بهگزارش میراثآریا بهنقل از روابطعمومی ادارهکل میراثفرهنگی، صنایعدستی و گردشگری خراسان شمالی، علیاکبر وحدتی معاون میراثفرهنگی خراسان شمالی امروز 16 اردیبهشت گفت: «در سال جاری ادارهکل میراثفرهنگی، صنایعدستی و گردشگری خراسان شمالی با مشارکت دهیاری روستای حصاری نسبت به ساماندهی، مرمت و احیای حمام تاریخی روستا اقدام کردهاند. یکی از نکات شایان توجه در این زمینه کشف تزئینات آهکبری بهشکل ستونهای آهکبریشده و تزیینات گیاهی بر جدارههای سربینه است که در بین حمامهای تاریخی استان منحصربهفرد است.»
او افزود: «مرمت و ساماندهی این اثر تاریخی تاکنون حدود 25درصد پیشرفت فیزیکی داشته و پیشبینی میشود تا پایان خرداد به پایان برسد. تاکنون ادارهکل میراثفرهنگی اعتباری بالغ بر 500میلیون ریال برای مرمت بنا تخصیص داد و ظرفیت و توان دهیاری نیز در مرمت و احیای این اثر مورد توجه قرار گرفته است. در این زمینه تفاهم شده که پس از مرمت و احیای کامل بنای حمام، معبر مجاور و محیط پیرامون اثر تاریخی توسط دهیاری با نظارت کارشناسان معاونت میراثفرهنگی کفسازی و جدارهسازی شود و بهرهبرداری از اثر تاریخی به دهیاری واگذار خواهد شد.»
بنای تاریخی حمام حصاری بهدلیل ارزشهای معماری و تاریخی و داشتن ویژگیهای منحصربهفرد در 25 آبان 87 در فهرست آثار ملی بهثبت رسیده است. بنای تاریخی حمام حصاری گازرانی بنایی عامالمنفعه و مربوط به دوره قاجار و اوایل پهلوی است که در روستای حصاری گازرانی واقع در دهستان آذری از توابع شهرستان اسفراین قرار گرفته است. بنای حمام را استاد معمار علیاکبر تشکری با مصالح آجر و لاشهسنگ بنا کرده است. حمام حصاری شبیه بسیاری از حمامهای سنتی ایرانی بهصورت نیمهزیرزمینی احداث و از چندین بخش که عبارتاند از در ورودی، سربینه، میاندر، گرمخانه، خزینه و حمام اربابی، مخازن آب گرم و سرد و نظافتخانه تشکیل شده است.
در زمان حکومت پهلوی و پس از ممنوعیت استفاده از حمامهای خزینهای بهدلیل مسائل بهداشت عمومی، تغييرات و مداخلات کالبدی در حمام انجام شده که طی آن دوشخانه و بخشهای دیگری به این بنا الحاق شده است. در دهههای بعد با احداث بنای حمام جدید در کنار این حمام خزینهای، این بنا بهکلی متروک و تا حد زیادی تخریب شده بود.
انتهای پیام/