسته به هم برخورد نکند و ورزشکار هم بتواند تعادل خود را حفظ کند.
لازم به ذکر است، بیل گردانان یا ورزشکاران این شهرستان دو دسته بیل به وزن 32 کیلوگرم را بین پنج تا 30 بار بالای سر خود می چرخانند و در این هنگام با دعا و نیت به حرکت در آمدن هفت آسمان و نزول رحمت الهی قدرتمندی خود را برای مردم این منطقه به نمایش می گذارند.
شهر باستانی و تاریخی نیم ور در بخش مرکزی شهرستان محلات از توابع مرکزی در 25 کیلومتری محلات و در حد فاصل راه مواصلاتی شهرهای دلیجان و محلات قرار گرفته است.
خاطر نشان می کند، قدمت نیم ور به دوران ساسانیان و اشکانیان باز می گردد که با داشتن سابقه تاریخی بلند دارای آداب و رسوم جالب و دیدنی است که در طول سال برگزارمی شود از جمله این آداب و رسوم می توان به لایروبی رود قمرود ، مراسم بیل گردانی و عزاداری محرم و نخل برداری اشاره کرد.
\n
انتهای پیام/