منظر فرهنگی روستای نایبند ثبت آثار ملی شد

منظر فرهنگی روستای نایبند واقع در جنوب شهرستان طبس (در کنار جاده طبس- راور و در ۱۳۴ کیلومتری نزدیکترین شهر، دیهوک) ثبت آثار ملی شد.

به گزارش روابط عمومی اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری خراسان جنوبی، شبنم زاده مسئول ثبت بافت های تاریخی باارزش روستایی و شهری استان گفت: نخستین جاذبه روستای تاریخی نایبند، حضور آن به عنوان واحه‌ای بر ساحل دو کویر پهناور لوت و دشت کویر است. موقعیت ممتاز روستا در مکانی که تا شعاع 200 کیلومتری آن، چنین آبادی یافت نمی‌گردد، بسیار حائز اهمیت می‌باشد. به تعبیری دیگر، نای‌بند یک اتفاق و یک لحظة مکانی در دل کویر است که همواره برای در راه ماندگان و گم‌شدگان در بیابان، بهشت را تداعی می‌نموده است.

وی افزود: در مستندات و کتب تاریخی قرون اولیه تاریخ اسلام، نام نایبند به همراه تعریف آن به عنوان استراحتگاه و مامنی در حاشیه کویر برده شده است که از آن جمله می توان به اصطخری و ابن حوقل اشاره نمود.
 مسئول ثبت بافت های تاریخی باارزش روستایی و شهری استان بیان داشت: وجود چشمه‌های آب سرد و گرم منحصر بفرد در دو ناحیة معروف به زردگاه و دیگ رستم، شاید مهم‌ترین عامل پیدایش آبادی در این نقطه از کویر بوده است. این چشمه‌ها در نتیجة فعالیت فرآیندهای زمینی هستند که تاکنون در این محل جاری گشته و همواره مورد توجه ساکنین و رهگذران از روستا بوده‌اند. استقرار نای‌بند بر میانة کویر و شکل گیری بستر مناسب برای ایجاد باغات و نخلستانها در زمینهای مجاور روستا، باغات چند طبقه (نخلستان، مرکبات و سبزیجات) را در اطراف روستا شکل داده است. 
شبنم زاده گفت: استقرار روستا بر بلندای کوه و کمبود زمین برای ساخت و ساز، معماری روستا را دارای فرم خاصی نموده و چاره اندیشی ساکنین روستا برای بهره وری بیشتر از فضاهای معماری سبب ساخت بنا هایی با مساحت محدود و چند طبقه شده است که از جمله ویژگی ها و ارزشهای  معماری روستا محسوب می شود.کوچه های پیچ در پیچ همراه با فرم چند طبقه ای بناها بر بلندای کوهی که اطراف آنرا باغات و نخلستانها در بر گرفته  است، منظر فرهنگی قابل ارزشی را در میانه کویر ایجاد کرده است. 
وی در پایان از همکاری ها و همیاری های بنیاد مسکن انقلاب اسلامی در تهیه مستندات پرونده ثبت روستا تشکر و قدردانی کرد. 














انتهای پیام/

کد خبر 1395052010