کاروانسرای شاه عباسی معروف به لات با معنای زمین صاف و هموار کنار رودخانه واقع در کرانه سپیدرود گیلان ، میزبان گردشگرانی است که نوروزامسال، گیلان را مقصد سفر خود انتخاب کردند.

به گزارش روابط عمومی اداره کل میراث فرهنگی،صنایع دستی و گردشگری گیلان، کاروانسرای لات نوروز امسال میزبان گردشگرانی باشد که می خواهند در فضایی کهن از سرزمین خویش نفس بکشند و گیلان را به عنوان مقصد سفر خود انتخاب نموده اند.
رضا علیزاده گفت: کاروانسرای لات با مشارکت سرمایه گذار بخش خصوصی برای نوروز سال 95 با کاربری پذیرایی و اقامتی به بهره برداری می رسد.
مدیر کل میراث فرهنگی،صنایع دستی و گردشگری گیلان افزود:تاکنون اجرایی شدن طرح بازآفرینی در شهرهایی همچون اصفهان به صورت مجموعه های کوچک بوده اما در گیلان به صورت یکپارچه سازی و انسجام بخشی در همه محلات به ویژه در شهرستان رشت طرح بازآفرینی انجام می شود.
وی تعداد بناهای تاریخی ثبت شده در شهرستان رشت را 104 اثر ذکر و اظهار کرد: برای اجرای طرح بازآفرینی در شهرستان رشت در جلسات متعدد با شهرداری رشت بر روی همه موضوعات از تمامی جوانب مختلف کار شده است.
رضا علیزاده با بیان اینکه شهر رشت با طرح ها ، مجموعه ها و بناهایی که دارد یک عقبه تاریخی را برای گردشگری گیلان تداعی می کند، به اقدامات پیش بینی شده در طرح بازآفزینی در حوزه میراث فرهنگی و گردشگری اشاره و بیان کرد: بیش از 57 بنا مجموعه در شهر رشت وجود دارد که بخشی از آنها در قالب کاروانسراها و واحدهای مسکونی (بناهای ثبتی) است که با همکاری بخش خصوصی و مشارکت صندوق حفظ احیاء ، حیات دوباره و هویت جدیدی برای آنها تعریف می شود.
با توجه به ویژگی های معماری و موقعیت مکانی کاروانسرای لات ، این مکان قابلیت تبدیل شدن به بازارچه و نمایشگاه دائمی صنایع دستی استان را نیز دارد.
در چهار ضلع بنا از داخل حجره هایی که محل اقامت موقت یا دائم مسافران بوده، جا نمایی شده، در کنج های کاروانسرا نیز مکانی برای بارانداز (مالبند) تعبیه شده است، مصالح بکار رفته در بنا از آجر و سنگ بوده و ملاط آن را ماسه آهک و ساروج تشکیل می دهد.
در کنار کاروانسرا مغازه، نانوایی و غذاخوری محلی وجود دارد، این مکان در گذرگاه تهران رشت قرار دارد و می تواند در جذب گردشگران و ایجاد اشتغال نقش زیادی داشته باشد.
کاروانسراها از یادگارهای پر ارزش معماری ایران هستند که از روزگار کهن به دلایل گوناگون و ارتباطی چون جریان اقتصادی، نظامی، جغرافیایی و مذهبی بنا شده و در ادوار مختلف به تدریج توسعه و گسترش یافته است.
برطبق اسناد تاریخی آغاز بنیاد کاروانسراها در ایران، از زمان هخامنشی بوده است.
هردوت مورخ یونانی در کتاب پنجم خود از ساختمان هایی می گوید که از سوی هخامنشیان بین شوش و سارد ساخته شده بود، هردوت از 111 بنای شبیه کاروانسرا ( چاپارخانه ) نام می برد که در فاصله دو هزار و 500 کیلومتر بین پایتخت هخامنشی و سارد بنا و کاروانیان این فاصله را در سه ماه طی می کردند.
عصر طلایی و شکوفایی ساخت کاروانسراهای زیبا از زمان صفوی آغاز می شود، رونق تجارت داخلی و خارجی و اهمیت دادن به راه ها و شهرهای زیارتی باعث شد که بنیاد کاروانسراها، معماری و تزئینات معماری تحولات جدیدی را آغاز کند.
از بررسی کاروانسراهای سراسر کشور، چنین بر می آید که اساس معماری کاروانسراهای ایران مانند سایر بناها تابع شیوه، سنت و سبک رایج زمان بوده است.

شیوه معماری، محل و منطقه، مصالح ساختمانی و موقعیت جغرافیایی نقش موثری در ایجاد اینگونه بناها داشته استواز روزگار کهن تا به امروز دگرگونی بسیار نیافته و معمولا سبک بنای آنها همان ایجاد باربندها و اطاق هایی است که پیرامون حیاط محصور ساخته می شدند ولی در طرح و خصوصیات هر کدام، ویژگی هایی به چشم می خورد.
\n

انتهای پیام/

کد خبر 13950102113