البرز، ایران کوچک در نوروز بزرگ‌ترین رویداد فرهنگی کشور

استان البرز است و کوچه‌باغ‌هایش؛ البرز است و مهرشهر و فردیس و تهران‌دشت. البرز را با روستاهای کندر و خور و همه‌جا و جارو می‌شناسند. البرز یادآور طراوت و زیبایی و شادابی است.

به‌گزارش میراث‌آریا به‌نقل از ستاد خبری نوروز سازمان میراث‌فرهنگی، صنایع‌دستی و گردشگری، استان البرز یادآور رودخانه خروشان کرج است. نیمی از جاده خاطره‌ها در محدوده کرج قرار دارد. این شهر از دیرباز با تفریح و طراوت و شادابی گره خورده است و چند سالی به‌دلیل مجاورت با تهران در سایه بی‌توجهی قرار گرفته بود و با شکل‌گیری البرز، کرج دوباره دارد جلوه خودش را پیدا می‌کند.

ایام نوروز که فرامی‌رسد، بهترین فرصت برای معرفی البرز به مسافران و شهروندان کرج و سایر شهرستان‌هاست. در این استان جاذبه تاریخی کم نیست، ولی به‌دلیل اطلاع‌رسانی نادقیق هنوز خیلی از این اماکن برای مردم ناشناخته مانده است. بااین‌حال، مردم و مسافران نوروزی کم‌وبیش کاخ مروارید در مهرشهر، تپه ازبکی، روستای تاریخی برغان و کاخ روستای شهرستانک را می‌شناسند.

تاکنون کاخ مروارید را این‌همه سرزنده و شاداب ندیده بودیم؛ هرچند زخم‌های بی‌توجهی سال گذشته بر چهره کاخ هویدا بود، بااین‌حال هنوز کاخ و مجموعه فرهنگی مروارید نفس می‌کشد، و زمان‌هایی ریتم نبض این مجموعه منظم می‌شود که مردم با انرژی و شور و حال در فضای آن حضور پیدا می‌کنند.

اداره‌کل میراث‌فرهنگی، صنایع‌دستی و گردشگری البرز کوشیده است در این چند سال که کاخ مروارید به مالکیت سازمان میراث‌فرهنگی درآمده با برگزاری فستیوال‌ها و نمایشگاه‌های مختلف خون تازه‌ای در رگ‌های کاخ مروارید به‌جریان بیندازد و آن مجموعه فرهنگی را از نخوت خارج کند. بالطبع، سرزندگی مجموعه فرهنگی کاخ مروارید در ارتقای فعالیت‌های فرهنگی مهرشهر و کرج نقش بسزایی دارد و سازمان میراث‌فرهنگی، صنایع‌دستی و گردشگری البرز با اطلاع از این موضوع سعی دارد گام‌هایی اساسی در مسیر تحقق این هدف بردارد. برگزاری جشنواره نوروزگاه در این مجموعه فرهنگی نیز بر همین اساس بوده است.

نوروز بزرگ‌ترین رویداد فرهنگی ایران بزرگ محسوب می‌شود و در زمانه ما می‌توان از آن به‌عنوان یک جشن بین‌المللی یاد کرد که وجه اشتراک چندین کشور است که در اولین روز سال خلاصه می‌شود. انتخاب واژه نوروزگاه برای برگزاری این جشنواره را باید انتخابی هوشمندانه نامید، زیرا این واژه دربرگیرنده مجموعه‌ای از سنن، آداب و رسوم است.

لزوم اجرای برنامه‌هایی درخور شأن البرز

عبدالناصر میرچی، مدیرکل سازمان میراث‌فرهنگی، صنایع‌دستی و گردشگری استان البرز که این استان را بزرگ‌ترین گذرگاه گردشگری ایران می‌داند، معتقد است استانی که مقام معظم رهبری آن را ”ایران کوچک“ نام‌گذاری کرده‌اند، باید برنامه‌های فرهنگی خود را درخور شأن این نام‌گذاری اجرا کند.

او می‌گوید: «کمتر پیش آمده که حضرت آیت‌الله خامنه‌ای برای شهر یا استانی لقب یا عنوانی انتخاب کرده باشند، و کرج باید از این نظر بر خود ببالد که عنوان و لقب ”ایران کوچک“ را از لسان معظم‌له دریافت کرده است.»

