علی البرزی-
پایتخت نشین ها این روزها هنگام عبور از حوالی نمایشگاه بین المللی تهران با تصویری متفاوت مواجه می شوند. تصویری که تفاوت آن نسبت به سال های گذشته از حضور پر شور بانوان ایرانی در نمایشگاه صنایع دستی حکایت دارد. بانوانی که در بین آنها از هر سن و گروهی مشاهده می شوند.
تعدادی از آنها با وجود اینکه با گذر ایام گرد پیری بر چهره شان نشسته است، اما عشق و علاقه به تار و پود و صنایع دستی ایران، باعث شده است تا یکبار دیگر با حضور همه جانبه در بیست و پنجمین نمایشگاه صنایع دستی عهد خود را در این میدان تجدید کنند. هنرشان نقش های زیبا بر تار و پود اجسام و اشیا است و بیرقشان صنعت ایرانی.
اگر با هر کدام با آنها هم کلام شوید در کنار سال ها زحمت و تلاش با وجود همه کاستی و کمبود ها در حوزه صنایع دستی به طور حتم روحیه امید به آینده را در آنها مشاهده خواهید کرد. این روزها نمایشگاه صنایع دستی به گردهمایی بزرگ زنان هنرمند ایرانی تبدیل شده است، زنانی که بی شک حافظان و پاسداران فرهنگ اصیل ایران سرزمین و تار و پود ایرانی هستند.
این در حالی است که در ماه های گذشته در بسیاری از محافل از محیط های اداری و علمی گرفته تا محیط های عمومی و ورزشی سخن از فعالیت بانوان و نوع حضور این قشر از جامعه در عرصه های گوناگون نقل زبان ها و رسانه های گوناگون است و حتی در برخی محافل و مجالس این حضور مورد نقد و نقادی قرار می گیرد و کارشناسان و صاحب نظران طبق سلایق و توقعات خود حول این موضوع سخن می گویند. تعدادی از افراد به صورت منطقی، گروهی دیگر آگاهانه و بعضی ها هم غیر منصفانه در این باره اظهار نظر می کنند.
اما حضور پر شور و شعف بانوان ایرانی در بیست و پنجمین نمایشگاه صنایع دستی نشان داد که فارغ از تمامی حاشیه های مربوط به حضور بانوان در جامعه، اگر همه شرایط برای این حضور آماده باشد، بانوان ایرانی با دل و جان حاضر می شوند و نه تنها هنر و آموخته های خود را در معرض نمایش دیگر هموطنان قرار می دهند، بلکه با تمام قوا تلاش می کنند تا صنعت بومی و اصیل کشورشان را به بهترین شکل ممکن و به زیبایی حفط و حراست کنند.
حفظ و حراستی که می تواند زمینه ساز خلق آثار ماندگار برای حال و آینده باشد و باعث شکل گیری گنجینه های ارزشمندی برای شکوه و شعور نسل های بعدی شود.
با نگاهی دقیق به حواشی این نمایشگاه که از 20 تا 25 خرداد در محل دائمی نمایشگاه های تهران برگزار می شود، می توان به حضور پر رنگ دو گروه از زنان در نمایشگاه اشاره کرد. گروه اول افرادی هستند که با هنر خود به نمایشگاه آمده اند و در روزهای برگزاری تلاش می کنند تا هنر دستان خود به صورت مستقیم و به عینه در اختیار بازدیدکنندگان قرار دهند. این گروه همان زنان هنرمندی هستد که هر روز در غرفه های گوناگون فعالیت های مربوط به صنایع دستی از گلیم بافی، سوزن دوزی، کاربافی ، قلم زنی، طراحی لباس و بسیاری موارد دیگر را انجام می دهند.
اما گروه دوم زنان و دخترانی هستند که با عشق و علاقه به هنر صنعت دستی کشور، به عنوان بازدید کننده راهی محل برگزاری نمایشگاه می شوند تا از نزدیک بیشتر از گذشته با ویژگی های این صنعت بومی و مهم در کشور آشنا شوند. این گروه از زنان حتی زمینه حضور خانواده را هم در کنار خود فراهم کرده اند و خانوادگی به نمایشگاه می آیند.
در همین باره معصومه معتمدی، کارشناس حوزه زنان در حاشیه بازدید از نمایشگاه درباره استقبال دختران و زنان ایرانی می گوید: برگزاری اینگونه از نمایشگاه ها مصداق بارز ترویج سبک زندگی ایرانی – اسلامی است، چرا که صنایع دستی یکی از اصیل ترین و ایرانی ترین صنایع در کشور است و برگزاری اینگونه نمایشگاه ها می تواند به عنوان موتور محرکی برای ارائه خدمات بهتر و بیشتر به فعالان این حوزه به ویژه زنان شاغل در حوزه صنایع دستی کشور باشد.
به گفته این کارشناس حوزه زنان، بانوانی که در این نمایشگاه چه برای بازدید و چه برای ارائه خدمات حاضر می شوند، همگی یک نقطه مشترک دارند و آن هم ذوق و سلایق خاصی است که در بین زنان ایرانی به نسبت زنان کشورهای دیگر از درجه اهمیت بالاتری برخورداراست.
بنابر اظهاران معتمدی، زمانی که یک بانوی ایرانی در ساعات برگزاری نمایشگاه در یک غرفه، پشت یک دار قالی و یا یک میز کاربافی سرگرم بافت تار و پود یک قالی و یا گلیم اصیل ایرانی و یا قلم زنی روی اجسام مسی برای پرداخت نقش و نگار است، این خود یکی از زیباترین تصاویر برای سبک زندگی اصیل ایرانی وهنر ماندگار زنان این سرزمین را به بازدید کنندگان داخلی و خارجی نشان می دهد.
وی در پایان خاطرنشان کرد: کارهای دستی بانوان بیشتر از طریق نمایشگاهها به فروش میرود و این نمایشگاه می تواند فرصت مناسبی را در اختیار بانوان ایرانی قرار دهد. آمار تولید صنایع دستی در مقابل صنایع ماشینی که در بازارها عرضه میشود بسیار ناچیز است، اما به خاطر ظرافت کاریهایی که بانوان ایرانی انجام میدهند، صنایع بسیار محدود هم در اینگونه نمایشگاهها زمانی که به زیبایی نمایش داده میشوند خریدار و بازدید کننده خود را جذب میکند.
انتهای پیام/