فرشچیان هنرمندی متعهد است یعنی نسبت به مسائل و مشکلات انسان امروزی و به خصوص انسان ایرانی احساس مسئولیت می کند.
به گزارش میراث آریا(CHTN) بهمن نامور مطلق معاون صنایع دستی و هنرهای سنتی در مراسم رونمایی از دو اثر جدید استاد فرشچیان که صبح امروز 25 اردیبهشت ماه در کاخ موزه سعدآباد برگزار شد، از این استاد نقاشی به عنوان، هنرمندی مسئولیت پذیر و متعهد یاد کرد.
متن سخنرانی معاون صنایع دستی به شرح زیر است:
\"بنام خداوند جان و خرد کزین برتر اندیشه برنگذرد
خداوند نام و خداوند جای خداوند روزی ده رهنمایاستاد فرشچیان را همه می شناسند وی به صفات برجسته ای مانند انسانی وارسته. استادی سخاوتمند و نقاشی بی همتا اشتهار دارد .
اما در اینجا قصد دارم بریکی از ویژگی های وی که کمتر شناخته شده است یعنی (( هنرمند متعهد)) تاکید کنم .
لازم است یاد اوری نمایم که در حوزه نقد ادبی و هنری هنرمند متعهد بودن به معنای مسئولیت پذیری نسبت به مسائل انسانی و اجتماعی است .
برای مثال : علی شریعتی , جلال ال احمد , ژان پل سارتر یا ادوارد سعید را نویسندگانی متعهد قلمداد می کنند .
بنابر این هنگامیکه گفته می شود فرشچیان هنرمندی متعهد است یعنی نسبت به مسائل و مشکلات انسان امروزی و به خصوص انسان ایرانی احساس مسئولیت می کند.
با توجه به این مطلب باید گفت که یکی از بزرگترین و سهمگین ترین خطراتی که جامعه بشری همچنین جامعه ایرانی را تهدید می کند آلودگی های زیست محیطی است.
انسان متکبر مدرن و تفکر خود محور ((اومانیستی)) به خصوص تکاثر طلبی لیبرالیستی موجب خسارت بیشمار و گاه جبران ناپذیری به محیط زیست شده است .
متاسفانه کشورهای شرقی نیز همین رویه را پیش گرفته اند و وضعیتی به مراتب بدتر پیدا کرده اند , هوا , خاک و آبها دچار الودگی و فرسایشهای عمیق و گسترده ای شده اند و هر آینه جنگلها محدود و بیابانها گسترده می گردند .
گی در زبان فارسی و گایا در زبان یونانی به مفهوم مادرزمین آنچنان اسیب دیده است که شاید امکان ترمیم بخشهایی از آن وجود نداشته باشد . حوادث غیر مترقبه و غیر قابل مهار مانند خشکسالی های طولانی , سیلابهای گسترده , اتش سوزی های مهیب و ذوب شدن یخ قطبها زندگی انسانامروز را به مخاطره انداخته است .
الاینده های فسیلی و هسته ای تهدیدی بالقوه برای بقاء حیات بشری بر روی زمین محسوب به حساب می ایند .
واژه هایی مانند ریزگرد یا سونامی به واژگانی رایج در فرهنگ عامه تبدیل شده است .
در این موقعیت هولناک و آخرالزمانی است که همه انسانهای برجسته در جستجوی تدبیری موثر برای حل این بحران هستند . هرکس به ویژه گروههای مرجع می کوشند تا به حساس سازی و فرهنگ سازی در زمینه حفظ محیط زیست بپردازند .
انواع زیر رشته های مرتبط با اکو شکل گرفته است و توجه به اکولوژی و اکو سیستم ومهم تلقی می گردد .
گردشگری زیست محیطی ( اکوتوریسم) , فلسفه زیست محیطی ( اکوفیلو زوفی) , نقد زیست محیطی ( اکوکریتیک ) رمان زیست محیطی و همچنین هنر زیست محیطی ( اکو آرت) هنر محیطی environmental art هنرمرمتی restoration art هنر خلاق زیست محیطی ecovention art هنر در طبیعت art in nature لندآرت
LAND ART هنر زمین EARTH ART نمونه هایی از آ نهاست .
انتظار می رود ایرانیان نقش تعیین کننده ای در حفاظت از زمین این تنها سرمایه حیات انسانی ایفاء نمایند .
زیرادر طول تاریخ نگرش و منش فرهنگ ایرانی همزیستی با طبیعت و احترام به محیط زیست بوده و آلوده کردن عناصر طبیعی یکی از گناهان بزرگ محسوب می گردید.
اندیشه اسلامی نیز صیانت از طبیعت این نعمت بی مانند الهی را از واجبات دینی تلقی می کند به همین دلیل شایسته است که هنر و هنرمند ایرانی پیشگام حفاظت از طبیعت و محیط زیست باشد .
فردوسی بزرگ که امروز بنام وی نام گذاری شده است نسبت به حیوانات جهان بینی ایرانی را با ابیات نمادین زیبایی تبیین می کند :
میازار موری که دانه کش است که جان دارد و جان شیرین خوش است
یا در مورد شهر سبز چنین می گوید:
ز مازندران شهر ما یاد باد همیشه بر و بومش آباد باد
که در بوستانش همیشه گل است به کوه اندرش لاله و سنبل است .
هوا خوشگوار و زمین پر نگار نه سرد و نه گرم و همیشه بهار .
استاد فرشچیان هم به سهم خود در مسئله پردازی هنری محیط زیست اقدام کرده و اثری از آثار خود را به موضوع آن اختصاص داده است .
بی شک این اثر در تقویت جریان هنری مرتبط به محیط زیست نقش تعیین کننده ای ایفاء می کند . بی تردید تحولی در مضامین هنرهای سنتی و ایرانی شکل خواهد گرفت و می توان آثار برگزیده زیادی را از هم اکنون پیش بینی کرد که توسط هنرمندان جوان خلق خواهند شد .
همراه با این اثر ؛ اثر دیگری یعنی سیمرغ نیز رونمایی می شود .
سیمرغ این پرنده اسطوره ای جلوه های گوناگونی دارد و از غنی ترین نمادهای فرهنگ ایرانی به حساب می اید .
نزد فردوسی حکیم نقش حماسی دارد ؛ نزد عطار عارف نقش الگویی عرفانی و نزد ژان کلود کری یر نمایشنامه نویس شهیر نقش اجتماعی آن برجسته می شود .
هدهد همه مرغان را با همه گوناگونی شان جمع می کند تا آنها را به حقیقت رهنمون شود .
او راهنمای مرغان برای رسیدن به دماوند با صلابت ؛ قاف معنویت و اجتماع عدالت می شود .
استاد فرشچیان هدهد هنر ایرانی است ؛ هدهدی که مرغان هنر این کشور را با خود به سوی حقیقت ؛ معنویت و عدالت رهنمون می شود.
\n
انتهای پیام/