او با اشاره به خرده‌فرهنگ‌هایی که در شهرستان‌های استان البرز وجود دارد، وظیفه اداره‌کل میراث‌فرهنگی، صنایع‌دستی و گردشگری البرز را برای حفظ و پاسداشت این خرده‌فرهنگ‌ها مهم ارزیابی می‌کند و اعتقاد دارد که حضور تمام اقوام ایران در البرز، هم وظیفه این اداره‌کل را دشوار کرده و هم آسان، و به‌عبارتی اقدامات این اداره‌کل در این حوزه سهل و ممتنع است.

او در این باره می‌افزاید: «از سویی، به‌وفور منابع فرهنگی داریم و از سوی دیگر، به‌دلیل فقدان زیرساخت‌های لازم، ارائه و معرفی این توانمندی‌ها به‌راحتی محقق نمی‌شود.»

میرچی می‌افزاید: «نوروزگاه فرصتی برای ما فراهم آورده تا به معرفی خرده‌فرهنگ‌های موجود در استان البرز به شهروندان و مسافران نوروزی بپردازیم و مراکز فرهنگی‌ای مانند کاخ مروارید را که بر اثر بی‌توجهی در سال‌های قبل درحالِ فراموشی بود احیا کنیم.»

مدیرکل میراث‌فرهنگی صنایع‌دستی و گردشگری استان البرز خاطرنشان می‌کند: «در سال‌های گذشته و حتی سال‌هایی که هنوز استانی به‌نام ”البرز“ شکل نگرفته بود، زیاد به ترددهایی که از این شهرها صورت می‌گرفت توجهی نمی‌شد؛ درحالی‌که در سال گذشته در ایام تعطیلات نوروز بیش از 18میلیون تردد در این استان به‌ثبت رسید و بر همین اساس عنوان ”بزرگ‌ترین گذرگاه گردشگری کشور“ برای این استان درنظر گرفته شد تا مسئولان کشوری و هم‌وطنان به نقش بزرگ البرز آگاه شوند؛ سعی داریم با تعیین اهداف کوتاه‌مدت، میان‌مدت و بلندمدت، البرز را در نظر مسافران از گذرگاهِ صِرف به توقفگاه کوتاه‌مدت بدل کنیم و درنهایت کرج را مقصد گردشگری سازیم.»

معرفی خرده‌فرهنگ‌ها در نوروزگاه البرز

احمد ترکاشوند، معاون گردشگری اداره‌کل میراث‌فرهنگی، صناعی‌دستی و گردشگری استان البرز، پیرامون جشنواره‌هایی که با محوریت سازمان میراث‌فرهنگی، صنایع‌دستی و گردشگری کشور در مراکز استان‌ها برگزار می‌شود اظهار می‌کند: «جشنواره نوروزگاه به تدبیر سرکار خانم دکتر احمدی‌پور در سراسر کشور درحال برگزاری است و در این فستیوال تلاش می‌کنیم تا خرده‌فرهنگ‌هایی را که درحال فراموشی است احیا کنیم. همچنین در این جشنواره می‌کوشیم برنامه‌هایی را که در آستانه سال نو درحال برگزاری است برجسته کنیم و به‌طور ویژه در استان البرز اراده ما بر این است که خرده‌فرهنگ‌هایی را که وجود دارد به‌همراه جاذبه‌های گردشگری البرز در منظر دید مردم و مسافران نوروزی قرار دهیم.»

ترکاشوند می‌افزاید: «نوروز به‌عنوان یکی از میراث‌های ناملموس در یونسکو ثبت شده و حفظ و پاسداشت میراث ناملموس وظیفه متولیان آن‌هاست که کشور ما نیز یکی از متولیان این رویداد عظیم فرهنگی است.»

معاون گردشگری اداره میراث‌فرهنگی، صنایع‌دستی و گردشگری استان البرز درخصوص بهره‌مندی از این رویداد فرهنگی به‌منظور جذب گردشگر به کشور اظهار می‌کند: «یکی از ابزارهای معرفی اماکن تاریخی کشور رویدادهای فرهنگی نظیر نوروز است که با برگزاری کنفرانس‌ها و کنگره‌هایی با محوریت این جشن می‌توان این رویداد فرهنگی را بهتر معرفی کرد؛ علاوه‌براین، در موقعیت زمانی نوروز رسم‌ها و رسوم‌های خاص این ایام احیا می‌شود؛ برای مثال، فقط در این ایام دیدوبازدیدهای گروهی برگزار می‌شود که خود این موضوع در معرفی این جشن باستانی کمک مضاعفی به ما می‌کند و ما با بهره‌گیری از این توانمندی‌ها تمام این ویژگی‌ها را در ویترین نوروزگاه به‌نمایش گذاشته‌ایم.»

انتهای پیام/

کد خبر 1396010423