موزه میراث روستایی به عنوان گنجینه ای گران بها جلوه ای از تمدن و فرهنگ روستایی گیلان است که هر ساله به ویژه در تعطیلات نوروزی پذیرای هزاران گردشگر از اقصی نقاط کشور و حتی کشورهای خارجی است.
به گزارش روابط عمومی اداره کل میراث فرهنگی،صنایع دستی و گردشگری گیلان، موزه میراث روستایی گیلان موزهای در پارک جنگلی سراوان رشت است.
این موزه در زمینی به مساحت حدود ۲۶۳ هکتار در پارک جنگلی سروان، واقع در کیلومتر ۱۸ بزرگراه رشت-تهران در فضای باز ایجاد شده است.
موزه میراث روستایی در میان جنگل هایی از طبیعت گیلان به تلاش آنانی بنا شده که یادشان به نگاهداشت دانش و فرهنگ پیشینیانشان دلخوش است و این بار نیز میزبان گردشگرانی می شود که سرور جشن ها و آیین های بومی را در فضایی روستایی به یادگار از یک قرن پیش جست و جوگر هستند.
اندیشه ایجاد این موزه برای اولین بار پس از زمین لرزه دلخراش سال ۱۳۶۹گیلان- زنجان از سوی دکتر محمود طالقانی مطرح شد، موزه میراث روستایی گیلان که در نوع خود در آسیای مرکزی منحصر به فرد است، با هدف پاسداشت و حفظ میراث مادی و معنوی مردم سرزمین گیلان طراحی و با حمایت های مادی و معنوی سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری شروع به فعالیت کرد.
در این مجموعه، علاوه بر تاریخچه و نوع فرهنگ و زندگی مردم، معماری روستایی مناطق مختلف استان، سایر عناصر فرهنگی مربوط به ابزارهای زندگی و کار، خوراک، پوشاک و نوع زندگی، کار، مسکن و صنایع دستی بومی گیلان هم به نمایش در آمده است.
در این موزه، محلهای جداگانه برای رستورانها، چایخانهها، بازارها، مساجد، مزارع و باغهای چای، شالیزار، کارگاههای آموزش و تولید صنایعدستی، نظیر گمجسازی و سفالگری، مرواربافی، رشتیدوزی و ... ، محوطهی بازیها و نمایشهای سنتی برای برگزاری کشتی گیلهمردی، ورزاجنگ، لافندبازی و ...، مراکز تحقیقات کشاورزی و دامپروری، پژوهشگاه معماری و مردمشناسی، پارک کودک، باغهای پرورش گیاهان دارویی و درختان بومی، اردوگاه تفریحی، معماری چوب ملل و دو مجموعه مهمانپذیر با الهام از معماری روستایی به ظرفیت ١٥٠ واحد ٣ تا ٥ نفره، در نظر گرفته شده است.
سفره خوش طعم گیلانی، هماهنگ با طبیعت آن، سرسبز، متنوع و انباشته از طبیعتی محصولات کشاورزی، فراورده های دامی و … است. برنج غذای اصلی گیلانیان است، اما در کنار آن انواع سبزی، تخم مرغ، لبنیات، گوشت پرندگان شکاری، انواع ماهیان رودخانه ای و دریایی و … سفره گیلانی را پربار میکند.
نان نیز اگر چه غذای دوم مردم گیلان است، در مناطق مختلف با ترکیبات گوناگونی از قبیل: آرد گندم، آرد برنج، تخم مرغ، کدو، شیر، شکر و دیگر افزودنی های طبیعی، گونه های فراوان دارد. عرضه برخی غذا ها و تنقلات خاص گیلان جز برنامه های این موزه است.
کارشناسان موزه، از آغاز تاکنون، تعداد قابل توجهی از ابزار کشاورزی، تزیینات خانه ها و دیگر وسائل مورد استفاده روستاییان را جمع آوری کرده اند. نمایش این اشیاء که بسیاری از آنها را اهالی روستاها به موزه اهدا کرده اند، بازدید کنندگان را با جلوه های گوناگونی از هنر و زندگی روستایی آشنا میکند.
پوشاک روستاییان گیلان در عین تنوع گونه ها، غالبا رنگ های شاد، چشم نواز و هماهنگ با طبیعت زیبای این منطقه دارد. پوشاک مردان و زنان روستایی هم شاد است، هم راحت و مناسب برای انجام انواع فعالیت و هم در عین حال پوشش کامل و متناسب با اعتقادات مذهبی مردم گیلان که در این موزه به نمایش در آمده است.
موزه میراث روستایی گیلان تاکنون موفق به کسب چندین جایزه و گواهینامه از سوی نهادهای ملی و بین المللی شده است.
\n
انتهای پیام/