سیدمحمد حسینی افزود: پرونده زنجیره ای یازده قنات ایرانی به عنوان بیستمین میراث فرهنگی ایران در چهلمین اجلاس میراث جهانی یونسکو به ثبت جهانی رسید.
وی اظهار کرد: با ثبت قنات ابراهیم آباد به عنوان یکی از 11 قنات ایرانی و اولین میراث فرهنگی استان مرکزی و بیستمین میراث فرهنگی ایران در فهرست آثار تاریخی جهانی جای گرفت.
حسینی یادآور شد: قنات ابراهیم آباد اراک جزء قدیمی ترین قنات های کشور است که تاریخچه آن به قرون اولیه اسلامی برمی گردد.
وی خاطر نشان کرد : پرونده 11 قنات ایرانی با داشتن تکنولوژی متفاوت و با قدمت بیش از ۲۵۰۰ تا ۲۰۰ سال در ۶ استان،خراسان رضوی،خراسان جنوبی، یزد، کرمان، مرکزی و اصفهان در قالب پرونده قنات ایران درحالی به یونسکو جهت ثبت جهانی ارائه شد که پس از بررسی و تایید کارشناسان یونسکو این پرونده ثبت و در فهرست آثار جهانی قرار گرفت.
حسینی تصریح کرد : 11 قناتی که برای ثبت جهانی انتخاب و در این پرونده گنجانده شده اند، هرکدام به لحاظ قدمت، نوع معماری، عمق، طول و مشخصاتی از این دست، منحصر به فرد و بی نظیر هستند.
وی اظهار کرد: با ثبت قنات ابراهیم آباد در سازمان یونسکو، اولین میراث فرهنگی استان مرکزی و بیستمین میراث فرهنگی ایران در فهرست آثار تاریخی جهانی جای گرفته است.
وی گفت : کار پیگیری ثبت جهانی قنات روستای ابراهیم آباد اراک از دو سال پیش آغاز شد و در سال گذشته نیز با حضور بازرس و نماینده سازمان یونسکو در استان اقدام های اولیه انجام گرفت.
حسینی تاکید کرد : این اثر بر اساس دو معیاراز 6 معیار فرهنگی کمیته میراث جهانی شامل گواهی بیهمتا یا دستکم استثنایی بر یک سنت فرهنگی و نمونهای برجسته در معماری یا تکنولوژی که مرحله مهمی از تاریخ بشر را نشان دهد در فهرست میراث جهانی قرار گرفت.
مدیرکل میراث فرهنگی صنایع دستی و گردشگری استان مرکزی افزود: پرونده قنات های ایران برای ثبت جهانی سه سال قبل به یونسکو ارسال شد که بر این اساس 11 رشته از میان 32 هزار رشته قنات ایران به عنوان قدیمی ترین قنوات شناسایی شدند.
حسینی یادآور شد: قنات ابراهیم آباد اراک جزء قدیمی ترین قنات های کشور است که تاریخچه آن به قرون اولیه اسلامی برمی گردد.
او تاکید کرد: از آنجایی که مدیریت سنتی قنات ها مربوط به مردم می شود و قنات ها در طول تاریخ توسط مردم ایران بوجود آمده اند و این دانش مدیریت و بهره گیری از آب از پیشینه کهنی برخوردار است برای ایران بسیار مهم بود که در فهرست آثار جهانی قرار بگیرد.
وی ادامه داد: آماده سازی و اقدام های اولیه ثبت جهانی سه اثر تاریخی استان شامل بازار تاریخی اراک، مسجد جامع ساوه و خانه تاریخی امام خمینی(ره) در خمین نیز در دستور کار این اداره کل قرار دارد.
قنات ابراهیم آباد به طول یازده کیلومتر از کوه های هفتادقله اراک سرچشمه گرفته و تا روستای ابراهیم آباد ادامه می یابد و تفاوت آن از سایر قنات ها پیشینه و قدمت تاریخی بالای آن است.
قنات ابراهیم آباد اراک در سال 1393 به عنوان اثر تاریخی ملی به ثبت رسیده است.
انتهای پیام/