احیای یک اثر تاریخی با مشارکت میراث فرهنگی و شهرداری بجنورد

معاون میراث فرهنگی اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری خراسان شمالی از مشارکت شهرداری بجنورد در اجرای طرح مرمت اثر تاریخی سبزه میدان این شهر در اردیبهشت امسال خبر داد.

به گزارش روابط عمومی اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری خراسان شمالی؛ علی اکبر وحدتی با اعلام این خبر گفت: طبق توافق انجام شده با شهرداری بجنورد قرار شد این دستگاه در احیای این اثر تاریخی در بخش های مختلف نظیر کف و نمای بازارچه مجموعه تاریخی سبزه میدان این شهر با نظارت این اداره کل مشارکت داشته باشد.
وی گفت: مرمت و ساماندهی سایر بخش های مجموعه تاریخی سبزه میدان توسط میراث فرهنگی پیگیری و اجرا می شود.
به گفته وی سال قبل کف سازی در بخشی از مجموعه تاریخی سبزه میدان توسط شهرداری انجام شد که مطابق با طرح میراث فرهنگی نبود و برچیده شد.
وحدتی افزود: اجرایی شدن مشارکت شهرداری بجنورد در احیای این اثر تاریخی با ارزش که از آن می توان قلب تجاری مرکز خراسان شمالی نام برد، می تواند الگویی برای مشارکت سایر دستگاه ها و مردم در احیای آثار تاریخی دیگر با این اداره کل در استان شود.
وی همچنین با اشاره به این که احیای این اثر با مرمت و ساماندهی کاروان سرا توسط این اداره کل از سال های قبل آغاز شده است، گفت: بزودی مناقصه ادامه مرمت و ساماندهی کاروان سرا هم از محل اعتبارات ملی تخصیص یافته سال 93 برای انتخاب پیمانکار آن صورت می گیرد.
پیشتر شهردار بجنورد، مرکز خراسان شمالی در نشست اخیر نخستین انجمن میراث فرهنگی استان، اعلام کرد: شهرداری در اجرای طرح مرمت و سامامدنی سبزه میدان این شهر با میراث فرهنگی استان مشارکت می کند.
روح الله براتیان افزود: این طرح که توسط میراث فرهنگی ارائه شده است، به سبک معماری 150 سال قبل اثر مرمت و ساماندهی خواهد شد.
به گفته وی بازسازی این اثر ارزشمند شامل جداره سازی، کف سازی، نما و تابلو حجره ها به مانند سبک گذشته خواهد بود تا به عنوان اثری تاریخی معرفی معماری و هنر شهر بجنورد باشد.
شهردار بجنورد همچنین در میانه اسفند 93 مشارکت در احیای این اثر تاریخی را بعد از تعطیلات نوروز 94 اعلام کرده بود.
مجموعه سبزه میدان متشکل از یک کاروانسرا، حمام، راسته بازار و چند قهوه خانه از آثار دوره قاجار در شهر بجنورد است که شاخص ترین بخش آن، کاروانسرا می باشد که طرح کلی آن از یک میانسرا و 34 حجره در اطراف تشکیل شده است.
بخش های مختلف این کاروانسرا از جمله پشت بغل قوس ها به شیوه آجرچینی خفته راسته و آجرهای قالبی برجسته تزیین شده است.
بنای حمام در شمال شرقی مجموعه قرار دارد و به شیوه حمام های سنتی طراحی شده و در آن پس از ورودی، رختکن وجود دارد که از طریق یک راهرو باریک به سربینه و در نهایت گرمخانه راه پیدا می کند.
این مجموعه در اواخر سده 12 و اوایل قرن 13 به دستور 'یارمحمدخان شادلو' برای اسکان مهمانان وی ساخته شده و محدوده آن تا محله های 'چهارشنبه بازار'، 'پای توپ' و 'ساربان محله'بجنورد را دربرمی گرفته است.
این محدوده در گذشته از هسته های اصلی داد و ستد شهر بجنورد بوده که جشن ها و آیین های اجتماعی در آن برگزار می شده است.
مجموعه یاد شده که امروز در مجاورت میدان مرکزی 'شهید' بجنورد واقع است به شماره 14223 در نهم بهمن 1384 در فهرست آثار تاریخی کشور ثبت شده است.

انتهای پیام/

کد خبر 1394021512